Turcia crede că armistițiul e 'ultima șansă' a Armeniei. Ambele părți se acuză reciproc de încălcarea acordului

Darius Muresan / 10 oct 2020 / 17:54

Armenia şi Azerbaidjan s-au acuzat azi reciproc de încălcarea armistiţiului, la scurt timp după ce acesta a intrat în vigoare la ora 08:00 GMT, potrivit agenţiei DPA, citată de Agerpres. Totodată, Turcia a reacționat și ea ca urmare a armistițiului, precizând că această încetare a focului e „ultima șansă” pentru Armenia. 

Turcia, care susţine Azerbaidjanul în acest conflict, a apreciat o declaraţie a MAE de la Ankara că această încetare a focului este ''ultima şansă'' pentru Armenia ''să se retragă din teritoriile pe care le-a ocupat''. ''Armistiţiul, declarat din motive umanitare pentru schimbul de prizonieri şi a corpurilor neînsufleţite, este un pas important, dar nu poate înlocui o soluţie durabilă'', se arată în aceeaşi declaraţie a Turciei.

 

Azerbaidjan și Armenia se acuză reciproc de încălcarea armistițiului

 

Atacurile armene după intrarea în vigoare a încetării focului au primit o ripostă din partea trupelor azere, a declarat Hikmat Hajiyev, consilier de politică externă al preşedintelui azer Ilham Aliyev, adăugând că Azerbaidjanul va continua lupta până la ''eliberarea totală'' a enclavei Nagorno-Karabah.

La rândul său, un purtător de cuvânt al trupelor armene, Şuşan Stepanyan, a declarat că armata azeră a atacat la puţin timp după intrarea în vigoare a armistiţiului şi forţele armene din Nagorno-Karabah au reacţionat prin ''măsuri corespunzătoare''.

Chiar înainte să intre vigoare armistiţiul, convenit în urma unor îndelungi negocieri mediate de Rusia, Armenia a acuzat Azerbaidjanul că a încercat prin mai multe lovituri aeriene să câştige teren înainte de ora încetării focului, acuzaţii negate de azeri, care la rândul lor au acuzat trupele armene că au desfăşurat bombardamente.


 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES

Copyright 2020 - Toate drepturile rezervate.
nxt.22
YesMy