Trupele americane aduc în Bulgaria sisteme de artilerie HIMARS cu bătaie mare, pentru exercițiul Saber Guardian

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Sisteme HIMARS
Sisteme HIMARS

O avion militar de transport C-17 Globemaster III, din Garda Națională Aeriană (ANG) Tennessee, a aterizat la baza aeriană Ramstein din Germania, au informat Forțele Aeriene ale SUA din Europa (USAFE), pe 29 mai.

Aeronava va asigura dislocarea pe cale aeriană a unui sistem de artilerie cu bătaie mare de tip HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) care, va fi folosit în cadrul exercițiului ”Saber Guardian 21”. Sistemul va fi folosit în cursul unui exercițiu de infiltrare rapidă HIMARS executat de Brigada 41 Artilerie a Forțelor Terestre americane din Europa (US Army Europe) și ANG Tenesse, care se va desfășura, pe 1 iunie, în poligonul Novo Selo din Bulgaria.

”Saber Guardian 21”, din perioada 24 mai - 9 iunie 2021, face parte din manevrele militare ”DEFENDER-Europe 21” ale NATO, organizate și conduse US Army Europe. La activitățile din cadrul ”Saber Guardian” participă aproximativ 13.500 de membri din 16 țări. În scenariul exercițiului sunt prevăzute, printre altele, un exercițiu tactic cu trageri de luptă, de nivel brigadă și un exercițiu de evacuare aeriană medicală la Baumholder, Germania, în apropiere de Baza Aeriană Ramstein.

Manevrele ”DEFENDER-Europe 21” au început pe 26 aprilie în Albania și se vor încheia pe 9 iunie în România. Sunt implicați aproximativ 30.000 de militari, din peste 26 de state aliate și partenere, care efectuează simultan operații militare în peste 30 de poligoane și facilități de instrucție, de la Marea Baltică până în Africa și în regiunile critice din zona Mării Negre și Balcanilor.

Comentariul autorului: Distanța maximă de tragere a sistemelor HIMARS este de 300 km. Pe o mașină de lansare de tipul M270 se află șase rachete. O aeronavă de tip C-17 Globemaster III, poate transporta maxim trei sisteme HIMARS. În economia unei operații militare, o infiltrare rapidă HIMARS cu doar o singură aeronavă permite surprinderea adversarului prin distrugerea neașteptată a elementelor de luptă sau de sprijin ale acestuia situate mult în spatele frontului, dar care au o valoare foarte mare (aerodromuri, porturi, sisteme de rachete sol-sol, depozite mari, puncte de comandă de eșalon foarte important – armată și grup de armate, etc.).

Forțele Armate ale României au achiziționat trei sisteme HIMARS din SUA, primul ajungând în țară în luna februarie. Într-un exercițiu comun româno-american, desfășurat în noiembrie 2020, US Army Europe a exersat o infiltrare rapidă HIMARS, încheiată cu trageri de luptă în poligonul Capul Midia.

Într-un test din 12 mai, desfășurat în poligonul White Sands, o rachetă lansată de pe HIMARS a zburat peste 400 de km. Programul Precision Strike Missile, din care face parte testul, are ca obiectiv final atingerea unei raze a acțiune a rachetei de 700 – 800 km.

Datorită Tratatului INF (interzicerea armelor nucleare cu rază intermediară), în prezent nefuncțional, SUA și Rusia nu puteau dezvolta rachete bazate la sol cu o rază mai mare de 500 km. China, care nu era parte în tratat, nu a avut aceste limitări.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel