Trump neagă posibile prime plătite de Moscova insurgenţilor în Afganistan

Eduard Pascu |
Data publicării:

Preşedintele american Donald Trump a dat asigurări duminică, fără a-i convinge pe detractorii săi, că nu a fost "informat" despre posibile prime plătite de Moscova insurgenţilor pentru a ucide soldaţi occidentali în Afganistan, contrar unor relatări apărute în presă, relatează AFP.

"Nimeni nu m-a informat sau nu i-a informat pe vicepreşedintele Mike Pence ori şeful de cabinet Mark Meadows în legătură cu aşa-zise atacuri asupra trupelor noastre în Afganistan de către ruşi", a dat asigurări liderul de la Casa Albă într-o postare pe Twitter. "Toate lumea o neagă şi nu au existat multe atacuri asupra noastră", a adăugat el, criticând din nou 'media de ştiri false'.

 

Serviciile l-au informat pe Trump


New York Times, urmat de Washington Post şi Wall Street Journal, a relatat că agenţi ruşi au distribuit în mod discret bani unor combatanţi "apropiaţi de talibani" pentru ca ei să ucidă soldaţi americani sau ai NATO în Afganistan. Aceste informaţii i-au fost transmise preşedintelui Trump, iar Consiliul de Securitate Naţională de la Casa Albă a discutat despre asta fără să fie decisă vreo reacţie, au adăugat cotidienele, citând surse anonime din cadrul serviciilor americane de informaţii, transmite Agerpres.

Rusia şi talibanii au dezminţit în bloc aceste informaţii. La rândul său, Casa Albă a negat că preşedintele sau vicepreşedintele ar fi fost informaţi. De asemenea, noul director al serviciilor naţionale de informaţii, John Ratcliffe, s-a limitat la un comunicat de patru rânduri pentru a dezminţi că administraţia americană ar fi fost la curent. "Articolul din New York Times şi următoarele privind o presupusă reuniune (la Casa Albă) sunt inexacte", a scris el. Dezminţirile nu au pus capăt însă polemicii.

 

Acuzele lui Pelosi și Bolton



Indiferent dacă preşedintele Trump "a fost informat sau nu, administraţia sa ştia", a spus şefa democraţilor din Congres, Nancy Pelosi, la postul de televiziune ABC News. Dacă miliardarul american nu minte, acest lucru implică faptul că administraţia sa a ales să nu îl informeze, iar asta arată că ea "vrea să nu evoce Rusia" în discuţiile cu el, a mai afirmat Pelosi. În opinia sa, "preşedintele vrea să ignore toate acuzaţiile împotriva Rusiei". Îi "linge cizmele" lui Vladimir Putin "în toate modurile posibile", a mai declarat ea, reproşându-i lui Trump că se interesează acum mai mult de imaginea sa, decât să meargă la esenţa cazului.

Fostul consilier de securitate naţională John Bolton, în conflict deschis cu Donald Trump, despre care a scris o carte extrem de acidă, a reluat o idee similară într-un interviu la CNN. "Faptul că preşedintele se simte obligat să scrie pe Twitter despre aceste articole arată că prioritatea sa nu este securitatea forţelor noastre, ci să nu pară indiferent", a declarat Bolton, care a părăsit Casa Albă în septembrie. În opinia sa, preşedintele încearcă să iasă cu faţa curată: "El spune 'nimeni nu m-a ţinut la curent, prin urmare nu aveţi ce să îmi reproşaţi'".

 

"Cu Joe Biden coruptul şi cu Obama, Rusia a avut liber terenul de joc"



Subiectul este unul sensibil pentru Donald Trump care, cu mai puţin de cinci luni până la alegerile prezidenţiale, denunţă cu regularitate presupusa "slăbiciune" a rivalului său democrat Joe Biden, fost vicepreşedinte în timpul lui Barack Obama. "Nimeni nu a fost mai ferm faţă de Rusia decât administraţia Trump", a mai scris liderul de la Casa Albă pe Twitter. "Cu Joe Biden coruptul şi cu Obama, Rusia a avut liber terenul de joc", a adăugat el. În plus, guvernul american este angajat în negocieri delicate cu insurgenţii talibani.

La 29 februarie, ei au semnat un acord la Doha cu Washingtonul, prin care s-au angajat să înceteze atacurile asupra trupelor străine în schimbul unei retrageri treptate a acestora din Afganistan până în primăvara lui 2021. De atunci, insurgenţii nu mai atacă soldaţii străini, dar îşi continuă operaţiunile împotriva forţelor afgane, pe care Washingtonul le sprijină în continuare.

Citește și: Dezvăluirile lui John Bolton în cartea sa: Trump nu știa că Marea Britanie e putere nucleară și i se părea 'cool' să invadeze Venezuela

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel