Troc geopolitic. Arme şi echipamente militare pentru un port strategic la Marea Roșie

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Rusia și Sudanul au semnat un acord pentru înființarea unui centru logistic militar pentru Marina Militară Rusă în orașul Port Sudan de la Marea Roșie. În schimbul permisiunii Sudanului de a înființa baza, Rusia va furniza statului african arme și echipamente militare.

Potrivit unui document oficial publicat marți, acordul a fost semnat pe 1 decembrie. Centrul logistic pentru submarinele nucleare ar urma să fie utilizat și pentru staționarea navelor rusești, pentru a permite transportul de arme în și în afara națiunii africane.

Se așteaptă ca baza navală să fie construită pe coasta sudaneză la mică distanță de Portul Sudan, principalul port comercial al țării. Potrivit publicației The Africa Report, acordul permite Rusiei să staţioneze simultan până la patru nave ale Marinei Ruse, inclusiv cele cu propulsie nucleară și o garnizoană formată de până la 300 de militari și personal civil, fără a include personalul care asigură securitatea bazei.Tot personalul rus, al cărui număr poate fi mărit, se va bucura de imunitate diplomatică.

Acordul a fost încheiat pentru o perioadă de 25 de ani și poate fi prelungit automat cu 10 ani dacă niciuna dintre părți nu se opune acestuia.

Rusiei i se va acorda dreptul de a importa arme și echipamente militare necesare pentru operarea bazei sale, prin aeroporturile și porturile sudaneze, fără taxe și fără ca autoritățile locale să poată controla încărcătura. În schimb, Sudanul va primi din partea Rusiei asistență gratuită în operațiunile de căutare, salvare și sprijin.

Rusia încearcă de câțiva ani să stabilească un punct militar strategic pe coastele Cornului Africii. După ce Djibouti a respins o cerere a Rusiei, Kremlinul a apelat la Sudan pentru a-și reafirma prezența în regiune (pierdută de la închiderea în 1977 a bazei sovietice din Somalia).

Situat peste Golful Aden, Sudanul se bucură de o poziție strategică în inima unei importante răscruci de rute maritime, unde tranzitează aproape 10% din mărfurile lumii.

 

În viziunea Rusiei, armele încă mai aduc pacea


Documentul afirmă că baza navală rusă ar trebui „să contribuie la consolidarea păcii și stabilității în regiune” și nu este îndreptată împotriva niciunei terțe părți. În schimbul permisiunii Sudanului de a înființa baza, Rusia va furniza statului african arme și echipamente militare.

Noul acord face parte din eforturile Moscovei de a restabili o prezență navală regulată în diferite părți ale globului. Amprenta militară rusă pe plan extern s-a diminuat considerabil după prăbușirea Uniunii Sovietice din 1991, deoarece Rusia, urmaşa acesteia, a întâmpinat mari probleme de natură economică, ceea ce a dus la în timp la o finanţare redusă pentru zona militară. 

În mai 2019, cele două țări au semnat un acord de cooperare militară pe o durată de șapte ani care a permis accesul marinei ruse la porturile sudaneze. Se spune că Forțele Armate ale Sudanului sunt echipate în proporție de 60% cu echipament militar furnizat fie de Uniunea Sovietică, fie de Rusia.

Pe fondul tensiunilor din ultimii ani cu Occidentul, Rusia lui Vladimir Putin a acordat o importantă tot mai mare finanţării proiectelor militare – chiar dacă situaţia economică a ţării este şubreda – în special a celor proiecte care stimulează o mai mare prezenţă militară a Armatei ruse, mult dincolo de graniţele statului.


Baza navală din Suda, pe modelul celei din portul sirian Tartus


Marina rusă a stabilit deja o prezență majoră în Marea Mediterană, grație unei baze navale din portul sirian Tartus, în prezent singură astfel de facilități pe care Rusia o are în afara fostei Uniuni Sovietice.

Rusia conduce o campanie militară în Siria din septembrie 2015, permițând guvernului președintelui Bashar Assad să revendice controlul asupra majorității țării în urma unui război civil devastator.

În 2017, Moscova a încheiat un acord cu Assad pentru prelungirea cu 49 de ani a contractului de închiriere a bazei militare din Tartus. După semnarea acordului care permitea Rusiei să staţioneze până la 11 nave de război, s-a trecut la modernizarea și extinderea facilităților acestei baze.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel