Tîlvăr: România a semnat trei documente. Hubul F-16, un comandament regional pentru forțele speciale și un centru climatic care e mai important decât pare

Darius Muresan |
Data publicării:
Sursă foto: Forțele pentru Operații Speciale Române
Sursă foto: Forțele pentru Operații Speciale Române

Angel Tîlvăr, Ministrul Apărării Naționale, recent întors de la summitul NATO de la Vilnius, a declarat că în cadrul summitului Ministerul Apărării Naționale a semnat trei documente.

E vorba de deja celebrul hub pentru avioane F-16 Fighting Falcon care va fi ridicat în România și unde se vor pregăti piloții de F-16 români, aliați și parteneri, inclusiv ucraineni, dar și un centru regional pentru Forțele pentru Operații Speciale (FOS). Acest din urmă document a fost semnat împreună cu Bulgaria. Astfel, în regiune va fi format un comandament al forțelor speciale.

Nu în ultimul rând a fost semnat un document de înființare a unui centru de excelență climatic, „care e mai important decât pare la prima vedere”, a anunțat ministrul Apărării Angel Tîlvăr, în cadrul unui interviu acordat Radio România Actualități. Nu e clar dacă și comandamentul regional al FOS și acest centru climatic vor avea sediul în România.

În ceea ce privește centrul climatic ministrul Angel Tîlvăr spune că e esențial în contextul în care mobilitatea militară sau logistica sunt dependente de starea vremii.

„Din punct de vedere al ministerului pe care îl reprezint, am semnat trei documente. Unul se referă la faptul că vom avea o bază de instruire a piloţilor de F-16 în România, ceea ce ne satisface nevoia operaţională de a avea piloţii pregătiţi pentru cele 32 de F-16 care urmează să vină în România. Pe de altă parte, acest hub de pregătire va da posibilitatea şi altor aliaţi să se pregătească la noi şi în felul acesta, România să capete şi să câştige relevanţă din punct de vedere al programelor legate de F-16.

Apoi am semnat faptul că o să avem un comandament regional pe forţe speciale, document pe care l-am semnat împreună cu partenerii bulgari şi nu în ultimul rând, centrul de excelenţă legat de studiul climatic şi de impactul modificărilor climatice asupra securităţii naţionale, care este mult mai important decât pare la prima vedere, întrucât schimbările climatice modifică şi logica în care ne abordăm elementele care ţin de zona militară”, a precizat Angel Tîlvăr.

 

România și-a reafirmat sprijinul pentru Ucraina în războiul de agresiune declanșat de Rusia și a salutat recunoașterea importanței strategice a Mării Negre

 

2. Puitorul d... (5-puitorul-de-mine-constantin-balescu_43776900.jpg)

Puitorul de mine Constantin Bălescu. Sursă foto: Forțele Navale Române

Totodată, Angel Tîlvăr a subliniat că în cadrul summitului România și-a reafirmat sprijinul pentru Ucraina, sprijin manifestat de toți aliații, o veste proastă pentru Federația Rusă, și a salutat faptul că s-a atins obiectivul de a crește profilul strategic al Mării Negre.

„Sprijinul pentru Ucraina a fost din nou menţionat şi faptul că aliaţii se află în într-o solidaritate de nezdruncinat cred că e o veste proastă pentru Putin, dar este o veste bună pentru noi, pentru că atât în formatele europene din care facem parte, dar şi în formatul NATO şi vorbim de cea mai înaltă formă de reunire a aliaţilor, mă refer la summitul de la Vilnius, am reuşit din nou să dăm dovadă de solidaritate şi mesajul nostru către ucrainieni este că îi sprijinim, iar către Putin este că solidaritatea noastră funcţionează”, arată ministrul Apărării.

„Profilul Mării Negre a crescut din punct de vedere al documentelor adoptate de către NATO, ceea ce era şi în intenţia noastră, întrucât ştiţi foarte bine şi în emisiunile pe care le-am mai făcut împreună, am vorbit de mai multe ori despre cât de importantă este Marea Neagră în arhitectura de securitate regională. Deci, pe de o parte, acest lucru, acest obiectiv a fost atins”, a conchis Angel Tîlvăr.

CITEȘTE ȘI: Șeful Armatei României: Hub-ul pentru F-16 va fi în primul rând pentru antrenarea piloților români. România pune la punct ultimele detalii, inclusiv cu implicarea Lockheed Martin

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel