”Reprezintă o amenințare de securitate”. Țările occidentale strâng rândurile în fața TikTok și a expansiunii tehnologice chineze

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: pexels, Lara Jameson
Foto: pexels, Lara Jameson

Guvernele și-au exprimat îngrijorarea că TikTok ar putea pune în pericol datele sensibile ale utilizatorilor, dar ar putea reprezenta un risc și pentru infrastructura critică, în ipoteza în care aplicația este instalată pe telefoanele mobile utilizate de oficiali guvernamentali.

În ultimele luni, parlamentarii din Statele Unite, Europa și Canada au intensificat eforturile de a restricționa accesul la TikTok, aplicația video de scurtă durată, foarte populară, deținută de compania chineză ByteDance, invocând amenințări de securitate, scrie NYTimes.

Săptămâna trecută, Casa Albă a informat toți angajații agențiilor federale că au 30 de zile pentru a șterge aplicația de pe dispozitivele guvernamentale. 

Măsuri similare au luat Canada și Comisia Europeană, care au interzis recent aplicația de pe dispozitivele oficiale. Ministerul danez al Apărării interzice TikTok pe telefoanele de serviciu ale angajaților, iar Agenția pentru Securitate Cibernetică din Cehia a emis un avertisment care vizează instalarea TikTok pe telefoanele ”care accesează sisteme critice” de infrastructură, informații, comunicații.

Într-o declarație preluată de AP, Ministerul Apărării din Danemarca a spus că Centrul pentru Securitate Cibernetică a evaluat că există un risc de spionaj, întrucât TikTok „cere anumite drepturi și acces pe dispozitiv”.

 

Care sunt îngrijorările

Îngrijorările statelor occidentale decurg din modalitatea în care TikTok colectează și utilizează informațiile, în condițiile în care ByteDance, compania care deține TikTok, intră sub jurisdicția legală din Republica Populară Chineză.

Practic, sunt șanse destul de mari ca datele colectate de TikTok să ajungă la serviciile guvernamentale ale Chinei. Conform legii chineze,  susțin criticii, aplicația ar putea fi obligată să predea autorităților chineze datele personale pe care le-a colectat. Există temeri că Beijingul ar putea folosi TikTok pentru a transmite mesaje politice pe ecranele smartphone-urilor oamenilor.

TikTok a negat că datele sau algoritmul său sunt accesate de statul chinez. Anul trecut a fost raportat că firma americană de tehnologie Oracle a început să auditeze algoritmii și modelele de moderare a conținutului TikTok pentru a se asigura că nu sunt manipulate de autoritățile chineze.

În ciuda scepticismului cu privire la independența TikTok față de statul chinez, nu au fost produse dovezi concrete care să demonstreze că statul chinez a avut acces la datele utilizatorilor sau la algoritmul aplicației, precizează TheGuardian.

 

TikTok e în companie selectă. Și Huawei sau ZTE sunt vizate de anchetele occidentale

 

Totuși, lupta în domeniul tehnologiei informației este abia la început, Germania luând și ea în vizor mai multe companii din China care furnizează echipamente pentru rețelele 5G.

Berlinul intenționează să interzică anumite componente de la companiile chineze Huawei și ZTE în rețelele sale de telecomunicații, a declarat o sursă guvernamentală pentru Reuters.

Criticii spun că Huawei și ZTE au legături strânse cu serviciile de securitate ale Beijingului, ceea ce înseamnă că încorporarea acestora în rețelele mobile ale viitorului ar putea oferi spionilor și chiar sabotorilor chinezi acces la infrastructura critică.

Huawei, ZTE și guvernul Chinei resping aceste afirmații, spunând că sunt motivate de o dorință protecționistă de a sprijini rivalii non-chinezi.

Germania a adoptat o lege privind securitatea IT în 2021, care stabilește obstacole mari pentru producătorii chinezi de echipamente de telecomunicații pentru rețelele de generație următoare, dar nu a interzis Huawei și ZTE, așa cum au făcut și alte țări.

Autoritatea de reglementare a telecomunicațiilor din Suedia PTS, care în 2020 a interzis companiilor chineze să lanseze 5G, le-a dat operatorilor de telecomunicații care participau la licitațiile 5G până la 1 ianuarie 2025 să elimine echipamentele din China din infrastructura și funcțiile lor de bază.

Între timp, Marea Britanie dorește ca firmele de telecomunicații să elimine echipamentele și serviciile de la Huawei în funcțiile de bază ale rețelei până la 31 decembrie 2023, de la ținta inițială de 28 ianuarie 2023.

Termenul limită pentru a elimina toate echipamentele Huawei din rețelele 5G din Marea Britanie până la sfârșitul anului 2027 rămâne neschimbat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel