Schimbul de declarații dure a început vineri, când Macron a acuzat-o pe prim-ministra Italiei că a răspândit „informații false” despre motivele pentru care nu a participat la discuții.
Totul a pornit de la faptul că Giorgia Meloni nu a fost inclusă în micul grup lideri europeni care, săptămâna trecută, au mers la Kiev pentru a susține cauza Ucrainei, s-au întâlnit cu președintele acesteia, Volodimir Zelenski, și ulterior au vorbit la telefon cu șeful de la Casa Albă, Donald Trump.
Meloni este o susținătoare ferventă a Kievului, dar are și o relație pozitivă cu Donald Trump. Ea le-a declarat jurnaliștilor italieni că nu a fost invitată la întâlnire pentru că a refuzat să trimită soldați în Ucraina, care ar face parte din unitățile trimise de așa-numita coaliție dispusă să asigure protecția Ucrainei după încheierea unui acord de pace, scrie Financial Times.
„Italia a declarat de mult timp că nu este dispusă să trimită trupe în Ucraina”, a spus prim-ministrul, continuând: „Nu ar avea sens să participăm la formate care au obiective la care nu suntem dispuși să participăm”.
Macron susține că nu a existat nicio discuție despre desfășurarea trupelor. „Discuția este despre un armistițiu. Să evităm răspândirea de informații false. Sunt destule astfel de informații venind din Rusia”, a declarat președintele francez.
Medierea germană
Noul cancelar german Friedrich Merz (CDU) a intervenit în dispută, încercând să calmeze situația. S-a întâlnit cu Meloni în ajunul liturghiei inaugurale de duminică a Papei Leon al XIV-lea. și a declarat că cei doi lideri au convenit că Italia „trebuie să joace un rol” în toate inițiativele europene de pace din Ucraina.
„Nu putem să ne permitem să fim divizați. În zilele următoare, voi conduce negocierile din cadrul Uniunii Europene pentru a include Italia în toate eforturile noastre de a rezolva acest conflict (ucrainean – n.r.) ”, a declarat Merz. Potrivit acestuia, nu există membri UE „de primă sau de a doua clasă” și toate țările se străduiesc să „pună capăt acestui război cât mai repede posibil”.
Într-o conferință de presă cu Merz, Meloni le-a cerut liderilor să „abandoneze egoismul” și să se concentreze pe „unitatea Occidentului”. Ea a cerut în repetate rânduri o „pace justă” care să nu echivaleze cu capitularea Kievului și a numit discuțiile de la Istanbul un „prim pas timid către un proces de pace”.
Relațiile reci dintre președintele francez și prim-ministrul italian datează din 2022, de când Meloni a preluat funcția de prim-ministru al Italiei după alegeri. Liderul italian a mia reacționat odată nervos, după ce Macron nu a invitat-o la cină cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la începutul anului 2023.
Meloni a avut, de asemenea, o relație tensionată cu fostul cancelar social-democrat german Olaf Scholz, care, împreună cu partenerii săi din coaliția ecologistă, a mustrat-o public pentru politica sa de migrație.
Friedrich Merz, ai cărui creștin-democrați de centru-dreapta (CDU) au făcut din politicile de migrație mai dure o parte centrală a platformei lor electorale, a încercat să calmeze relațiile și să adopte un ton mai cald sâmbătă seara. S-a adresat informal prim-ministrului pe numele ei mic. „Împreună ne dorim o Europă puternică, sigură și competitivă. Și de aceea sunt foarte recunoscător, Giorgia, că am putut stabili un contact strâns în primele zile”, a declarat Merz.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News