Tehnologia de mâine: Forțele Aeriene ale SUA, contract de cercetare pentru un sistem de navigație cuantic

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

Cursa dintre sistemele de țintire și contramăsurile luate împotriva lor este în continuare unul dintre elementele cheie ale războiului din Ucraina. Rachetele ghidate au o precizie mai mare decât artileria clasică, dar pentru a-și găsi ținta trebuie să treacă de apărări din ce în ce mai rafinate. Războiul electronic și armele antirachetă, ca mijloace de apărare, au progresat și ele în același ritm cu sistemele de țintire, iar de cele mai multe ori diferența în luptă este făcută de un ușor avans tehnologic al uneia față de cealaltă.

Consacratul sistem american de poziționare globală prin satelit, cunoscut mai ales sub prescurtarea  GPS, nu face nici el excepție de la îmbătrânirea morală, deși ultima sa versiune militară, face ravagii în rândul forțelor ruse pe frontul din Ucraina. Rachetele și proiectilele ghidate prin GPS primite de ucraineni din partea Occidentului, au lovit cu mare acuratețe multe obiective rusești importante din spatele frontului, făcând posibile mai multe etape de contraofensivă ale forțelor ucrainene. 

Cu toate acestea, sistemul GPS va fi depășit ca mijloc de sprijin al războiului și va trebui înlocuit, deși constituie o minune a tehnologiei și va rămâne în continuare principalul element de orientare pentru aplicațiile civile.

Una dintre direcțiile explorate de inventatorii americani, pentru realizarea unui sistem de poziționare globală de nouă generație, este folosirea magnetismului Pământului.

„Folosirea câmpului magnetic al Pământului pentru a naviga este o perspectivă interesantă care arată o mare promisiune inițială”, a declarat Craig Fitzpatrick, director pentru programe federale al firmei SandboxAQ, derivată din compania-mamă a Google, care este Alphabet. „Unele păsări folosesc aceeași tehnică pentru a naviga în perioadele de migrație”, a adăugat Fitzpatrick.

SandboxAQ și-a propus să rezolve unele dintre cele mai dificile probleme cu care se confruntă umanitatea, folosind puterea combinată a inteligenței artificiale și a științei cuantice, combinație cunoscută și sub numele de AQ.

Obiectivul acestei noi tehnologii este de a rezolva problemele sistemului GPS, cum ar fi inexactitatea, lipsa cunoștințelor locale, pierderea semnalului sau chiar bruiaj cauzat de adversarii Statelor Unite (SUA).

Forțele Aeriene ale SUA au acordat SandboxAQ un contract de cercetare pentru a introduce tehnologia cuantică de ultimă oră, deschizând astfel calea pentru un sistem de navigație cuantic inovator, potrivit unui comunicat de presă, recent, al Bazei Comune Charleston din Carolina de Sud.

Căpitanul Rob Simmons, director de inovații la Baza Charleston, a găzduit SandboxAQ pentru a discuta despre noua tehnologie de navigație cuantică.

„Vrem să arătăm că Forțele Aeriene lucrează cu această nouă tehnologie”, a spus Simmons. „Este cu adevărat strategic pe ceea ce se concentrează Baza Charleston, în special după revenirea de la Mobility Guardian 23 și provocările de navigație cu care se confruntă în Pacific.”

Exercițiul Mobility Guardian 2023 a avut loc în perioada 5-21 iulie 2023 și a fost cel mai amplu exercițiu la scară largă din istoria Comandamentului de Mobilitate Aeriană (Air Mobility Command – AMC). Exercițiul a implicat 3.000 de militari americani parteneri și aliați, care au sprijinit  o forță internațională de peste 15.000 de militari implicați în multiple activități simultane în regiunea Indo-Pacific.

Liderii de la AMC au invitat echipa Sandbox AQ să participe la exercițiu, pentru a colecta date într-un cadru operațional.

„Forțele aeriene și, în general, sectorul aviației, vor avea nevoie de alternative la GPS pentru a opera în siguranță și eficient în următorii ani”, a declarat Craig Fitzpatrick.

Noul sistem de poziționare globală se va baza pe senzori cuantici.

Senzorii cuantici utilizați în proiect sunt realizați astfel încât să răspundă foarte mult la modificările câmpurilor electrice și magnetice. Pentru a îmbunătăți viteza și acuratețea de procesare a semnalului, sunt integrate sisteme de intelegență artificială pentru a identifica și elimina perturbările precum vibrațiile și alte zgomote de la aeronave și vehicule, se precizează în comunicatul de presă.

„Găsirea de alternative la GPS este un domeniu critic de nevoie pentru securitatea națională, aviație și alte domenii”, a spus Fitzpatrick. „Deși nicio soluție nu va fi concepută ca un înlocuitor 1:1 pentru GPS, navigarea folosind câmpul magnetic al Pământului este o modalitate sigură, relativ neblocabilă și eficientă care îi va ajuta pe aviatorii noștri, în situațiile dificile, să navigheze și să vină în siguranță acasă.”

Potrivit descrierii date de compania SandboxAQ, detecția cuantică [în general – nota autorului] folosește instabilitatea inerentă a stărilor cuantice [ale particulelor atomice și fotonilor – nota autorului] pentru a detecta schimbări minuscule în lumea fizică, inclusiv mișcare, câmpuri electrice și magnetice care altfel ar fi nedetectabile. Combinând aceste proprietăți cu inteligența artificială, aplicațiile de detecție cuantică pot fi dezvoltate pentru o gamă largă de industrii, inclusiv sănătate, transport, energie, durabilitate, securitate, apărare și multe altele.

Potrivit descrierii date de compania BAE Systems, senzorii cuantici extrag informații din atomi individuali, nu din colecțiile uriașe de atomi, așa cum se întâmplă în fizica clasică. Acest lucru permite senzorilor cuantici să facă dispozitivele tehnologice exponențial mai precise, mai complete, mai eficiente și mai productive. Dispozitivele care utilizează senzori cuantici nu sunt, de asemenea, supuse acelorași constrângeri fizice ca senzorii convenționali, permițând o fiabilitate excepțională, cu o vulnerabilitate mai mică la bruiaj de semnal și alte interferențe electromagnetice care sunt din ce în ce mai frecvente în cazul senzorilor de date din prezent, bazați pe lumină și sunet.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel