Teheranul ezită să furnizeze rachete balistice Rusiei. ”Nu toată lumea din Iran este atât de dornică să-l ajute pe Putin”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Rachetă iraniană Zolfaghar
Rachetă iraniană Zolfaghar

Deși există acorduri preliminare între Rusia și Iran privind furnizarea de rachete balistice, dar acestea nu au fost încă activate de Teheran.

Teheranul ezită deocamdată să trimită rachete balistice, întrucât se teme de potențialele consecințe, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina (GUR), Andrii Yusov, citat de media ucraineană.

El a explicat că există acorduri preliminare privind achiziția de rachete din Iran, dar ucrainenii nu au încă informații că regimul de la Teheran le-a dat undă verde.

„Livrarea de drone iraniene continuă. În ceea ce privește rachetele balistice, aceasta este o armă de vis pentru Putin, dar până acum nu o poate obține. Se lucrează serios în acest sens, deși știm că există acorduri preliminare, dar acum trebuie doar să așteptăm și să vedem”, a spus reprezentantul GUR.

Potrivit acestuia, agențiile de informații ucrainene știu că nu există consens în rândul decidenților de șa Teheran privind modalitatea de a-l ajuta în continuare pe Putin. Iranienii înțeleg că acest lucru poate amenința regimul, susține Yusov.

„Din câte știm, nu toată lumea din Iran este atât de dornică să-l ajute pe Putin”, a adăugat el.

Iranul amână de câteva luni să trimită Rusiei rachete balistice, temându-se de posibilitatea unor măsuri de retaliere din partea Occidentului. Teheranul luase în calcul chiar diminuarea razei de acțiune a rachetelor furnizate, pentru a se încadra în prevederile stipulate în Rezoluția 2231 a CS ONU.

 

Parteneriat ruso-iranian

 

La începutul lunii decembrie, NBC News a raportat că oficialii americani nu exclud ca Rusia să primească în viitor sute de rachete balistice iraniene în schimbul avioanelor de luptă Su-35.

SUA și-au exprimat îngrijorarea cu privire la un „parteneriat de apărare cuprinzător” între Teheran și Moscova.

După ce Rusia a bombardat în mod repetat Ucraina cu drone iraniene, Teheranul a recunoscut în cele din urmă în noiembrie că a trimis dronele în Rusia, dar a insistat că a făcut acest lucru înainte de invazie.

Ministerul de Externe al Iranului a declarat duminică că nu va „cere permisiunea nimănui” pentru a extinde legăturile cu Rusia. „Cooperarea dintre Iran și Rusia în diverse domenii, inclusiv apărare, se extinde în cadrul unor interese comune... și nu este îndreptată împotriva vreunei țări terțe”, a declarat Nasser Kanani, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Republicii Islamice.

În ciuda anilor de sancțiuni asupra sectorului de apărare al Iranului, dronele iraniene sunt încă fabricate folosind componente americane și occidentale.

În septembrie, SUA au înăsprit sancțiunile, vizând în special companiile implicate în producția de drone pentru Rusia. Au urmat, în noiembrie, acțiuni suplimentare împotriva unor companii precum Safiran Airport Services, o firmă din Teheran suspectată că transporta drone în numele guvernului rus.

La începutul lunii decembrie, parteneriatul militar al Iranului cu Rusia a fost, de asemenea, condamnat de Uniunea Europeană, fiind considerat o încălcare gravă a dreptului internațional.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel