Iranul va limita raza de acțiune a rachetelor Fateh-110, predate Rusiei și abandonează ideea transferului pentru Zolfaghar

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Fateh-110 / Sursa foto: ypa, via wikipedia
Fateh-110 / Sursa foto: ypa, via wikipedia

Iranul se teme de o reacție internațională în urma deciziei sale de a  livra rachete cu o rază de acțiune de peste 300 km.

Temându-se de o reacție internațională, Iranul intenționează să limiteze raza de acțiune a rachetelor pe care le va furniza Rusiei pentru a fi folosite în războiul din Ucraina. 

Publicația americană Axios citează declarațiile a patru oficiali israelieni de rang înalt, care spun Teheranul dorește astfel să evite impunerea de sancțiuni ONU împotriva sa.

„Livrările de rachete balistice iraniene către Rusia pot încălca Rezoluția 2231 a Consiliului de Securitate al ONU și pot declanșa sancțiuni ONU împotriva Iranului”, se arată în mesaj.

O astfel de situație ar fi problematică pentru Iran, dar și pentru Rusia, care este membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, explică publicația.

Foto: Rachete Fateh-110

Potrivit Rezoluției 2231 a Consiliului de Securitate al ONU , adoptată în 2015 ca parte a acordului nuclear, țărilor le este interzis să transfere sau să primească în/din Iran rachete balistice și drone care au o rază de acțiune de peste 300 de kilometri și o sarcină utilă de peste 500 de kilograme. Restricția este valabilă până în octombrie. 2023.

În acest sens, Iranul intenționează să furnizeze Rusiei rachete cu o rază de acțiune mai mică de 300 km, precum și să opereze unele limitări ale rachetelor sale, cum este cazul și rachetei Fateh-110

Iranienii se gândeau inițial să ofere Rusiei și racheta Zolfaghar, cu o rază de acțiune de 700 de kilometri, dar se pare că au abandonat această variantă.

Foto: Racheta Zolfaghar

Reamintim că armata rusă folosește muniție veche de 40 de ani în războiul împotriva Ucrainei, care are o rată mare de eșec, arată oficialii americani. Rusia va epuiza întregul său stoc de muniție până la începutul anului 2023.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, Teheranul ia în considerare posibilitatea de a transfera rușilor rachete balistice, pe lângă dronele care au fost deja folosite pentru a ataca ținte civile ucrainene. Moscova, la rândul ei, ar putea furniza iranienilor elicoptere și sisteme de apărare aeriană.

Informații despre posibilul transfer de rachete balistice de către Teheran către ruși au apărut încă de acum câteva luni.

După livrarea unui lot de drone de atac în octombrie, presa occidentală a început să scrie despre acordul Iranului de a furniza rușilor rachete balistice și mai multe drone de atac.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel