După ce a renunțat „cu inima grea” la Su-35 rusesc, Indonezia ezită între Rafale și F-15EX. Neoficial sancțiunile SUA au blocat afacerea

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse

Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene indoneziene, mareșalul de forțe aeriene Fadjar Praseto, a confirmat oficial că Jakarta renunță la planurile de achiziție a 11 avioane de luptă Su-35 Flanker E de la producătorul rus Suhoi.

Posibila cumpărare a avioanelor rusești a făcut obiectul unui memorandum de înțelegere în februarie 2018, valoarea comenzii fiind estimată atunci la aproximativ 1,14 miliarde dolari.

„Cu inima grea, am abandonat proiectul nostru de achiziție a Su-35, pentru că, așa cum am spus de la început, modernizarea forțelor noastre aeriene depinde foarte mult de buget”, a justificat Praseto în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit publicației franceze Zone Militaire, în spatele acestei decizii sunt alte motive, începând cu preocuparea de a nu îndepărta Statele Unite, care ar putea să ia în calcul sancțiuni la adresa Indoneziei, în baza legii CAATSA [Countering America's Adversaries Through Sanctions Act], prin care se penalizează entitățile cu legături comerciale în Rusia. În plus, dificultatea de a ajunge la un acord cu Moscova privind compensațiile industriale (offset) reprezintă un alt aspect, de care trebuie să se țină cont.

 

Renunțarea Indoneziei la Su-35 nu ar trebui să fie o surpriză pentru Moscova

 

În 2020, ministrul indonezian al Apărării, Prabowo Subianto, a evocat posibila preluare a 15 aeronave Eurofighter Typhoon de la Austria, care intenționa atunci să le vândă. Înainte de asta, s-a vorbit despre o achiziție a F-35A, pe care administrația Trump a refuzat-o.

De asemenea, în decembrie 2020, ministrul francez al forțelor armate, Florence Parly, a informat despre posibila vânzare a aproximativ 30 de avioane Rafale către Indonezia, precizându-se chiar că discuțiile erau într-un „stadiu avansat”. Ulterior, dosarul de intenție a fost practic finalizat, la jumătatea anului 2021. Pe 7 iunie, miniștrii apărării indonezian și francez au semnat o scrisoare de intenție pentru achiziționarea a 36 de avioane de luptă franceze.

Din direcția SUA, și cu sprijinul administrației de la Washington, compania Lockheed-Martin făcut mari eforturi pentru a convinge Jakarta să achiziționeze F-16. Dar, aparent, acestea nu au avut succes.

În plus, mareșalul Praseto trimisese, în februarie, un mesaj destul de clar în ce direcție va merge Indonezia, declarând că se intenționează achiziția a 36 de avioane Rafale și a 8 F-15EX.

 

Rafale, superior Su-35

 

O lovitură, oarecum neașteptată, la adresa Moscovei a venit de la Cairo, privind capabilitățile avionului Su-35. Forțele Aeriene egiptene au publicat, la jumătatea anului, rezultatele exercițiilor de luptă aeriană dintre Su-35 cu Rafale, în care avionul francez a obținut victorii sistematice.

Cu toate acestea, cheia deznodământului afacerii ar putea fi  în... Orientul Mijlociu. Potrivit publicației Intelligence Online, Indonezia ar putea obține asistență financiară pentru a achiziționa avioanele de luptă de care are nevoie din Emiratele Arabe Unite (EAU) sau Qatar. EAU a pariat recent pe Franța, comandând 80 de Rafale, ... în timp ce Statele Unite mizează pe Doha, care a comandat 36 F-15QA, aeronave care au inspirat dezvoltarea F-15EX Eagle II.

Pe lângă preferințele și alinierile strategice, Indonezia are totuși un calendar de reînnoire al flotei de avioane de luptă, iar din acest punct de vedere, F-15EX Eagle II stă cel mai bine, deocamdată. Americanii ar începe să livreze din 2027 potrivit mareșalului Praseto, în timp ce liniile de asamblare ale companiei franceze Dassault par mai restrânse.

Indonezia, a patra țară din lume ca populație cu 273 de milioane de locuitori, vrea să cumpere cel puțin 100 de avioane de vânătoare/multirol, pentru a-și moderniza forțele aeriene.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel