Supremația aeriană rusă în Ucraina este una extrem de precaută

Cătălin Costea |
Data publicării:
Su-30SM, sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia
EXCLUSIV
Su-30SM, sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia

Înțelegând impactul semnificativ al primelor atacuri executate de Rusia asupra sistemului integrat de apărare antiaeriană și asupra tehnicii și infrastructurii de aviație militară din Ucraina, majoritatea analiștilor militari s-au așteptat ca cel puțin în ultima săptămână aviația rusă să își manifeste supremația aeriană prin operații aeriene semnificative, care să contribuie decisiv la avansarea trupelor terestre blocate în drumul lor spre ocuparea marilor orașe ucrainene.

Cu doar aproximativ 56 de avioane de luptă operaționale, Ucraina execută în prezent 5-10 ieșiri aeriene pe zi, în timp ce media misiunilor aeriene ruse este de aproximativ 200 pe zi. Într-adevăr, inclusiv sursele americane confirmă că avioanele de luptă rusești efectuează un număr de misiuni de aproximativ 20 de ori mai mare decât cele ucrainene.

Însă cele mai multe dintre avioanele rusești de luptă și bombardament sunt utilizate cu mare precauție, nu intră niciodată pe teritoriul ucrainean, ci pur și simplu lansează rachete cu rază lungă de acțiune din spațiul aerian rusesc, sau din cel belarus.

 

Utilizarea prudentă a avioanelor ruse în luptă

 

În pofida faptului că radarele și sistemele rusești de rachete antiaeriene au o acoperire integrală a spațiului aerian ucrainean la altitudini medii și mari, Rusia a arătat „o reținere generală față de risc și o prudență în aer”, după cum a declarat un oficial al Pentagonului.

Aceasta se datorează foarte probabil temerilor că, deși afectat, sistemul de apărare antiaeriană din Ucraina este încă suficient de capabil să provoace pierderi semnificative mijloacelor aeriene ruse.

„Ei (n.a. ucrainenii) mută sistemele continuu. Acestea sunt foarte agile și eficace. Și nu mă refer doar la sistemele mobile”, a spus același oficial american. „Vorbesc inclusiv despre utilizarea sistemelor antiaeriene portabile…, prin modul în care folosesc capabilitățile pe care le au, ei fac să se justifice precauția piloților ruși.”

Vineri, Ministerul ucrainean al Apărării a susținut că de la începutul invaziei au fost doborâte 57 de avioane și șapte drone rusești. Însă numărul prezentat nu poate fi verificat din alte surse.

De remarcat însă că cele 56 de avioane de luptă permit Forțelor Aeriene ucrainene să execute mai mult de 10 ieșiri pe zi. Cu toate acestea, misiunile aeriene s-au bazat în principal pe drone de diferite dimensiuni, cu care au fost atacate cu succes convoaiele rusești.

Dincolo de faptul că utilizarea dronelor este mai ieftină și nu presupune riscul pierderii pilotului, un factor determinant este foarte probabil reprezentat de faptul că acestea pot zbura sub altitudinea la care radarele ruse le pot descoperi, iar  sistemele antiaeriene ruse le pot doborî.

 

Ucraina are nevoie de sisteme de rachete antiaeriene nu neapărat de avioane de luptă

 

În aceste condiții devine tot mai clar că suplimentarea numărului de avioane cu pilot nu aduce un plus de valoare combativă pentru Ucraina, pentru că nu înseamnă neapărat și o intensificare a misiunilor de luptă. Mult mai importantă este însă consolidarea apărării antiaeriene, care așa cum se observă împiedică în termeni reali utilizarea eficientă a aviației ruse, oricât de numeroasă ar fi aceasta.

Poate tocmai de aceea oficialii de la Pentagon și administrația Biden au respins propunerea Poloniei privind trimiterea de avioane MiG-29 la baza aeriană Ramstein din Germania, de unde ulterior SUA și NATO ar fi putut să decidă dacă le vor transfera Ucrainei.

În schimb, s-a optat pentru procurarea unor sisteme de apărare antiaeriană suplimentare, cum ar fi sistemul S-300 de fabricație rusească, pe care trupele ucrainene știu deja să le opereze. În același sens, a fost discutată inclusiv varianta trimiterii de către SUA a sistemul Patriot în Ucraina, dar s-a renunțat repede la idee întrucât ar presupune ca trupe americane să-l opereze în interiorul Ucrainei, ceea ce ar echivala cu o implicare directă a SUA în conflict și escaladarea războiului la un nivel nedorit.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel