Suedia: Rusia poate lansa un atac rapid pe flancul estic, înainte ca NATO să aibă timp să reacționeze

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

,,Problema militară majoră a Occidentului este că, Rusia se bucură de o disponibilitate mai mare a forțelor sale armate și poate lansa un atac rapid pe flancul estic, înainte ca NATO să aibă timp să reacționeze. În plus, atacul poate arăta foarte diferit de la o zonă la alta a flancului”, se precizează în una dintre concluziile unui raport al Agenției suedeze de informații pentru apărare (FOI).

Raportul FOI, publicat pe 11 martie, are peste 130 de pagini și se referă la capabilitățile militare occidentale din nordul Europei raportate la amenințarea reprezentată de Rusia.

Experții suedezi analizează zona nordică a flancului estic al NATO, fiind evaluată în primul rând capacitatea militară a statelor vecine direct (cu frontieră terestră comună) cu Rusia sau prin Marea Baltică - țări aflate în prima linie a amenințării, precum și a Franței, Marii Britanii și evident a contingentului european al trupelor SUA, țări care pot interveni suficient de rapid în teatrul de operații nord-european.

Agenția suedeză de informații pentru apărare consideră că este necesar să se ia măsuri urgente care, să vizeze consolidarea apărării într-un termen scurt deoarece, în momentul de față, "Rusia este mai bine pregătită pentru un război pe scară largă în nordul Europei decât statele membre NATO".

Astfel, se atrage atenția că trupele NATO efectuează puține instruiri și manevre militare, iar țările au niveluri foarte diferite de pregătire militară. „Dacă nu este suficient timp pentru antrenamentele de apărare occidentale, Rusia va avea un avantaj semnificativ în vecinătatea imediată a Suediei, mai ales când vine vorba de forțele terestre. Dominația rusă ar putea dura câteva luni, până când Statele Unite își vor reloca forțele terestre”.

Setul de măsuri pe termen scurt, necesare pentru descurajare, este la îndemână deoarece, primii pași s-au făcut deja începând cu 2014, iar acum anumite măsuri relativ limitate și ieftine ar putea face o diferență considerabilă. Cu toate acestea, nu trebuie neglijată preocuparea pe termen mediu și lung, deoarece Occidentul trebuie să mențină un nivel adecvat de pregătire pentru luptă în toate mediile – terestru, aerian, naval, spațial și cibernetic, apreciază specialiștii FOI.

Dar pentru asta, este nevoie ca alianța țărilor occidentale să fie unită la nivel politic, astfel încât amenințarea de securitate să poată rămâne gestionabilă, fiind vital să se organizeze în acest scop o apărare colectivă. Efortul de unitate s-ar putea dovedi dificil având în vedere numărul mare de țări – 30, în care democrația face procesul decizional mai lung și mai complicat, consideră specialiștii FOI.

Acesta este motivul pentru care formatele de cooperare regională și bilaterală sunt fundamentale pentru a asigura un răspuns rapid și sprijin pentru aliații amenințați. SUA își mută acum prioritatea pe termen lung spre Asia, iar aliații europeni trebuie să își asume o responsabilitate mai mare pentru apărarea colectivă. Cu toate acestea, pe termen scurt și mediu, nu există nici un substitut pentru un angajament activ și ferm al SUA față de securitatea europeană”, a precizat Eva Hagström Frisell, director adjunct pentru cercetare unul dintre autorii raportului.

Comentariul autorului: Venind de la un serviciu de informații militare, raportul are o însemnătate mult mai mare comparativ cu semnalele de alarmă trase de unele personalități politico-militare sau organizații de consultanță. Îngrijorările Suediei pentru propria securitate se dovedesc mai acute decât se credea, aceasta însemnând că probabilitatea unei agresiuni a Rusiei a crescut destul de mult.

Desigur, Suedia simte altfel lucrurile pentru că nu este stat membru NATO, dar nici pentru statele din zona sudică a flancului estic al Alianței nord-atlantice situația nu este prea diferită, în principal datorită statului Mării Negre, de mare închisă. La aceasta se adaugă relațiile de cooperare tehnico-militară și economică foarte avansate dintre Rusia și Turcia, care induce unele temeri pentru celelalte state din regiune.

În plus, se pare că deși în SUA s-a schimbat administrația, accentul Casei Albe a rămas tot pe China, considerată o amenințare mai mare. În noile condiții, Suedia propune crearea de formate regionale de sprijin militar, considerate mai agile în caz de confruntare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel