Americanii încearcă să-și convingă aliații din Orientul Mijlociu de necesitatea expulzării mercenarilor Wagner

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Ambasadorul rus în Republica Centrafricană a declarat într-un interviu publicat vineri că 1.890 de "instructori ruşi" sunt prezenţi în această ţară, unde este activ grupul de mercenari Wagner, relatează Reuters.

"Astăzi se află 1.890 de instructori ruşi în C.A.R. (Republica Centrafricană - n.r.). Guvernul este interesat să le crească numărul. Relativ recent Bangui a trimis o cerere relevantă în acest sens Consiliului de Securitate al ONU", a declarat ambasadorul Aleksandr Bikantov, citat de agenţia de ştiri de stat RIA.

Astfel de mișcări nu fac decât să consolideze grupul de mercenari, iar SUA încearcă să taie accesul Wagner la resurse.

Mai mulți oficiali au declarat pentru The Associated Press că Statele Unite au intensificat discuțiile cu aliații săi din Orientul Mijlociu pentru a-i convinge să expulzeze Grupul Wagner.

Efortul SUA descris de oficiali vine în timp ce administrația Biden face o amplă acțiune împotriva mercenarilor. SUA au aplicat noi sancțiuni Grupului Wagner în ultimele luni din cauza rolului său în creștere în războiul Rusiei din Ucraina.

Un înalt oficial al guvernului egiptean, care cunoaște direct discuțiile, a spus că subiectul Wagner „este în fruntea listei la fiecare întâlnire”.

În Sudan, Wagner a fost asociat inițial cu fostul om puternic Omar al-Bashir și acum lucrează cu liderii militari care l-au înlocuit. În Libia, este asociat cu comandantul militar Khalifa Hifter din estul Libiei.

Wagner a desfășurat mii de agenți în țări din Africa și Orientul Mijlociu, inclusiv Mali, Libia, Sudan, Republica Centrafricană și Siria. Scopul său în Africa , spun analiștii, este de a sprijini interesele Rusiei pe fondul interesului global în creștere pentru continentul bogat în resurse

„Wagner tinde să vizeze țările cu resurse naturale care pot fi utilizate pentru obiectivele Moscovei – minele de aur din Sudan, de exemplu, unde aurul rezultat poate fi vândut în moduri care eludează sancțiunile occidentale”, a spus Catrina Doxsee, expert în Wagner la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington.

Solicitat pentru comentarii, Prigojin a declarat AP, prin intermediul reprezentanților săi, că țările africane ar trebui să se ferească de politica SUA.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel