SUA renunță la testele cu rachete antisatelit și cere tuturor țărilor să dispună măsuri similare

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Vicepreședintele Kamala Harris a anunțat, pe 18 aprilie, la baza forțelor spațiale Vandenberg din California, că Statele Unite se angajează să nu mai efectueze teste distructive cu rachete antisatelit cu ascensiune directă (direct-ascent anti-satellite - ASAT).

De asemenea, Harris a cerut și altor națiuni să își asume angajamente similare și să lucreze împreună pentru a stabili acest lucru ca normă, arătând că astfel de eforturi sunt în beneficiul tuturor națiunilor.

În decembrie, vicepreședintele a însărcinat Consiliul de Securitate Națională să colaboreze cu Departamentul Apărării, Departamentul de Stat și cu alte agenții de securitate națională în scopul dezvoltării de propuneri pentru norme naționale de securitate spațială.

Demersul american vine după ce în noiembrie 2021, un test al unei rachete rusești ASAT, prin care s-a distrus un satelit, a pus în pericol stația spațială internațională și a creat un câmp de resturi spațiale. Un test similar a fost efectuat de China în 2007.

,,Distrugerea obiectelor spațiale prin testele cu rachete ASAT este o acțiune nesăbuită și iresponsabilă. Resturile de lungă durată create de aceste teste amenință acum sateliții și alte obiecte spațiale, care sunt vitale pentru securitatea, interesele economice și științifice ale tuturor națiunilor și cresc riscul pentru astronauți în spațiu , se precizează într-un comunicat de presă al Casei Albe.

 

SUA consideră că trebuie că trebuie evitată confruntarea în spațiul cosmic

 

,,Conflictul sau confruntarea în spațiul cosmic nu este inevitabilă, iar Statele Unite încearcă să se asigure că spațiul cosmic rămâne liber de conflicte. Administrația Biden-Harris a precizat clar că Statele Unite vor angaja comunitatea internațională să susțină și să consolideze o ordine internațională în spațiu bazată pe reguli. (…) În general, prin acest nou angajament și prin alte acțiuni, Statele Unite vor demonstra modul în care activitățile spațiale pot fi desfășurate într-o manieră responsabilă, pașnică și durabilă”, se precizează în comunicat.

Comentariul autorului: SUA dețin cel mai mare număr de sateliți cu întrebuințare militară, civilă și mixtă. Pe locurile următoare se află Rusia și China, dar la mare distanță de SUA. În perspectiva următorilor 10 - 20 de ani, nu se întrevăd schimbări semnificative din punctul de vedere al supremației spațiale - nici numeric și cu atât mai puțin tehnologic.

Astfel, singurul risc, posibil chiar amenințare, pentru constelațiile satelitare americane rămâne doar generarea unor câmpuri de resturi spațiale, ceea ce reprezintă un răspuns asimetric, de cost financiar mic al Rusiei și Chinei împotriva tehnologiilor americane de mare perspectivă în domeniul sateliților, realizate în decenii de studii și încercări.

De altfel, acest trend se constată și în confruntarea militară de la suprafața planetei, Rusia și China punând accentul pe mijloace relativ ieftine cum ar fi rachetele și atacurile cibernetice, comparativ cu tehnica americană de luptă bazată pe proiecția forței și precizie constând în portavioane și grupări mari de nave amfibii, aeronave stealth, apărare antirachetă de înaltă performanță, interconectarea la scară largă a senzorilor, inteligență artificială etc.

Cu alte cuvinte, de ce să realizezi lucruri mărețe cum face concurentul tău, când este mai ușor să le distrugi pe ale lui, chiar dacă prin asta se poate aduce civilizația umană în urmă cu câțiva zeci de ani.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel