SUA rămân în coasta Chinei: Sistemul Typhon cu rachete Tomahawk și SM-6 nu va fi retras din Filipine

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem Typhon / Armata SUA
Sistem Typhon / Armata SUA

Încă de la începutul acestui an, SUA au adus în Danemarca și Filipine sistemul Typhon care poate lansa rachetele cu rază medie și mai scurtă – SM-6 și Tomahawk - înarmate convențional.

Statele Unite nu au planuri imediate de a retrage un sistem de rachete cu rază medie dislocat în Filipine, în ciuda cererilor chineze, și testează fezabilitatea utilizării acestuia într-un conflict regional, arată surse ale Reuters.

Sistemul Typhon, care poate fi echipat cu rachete de croazieră SM-6 și Tomahawk capabile să lovească ținte chineze, a fost adus în nordul Filipinelor pentru exercițiile comune din luna aprilie a acestui an și a rămas acolo.

Participarea la exercițiile din aprilie a fost prima sa desfășurare în regiunea Indo-Pacific și reprezintă un semnal important pentru China, chiar dacă nu au fost lansate rachete în timpul exercițiilor.

Mai mult, oficialii filipinezi au declarat că forțele filipineze și americane au continuat să se antreneze cu sistemul de rachete, care se află în Luzon, insula Arhipelagului Filipinez care este cea mai apropiată de Taiwan și China.

 

Rachetele SM-6 și Tomahawk, poziționate strategic în Filipine

 

SUA și Filipine testează acolo fezabilitatea utilizării sistemului în cazul unui conflict.

Filipine are o relație extrem de tensionată cu Beijingul din cauza unor dispute teritoriale - în special în Marea Chinei de Sud - și speră să achiziționeze în viitor rachete cu capacitate de rază medie, oficialii filipinezi dorind chiar să utilizeze un sistem Typhon.

„Vor fi consultări, dar deocamdată avem nevoie de... lansatorul de rachete Typhon pentru pregătirea noastră și îmbunătățirea capacităților forțelor noastre armate”, a declarat consilierul filipinez pentru securitate națională Eduardo Ano.

La rândul lor, SUA sunt interesate să mențină o prezență militară solidă lângă Taiwan.

Deși armata americană a refuzat să spună câte rachete SM-6 vor fi dislocate în regiunea Indo-Pacific, peste 800 de rachete de acest tip urmează să fie achiziționate în următorii cinci ani, potrivit documentelor guvernamentale care descriu achizițiile militare. De asemenea, câteva mii de Tomahawk sunt deja în inventarele SUA, arată documentele.

 

Sistemul Typhon folosește ambele tipuri de rachete

Lansatoarele Mk 70 Mod 1 containerizate ale Marinei SUA / Armata SUA

Cunoscut și sub denumirea de Typhon, sistemul este proiectat pentru lansarea terestră a rachetelor de croazieră Tomahawk și a rachetelor cvasibalistice SM-6.

O baterie completă Typhon constă din patru lansatoare, un post de comandă mobil pe remorcă și alte vehicule și echipamente auxiliare. Câteva curse cu aeronave C-17A ar fi necesare pentru a muta o baterie Typhon.

Rachetele SM-6 sunt considerate un sistem „strategic” de arme ce poate fi folosit împotriva țintelor de valoare mai mare, cum ar fi obiectivele de apărare aeriană și nodurile de comandă și control, aflate la distanțe de maxim 460 de km.

Rachetele Tomahawk extind raza de acțiune a sistemului Typhon și îi adaugă capabilitatea de a lovi ținte pe uscat și pe mare care se află la maxim 1.600 de km.

O configurație similară este folosită de Marina SUA care utilizează lansatorul Mk 70 Mod 1 pentru a trage rachete SM-6. O diferență operațională cheie este faptul că Armata intenționează să folosească SM-6 lansat la sol doar pentru a lovi ținte pe sol sau pe mare, în timp ce Marina nu a exclus să-l folosească pentru a angaja ținte aeriene.

De asemenea, Corpul Pușcașilor Marini ai SUA are o capacitate de lansare terestră Mk 70 Mod 1 a rachetelor Tomahawk și SM-6.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel