SUA instituie sancţiuni împotriva a trei cetăţeni bulgari şi a 64 de firme deţinute sau controlate de ei

Eduard Pascu |
Data publicării:

SUA au adoptat miercuri sancţiuni împotriva a trei cetăţeni bulgari şi a 64 de firme conduse de ei, acuzându-i de implicare în corupţia din acest stat al UE, relatează Reuters.

Departamentul Trezoreriei informează într-un comunicat că aceasta este cea mai importantă acţiune împotriva corupţiei din Bulgaria de până acum, transmite Agerpres.

Premierul bulgar interimar Stefan Ianev a declarat că a fost informat telefonic de subsecretarul de stat american pentru afaceri politice Victoria Nuland despre decizie, menită să combată eficient corupţia în Bulgaria.

Astfel, Departamentul Trezoreriei a impus sancţiuni împotriva omului de afaceri şi oligarhului Vasil Krumov Bojkov, de 64 de ani, acuzându-l că a plănuit să creeze un canal prin care liderii ruşi să influenţeze guvernul bulgar.

Bojkov, un magnat al jocurilor de noroc şi unul dintre cei mai bogaţi bulgari, a fugit din ţară în 2020 pentru a scăpa de inculparea pentru extorcare de fonduri, fraudă fiscală şi trafic de influenţă, printre altele. El neagă că ar fi comis aceste infracţiuni şi se află în prezent în Dubai.

De asemenea, au fost adoptate sancţiuni împotriva lui Delian Slavcev Peevski, un fost parlamentar, şi Ilko Dimitrov Jeliazkov, un fost oficial guvernamental, precum şi a 64 de companii deţinute sau controlate de cei trei.

Peevski, în vârstă de 40 de ani, este un om de afaceri bulgar, fost mogul media şi fost parlamentar. În ţară este perceput drept un personaj influent în rândul sistemului judiciar şi al elitelor politice din Bulgaria.

Într-o tentativă de a domoli protestele antiguvernamentale împotriva corupţiei de vara trecută, pe atunci premierul Boiko Borisov a concediat trei miniştri pentru a pune capăt acuzaţiilor că aceştia au colaborat cu Peevski.

Departamentul Trezoreriei l-a acuzat de "trafic de influenţă şi de dare de mită pentru a se proteja de vigilenţa publică şi a exercita controlul asupra unor instituţii cheie şi sectoare din societatea bulgară".

"Corupţia nu doar îi lipseşte pe cetăţeni de resurse, ea poate eroda instituţiile menite să-i protejeze. Această desemnare în baza programului de sancţiuni global Magniţki arată că suntem angajaţi să combatem corupţia oriunde ar fi", a declarat în comunicat Andrea Gacki, director al Biroului pentru controlul bunurilor străine din cadrul Departamentului Trezoreriei.

Sancţiunile împiedică aceste persoane şi companiile vizate să acceseze sistemul financiar al SUA, îngheţând toate bunurile lor din SUA şi interzicându-le cetăţenilor americani să facă afaceri cu ele.

Uniunea Europeană face de multă vreme presiuni asupra fostei ţări comuniste Bulgaria, stat membru al blocului comunitar din 2007, să combată eficient corupţia endemică şi să-şi amelioreze standardele statului de drept, notează Reuters.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel