SUA își retrag doar forțele speciale de la granița cu Turcia. Washingtonul nu dă undă verde operațiunii lui Erdogan

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Decizia preşedintelui Donald Trump de a retrage soldaţii americani staţionaţi în Siria în apropierea frontierei turce are în vedere doar 50 până la 100 de membri ai forţelor speciale care vor fi "reamplasaţi la alte baze" din interiorul ţării, a afirmat luni un înalt oficial american, citat de AFP.

"Nu este vorba despre o retragere din Siria", le-a declarat el jurnaliştilor, adăugând că reamplasarea nu reprezintă în niciun caz "o undă verde" unei ofensive militare turce contra forţelor kurde din nord-estul Siriei.

Potrivit acestui oficial, atunci când preşedintele Statelor Unite a înţeles, duminică, în cursul unei discuţii telefonice cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, că acesta din urmă intenţionează să meargă înainte cu proiectul său de "invadare potenţială" a nord-estului Siriei, a dat prioritate "protecţiei" soldaţilor americani.

Există "un mic număr, între 50 şi 100 de membri ai forţelor speciale în această regiune şi nu trebuie să rişte să fie răniţi, ucişi sau capturaţi dacă turcii trec frontiera şi se angajează în lupte cu forţele kurde locale", a explicat acest oficial cu rang înalt al administraţiei Trump sub protecţia anonimatului, scrie Agerpres.

"Ei vor fi reamplasaţi în zone mult mai sigure în următoarele zile", a adăugat el, vorbind apoi în mai multe rânduri despre un număr de 50 de soldaţi.

 

SUA nu dau undă verde operațiunii Turciei



"Faptul că sunt reamplasaţi nu constituie o undă verde", "nu este o undă verde", a insistat oficialul.

El a confirmat, totodată, că Statele Unite nu se vor opune militar Turciei în Siria.

Anunţul făcut duminică seară de către Casa Albă al retragerii soldaţilor americani aflaţi de partea siriană a frontierei cu Turcia a fost interpretat pe larg ca o undă verde unei ofensive iminente a Ankarei contra forţelor kurde, aliate, totuşi, ale Statelor Unite în lupta împotriva jihadiştilor.

Această decizie a provocat o vie nemulţumire până în rândurile republicanilor preşedintelui Trump.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel