SUA au condiționat furnizarea avioanelor F-35 către Emiratele Arabe Unite de eliminarea echipamentelor 5G ale Huawei din statul arab

Iordan Nicolae |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: F-35
Sursă foto: F-35

China a declarat că interferența terților nu este tolerată în cooperarea sa cu Emiratele Arabe Unite (EAU), după ce SUA ar fi cerut Abu Dhabiului demontarea echipamentelor companiei chineze Huawei din țară în schimbul obținerii avioanelor de luptă de ultimă generație, F-35. Oficialii guvernului SUA nu au comentat încă public această agendă.

Pe 16 iunie, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din China, Zhao Lijian, a comentat o informație care susține că Washingtonul a cerut Abu Dhabiului să demonteze echipamentele Huawei instalate deja în țară, în termen de patru ani, dacă dorește ca SUA să nu oprească vânzarea de avioane F-35. Pentru Beijing, colaborarea dintre cele două țări nu are nicio legătură cu terții și nu va fi permisă intervenția în astfel de relații. Zhao a reamintit că companiile chineze precum Huawei au participat la construcția economică a Emiratelor Arabe Unite și au contribuit la dezvoltarea lor, obținând recunoașterea partenerilor arabi.

Comentariile lui Zhao au venit după ce persoane "apropiate de fapte" citate de Bloomberg au declarat că administrația președintelui american Joe Biden ar face presiuni asupra EAU pentru a le convinge să scoată echipamentele Huawei din rețeaua lor de telecomunicații și să se distanțeze de China.

Pentru a convinge Abu Dhabiul, Washingtonul ar fi sugerat că ar putea fi pus sub semnul întrebării acordul privind vânzarea de avioane F-35, drone MQ-9B Reaper și rachete aer-aer și aer-sol, în valoare de 23 miliarde de dolari. Washingtonul ar fi stabilit un termen de patru ani pentru demontarea echipamentelor Huawei, care ar preceda data livrării F-35, preconizată a fi între 2026 și 2027.

 

Washingtonul se teme că Huawei at putea facilita spionarea proiectului F-35 în EAU

 

Printre temerile Washingtonului se numără faptul că prezența Huawei în rețelele comerciale din Emiratele Arabe Unite ar putea permite Chinei să spioneze piloții și contractanții în bazele în care ar fi amplasate F-35, chiar dacă rețelele de comunicații ale avioanelor sunt considerate relativ sigure. Mai mult, SUA s-ar teme că Beijingul ar putea fura tehnologia dronelor americane care ar face parte din vânzare.

În timpul administrației fostului președinte american, Donald Trump, Washingtonul a încercat să împiedice Emiratele Arabe Unite să intensifice legăturile militare și economice cu China, care, la rândul său, încearcă să-și intensifice influența în Orientul Mijlociu. Administrația Trump a reușit să convingă EAU să înlocuiască Huawei și să împiedice planurile chineze de a obține baze în regiune. Cu toate acestea, pe 25 februarie 2019, Abu Dhabiul a angajat compania Huawei să construiască rețeaua 5G.

După instalarea sa la Casa Albă, pe 20 ianuarie, Biden a anunțat o revizuire a vânzărilor F-35 în străinătate. În acest moment, vânzarea către Emiratele Arabe Unite este încă activă, însă părțile sunt divizate asupra tehnologiilor chineze.

Biden ar putea menține linia adoptată de Trump care a clasificat Huaweiul drept o amenințare la adresa securității naționale americane, plasându-o pe lista de entități în 2019. Măsura a fost adoptată ca urmare a legăturii companiei cu guvernul și armata Chinei. Pe 12 martie, au apărut informații legate de intenția lui Biden de a impune noi limite exporturilor SUA pentru compania chineză Huawei. Situația creată între SUA și EAU amintește de ce s-a întâmplat cu Turcia, care a fost exclusă de la achiziționarea acestui tip de aeronave militare după ce Ankara a cumpărat sistemul de apărare antiaeriană S-400 din Rusia.

 

Totuși, SUA nu pot extinde prea mult presiunile asupra EAU

 

La solicitarea americană, partea arabă ar fi răspuns susținând că EAU ar avea nevoie de mai mult timp și de o alternativă viabilă din punct de vedere economic. Părțile ar fi discutat despre echipamentele de înlocuire fabricate de companii precum Samsung Electronics Co., Ericsson AB sau Nokia Oyj.

EAU au încercat să își cultive alianța cu Statele Unite, consolidând în același timp legăturile economice și de securitate cu China. Pentru Washington s-ar fi creat un echilibru delicat în lumina rolului important al EAU în regiune și faptului că Abu Dhabi a promovat acordurile de normalizare a legăturilor Israelului cu mai multe țări ale lumii arabe, acționând ca un lider la 15 septembrie 2020. Dacă Washingtonul ar exercita o presiune prea mare asupra liderilor de la Abu Dhabi, în privința Huaweiului, ar risca să împingă mai departe EAU și alte națiuni către China.

În 2020, Beijingul a fost primul partener comercial al Abu Dhabiului, creând un comerț bilateral în valoare de 53,67 miliarde de dolari. Această cifră ar fi de aproximativ două ori mai mare decât comerțul dintre EAU și SUA. Huawei a fost compania parteneră a țării din Orientul Mijlociu pentru rețeaua sa 5G din 25 februarie 2019, când operatorul de telecomunicații din Emiratele Arabe Unite, Etisalat, a declarat că aceasta va construi 300 de turnuri 5G în șase luni. În plus, în contextul pandemiei coronavirusului, EAU a fost prima țară care a decis, pe 28 martie, să producă vaccinuri chinezești.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel