SUA „storc” toate depozitele arme sovietice iar Cipru poate fi mina de aur: De la sisteme Buk și Tor, la tancuri

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Tor-ME2, sursă foto: Rosoboronexport
Tor-ME2, sursă foto: Rosoboronexport

Trupele ucrainene consumă muniția mai repede decât o pot obține aliații lor, așa că stocurile de arme în stil sovietic, pe care soldații ucraineni știu să le folosească, sunt pe terminate. 

Stocurile globale de arme rusești se epuizează, avertizează New York Times, așa că ridicarea embargoului american asupra exporturilor de arme către Cipru a venit la momentul potrivit, după 35 de ani de embargou asupra armelor.

Fundația pentru Apărarea Democrațiilor, un think-tank de la Washington, a identificat 23 de state partenere NATO, care au peste 6.300 de sisteme de arme și muniții standard rusești.

Așa că SUA caută în lume arme de tip rusesc, pe care să le trimită în Ucraina.

Secretarul de stat Anthony Blinken a mers în Cambodgia, Republica Democrată Congo, Rwanda, Mexic, Columbia și Peru, cerând proviziile pentru Ucraina.

 

O mină de aur

 

Embargoul american a determinat Ciprul să-și  procure arme de la URSS și apoi de la Rusia, așa că Nicosia are un adevărat mini-arsenal.

Sunt funcționale cel puțin 10 sisteme de rachete Tor și Buk care pot doborî avioane rusești, drone și rachete de croazieră, scrie NYT.

”Cipru are lansatoare de rachete, rachete sol-aer, elicoptere, tancuri și vehicule blindate de fabricație rusă, care ar putea fi valoroase pentru sprijinirea ucrainenilor în contraofensive”, subliniază Bradley Bowman , fost ofițer al armatei americane și analist militar.

El propune ca țările occidentale să trimită în Cipru arme mai moderne de fabricație occidentală, în schimbul celor sovietice și rusești pe care le-ar trimite în Ucraina.

Guvernul cipriot a spus clar că dorește să reconstruiască armata, ceea ce ar putea enerva Turcia. Cu toate acestea, la 1 octombrie, administrația Biden a ridicat oficial embargoul, permițând Ciprului să cumpere arme americane.

Cipru „ar fi dispus să ia în considerare” transferul unora dintre armele și munițiile sale în Ucraina dacă acestea ar fi „înlocuite cu alte echipamente de putere și capacitate egale”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Marios Pelekanos, pentru NYT.

 

Ce arme a mai primit Ucraina

 

Din februarie, Ucraina a primit o mulțime de arme în stil sovietic de la noii membri NATO: tancuri și muniție de artilerie din Republica Cehă, obuziere din Estonia, elicoptere din Letonia și Slovacia și vehicule de luptă amfibie și mii de rachete Grad de 122 mm din Polonia.

Polonia ocupă locul patru în ceea ce privește ajutorul militar acordat Ucrainei, după SUA, Marea Britanie și UE. Au încă arme de tip sovietic, dar nu le pot trimite pe toate în Ucraina, ca nu cumva să-și riște propria apărare. Așa gândesc și alte țări est-europene, scrie NYT.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel