Rachetele Storm Shadow au o precizie de aproape de 100%. Rachetele furnizate de Londra au făcut ravagii în depozitele Armatei ruse

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Storm Shadow / MBDA
Foto: Storm Shadow / MBDA

Războiul neprovocat, declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, a adus în prim-plan punctele forte, dar și slăbiciunile industriilor de apărare ale statelor occidentale. Dacă în cazul Federației Ruse am asistat cu toții la spulberarea mitului ”armelor fără egal”, echipamentele occidentale își dovedesc, în bună măsură, eficacitatea pe câmpul de luptă, asa cum este cazul și rachetelor Storm Shadow. Totuși, potențialul complexului militaro-industrial al Rusiei nu trebuie desconsiderat, în special când vorbim de capacitatea de a produce volume mari de muniție - capitol la care Moscova încă domină.

Războiul este momentul adevărului pentru majoritatea armelor și echipamentelor din dotarea Armatelor europene, așa cum remarca și generalul numărul 1 al Armatei britanice. ”Singurul test adevărat al unei armate este războiul”, explica, zilele trecute, generalul Patrick Sanders, șeful Statului Major General al Regatului Unit.

Himars, obuzierele PzH 2000 sau rachetele anti-tanc Javeline sunt doar câteva exemple de succes de echipamente occidentale testate în focul luptei din Ucraina, iar rachetele cu rază mai lungă Storm Shadow par să aibă ”un impact semnificativ pe câmpul de luptă”. Cel puțin așa declara ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, într-o intervenție avută în Camera Comunelor.

Foto: Storm Shadow

Potrivit oficialului, rachetele furnizate Ucrainei de Regatul Unit își lovesc țintele cu o acuratețe aproape maximă, provocând pierderi serioase pentru logistica forțelor ruse.

„Precizia și capacitatea Storm Shadow de a livra cu succes încărcătura utilă, a fost aproape fără greșeală”, a adăugat Ben Wallace.

Ministrul a adăugat că utilizarea Storm Shadow a afectat sprijinul logistic și controlul operațional-tactic al forțelor ruse. „Acest lucru arată importanța lovirii liniilor din spate. Îi încurajăm pe partenerii noștri să furnizeze Ucrainei sisteme cu rază lungă de acțiune”, a spus oficialul.

Motivul livrării rachetelor Storm Shadow, cu rază de acțiune de aproximativ 300 de km, a fost încă o dată explicat de ministrul britanic: Armata rusă și-a retras liniile logistice în afara razei de acțiune (de 80 de kilometri) a rachetelor lansate de HIMARS-urile ucrainene. Odată cu venirea rachetelor Storm Shadow, ucrainenii pot lovi ținte esențiale ale Armatei ruse, aflate mult în spatele frontului.

Racheta Storm Shadow / Foto: MBDA

Rachetele Storm Shadow sunt într-o altă ligă decât ce au avut până acum ucrainenii. În comparație cu rachetele HIMARS ale ucrainenilor, o rachetă Storm Shadow are un focos de 450 de kg (de cinci ori mai puternic), ajunge mult mai departe și poate zbura, practic, nedetectată. 

Racheta lansată din aer are o rază de acțiune de 300 de km și este proiectată să zboare jos după lansare pentru a evita detectarea. Un sistem de căutare a țintei în infraroșu la bord îi permite să recunoască țintele pentru a lovi de precizie. De asemenea, racheta este ghidată prin GPS, dar dispune și de un sistem de ghidare inerțială, complet autonom, spune MBDA.

”Efectul Storm Shadow asupra armatei ruse din Ucraina a fost în primul rând în privința (distrugerii - n.r.) logisticii acesteia, precum și al comenzii și controlului, a spus Wallace.

Marea Britanie anunțase în mai că va trimite Ucrainei un număr (rămas secret) de rachete Storm Shadow. Ucraina declara atunci că folosește rachetele cu un succes de 100% - o cifră contestată de Rusia, care susținea că a interceptat două dintre ele, așa cum relata Reuters.

În plus, ministrul Wallace a raportat că Marea Britanie a oferit instruire (Operaţiunea Interflex) pentru 17.000 de militari ai Forțelor Armate ale Ucrainei și a oferit Ucrainei peste 2,3 miliarde de lire de ajutor militar în perioada 2022-2023.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel