Urmărește emisiunea live



”Trebuie să facem mai mult”. UK se pregătește de ”iarna rusă” și accelerează. Șeful Armatei britanice, avertisment pentru Europa: Amenințarea rusă va rămâne, indiferent de rezultatul războiului

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Aeronava britanică Typhoon FGR.Mk 4 execută misiuni din  întregul spectru de operațiuni aeriene, inclusiv poliție aeriană, sprijin pentru pace și poate fi angajată în misiuni de mare intensitate / Foto: Royal Air Force
Aeronava britanică Typhoon FGR.Mk 4 execută misiuni din întregul spectru de operațiuni aeriene, inclusiv poliție aeriană, sprijin pentru pace și poate fi angajată în misiuni de mare intensitate / Foto: Royal Air Force

”Vacanța s-a terminat”, ne avertiza, cu câteva săptămâni înainte de invazia din 24 februarie, fostul consilier prezidențial și actual oficial în MAE, Iulian Fota. Practic, oficialii militari britanici ne transmit cam același lucru și ajung la o concluzie pe care nu doream /credeam să o mai auzim vreodată: amenințarea Rusiei nu va dispărea, indiferent cum se va termina acest război.

Aflată la mii de kilometri de războiul din Ucraina, fiind probabil una dintre țările care ar fi cel mai puțin afectate de acțiunile agresive ale Rusiei, Marea Britanie nu se culcă pe-o ureche, la adăpostul poziției geopolitice privilegiate în care se află.

Generalul Patrick Sanders, la conferința RUSI din iunie 2022

Ba din contră, șeful Statului Major General al Regatului Unit, generalul Patrick Sanders, privește lucrurile la rece și face o analiză care îți dă fiori. Amenințarea rusă va rămâne, indiferent cum se va termina acest război; Armata rusă învață repede din greșeli; potențialul industriei militare ruse este încă foarte ridicat - sunt doar câteva concluzii desprinse din discursul  gen. Sanders, o viziune  asupra Europei următoarelor decenii. 

Aflat la Conferința RUSI Land Warfare 2023, din 26 iunie, șeful armatei britanice trece rapid în revistă sprijinul substanțial al Londrei pentru Ucraina, echipamente care sunt ”vârful de lance a contraofensivei Ucrainei” (rachetele antitanc NLAW, sistemele antiaeriene Stormer, tancurile Challenger 2, obuzierele AS90, pecum și instrucția celor 17 mii de militari ucraineni, despre care ”interceptările serviciilor de informații ne spun că rușii știu când se luptă cu soldații antrenați aici”).

Generalul Patrick Sanders vede Ucraina ca pe ultima șansă a europenilor pentru a evita războiul cu Rusia  și de a tăia din agresivitatea Moscovei, înainte de a fi prea târziu.

F-35 al Marinei Marii Britanii

”Forțele armate ale Ucrainei ne-au oferit o oportunitate. O oportunitate de a evita războiul. Spre deosebire de predecesorii noștri, suntem mai în siguranță – deocamdată. NATO este mai puternică, Rusia este temporar mai slabă, iar curajul și sacrificiul ucrainean ne câștigă timp”. 

 

”Trebuie să facem mai mult”

 

Așa cum demonstrează Ucraina, singurul test adevărat al unei armate este războiul, constată gen. Sanders, care pledează pentru modernizarea și creșterea cantității tehnicii de luptă. 

”E timpul să ne modernizăm (armatele n.r.). E timpul să ne antrenăm. Este timpul să ne asigurăm că suntem pregătiți pentru a descuraja.

Dar indiferent cum se va termina acest război – și trebuie să fie printr-o victorie ucraineană – cred că amenințarea rusă va rămâne. În ciuda eșecurilor, intenția Moscovei este clară pentru întreaga lume. (...) 

Aceasta va fi o luptă generațională. Este una pentru care trebuie să ne înarmam. Este una  pentru care trebuie să fim pregătiți”, mai arată gen. Sanders.

 

Urmează o vară crucială pentru NATO - capacitatea de recuperare a Rusiei nu trebuie desconsiderată

 

Generalul Patrick Sanders insistă pentru cooperarea cât mai strânsă a aliaților din NATO pentru a răspunde unei Rusii aflată în plin proces de înarmare.

”Împărtășim același profesionalism, valori și hotărâre de a sprijini Ucraina, oricât de mult va dura.  Și având Vilnius la doar câteva săptămâni distanță, ne întâlnim înainte de ceea ce va fi o vară crucială pentru NATO. (...)

În ciuda dezbaterilor privind capacitatea forțelor ruse și a ambiguității stabilității politice din Rusia, un lucru este cert: armata lui Putin ține pozițiile (din Ucraina).

Este încă prea devreme pentru a spune cât de reușită va avea contraofensiva în curs. Dar activitatea de modelare ucraineană a fost impresionantă – iar AFU (forțele armate ucrainene) luptă în mod clar cu multă pricepere, curaj și determinare.

În timp ce privim spre viitor, sunt înclinat să urmez sfaturile celor care trăiesc pe flancul estic al NATO; cei care știu că nu ar trebui niciodată să desconsideri Moscova. Cei care știu că de-a lungul istoriei sale lungi și tulburi, Rusia a fost o țară a revenirilor. 

De asemenea, ar trebui să luăm în considerare că o Rusie fracturată este puțin probabil să fie un lucru bun pentru securitatea europeană.

Dezbaterea internă în Rusia (rebeliunea lui Prigojin n.r) se învârte în jurul modului de a lupta războiul mai eficient, nu a modului de a pune capăt războiului

Armata rusă învață, deși la un preț îngrozitor. Nivelul de trai nu a scăzut. Fabricile de arme rusești sunt pe picior de război, muncitorii lucrând schimburi suplimentare pentru a menține liniile de producție.

Iar Rusia nu este nicidecum o națiune angajată într-un război total; în Marele Război Patriotic Rusia a dedicat 61% din PIB efortului de război. Această așa-numită operațiune militară specială atrage doar 3% din PIB. Rusia are mijloacele pentru a merge mult mai departe.

Eșecul de a apăra Ucraina, de a descuraja alte agresiuni și de a stinge ambiția expansionistă rusă riscă să submineze o ordine internațională care a menținut pacea și a asigurat prosperitatea timp de opt decenii”. 

 

Trebuie să consolidăm postura de descurajare

 

Modernizarea a peste 60 de sisteme de lansare multiplă de rachete M270 va face armata britanică mai letală, declară gen. Sanders

”Sunt îngrijorat de numărul de guverne care par să fi acceptat narațiunea lui Putin – că acesta este un război defensiv – în timp ce îmbrățișează nealinierea. Trebuie să recunoaștem limitările puterii soft și să recunoaștem că păstrarea sistemului nostru internațional necesită restabilirea descurajării – descurajare susținută de putere și credibilitate.

Pentru ca descurajarea Regatului Unit să reușească, avem nevoie de forțe armate credibile, echilibrate în toate domeniileCei care cred că geografia noastră ne permite să minimizăm investițiile pe uscat sau că ne putem ascunde pur și simplu în spatele armatelor altor contribuitori NATO pur și simplu greșesc.

Ucraina ne-a reamintit că succesul poate fi obținut doar cu o bază industrială sigură, împreună cu stocurile (de muniții) pentru a susține lupta. Cantitatea este încă indispensabilă.

Multe dintre platformele noastre sunt depășite (...) și facem schimbări. Peste 35 de miliarde de lire sterline sunt cheltuite pe echipamente noi în următorii 10 ani. 35 din cele 38 de platforme existente ies din funcțiune și sunt înlocuite cu noi capabilități;

Am încheiat deja contracte pentru a înlocui muniția pe care am trimis-o în Ucraina și ne-am angajat să ne creștem stocurile de muniții cheie și generale.

În următorii doi ani vor fi livrate Boxer, Ajax, peste 60 de lansatoare de rachete M270 modernizate și (obuzierele autopropulsate) Archer 6x6.

Vom continua să ne îmbunătățim capacitățile de foc cu rază lungă de acțiune, care ne permit să sprijinim celelalte domenii de pe uscat, cum ar fi atacând apărarea antiaeriană a adversarului sau scufundând navele inamice.

Vom investi în Apărarea Aeriană, triplându-ne capabilitățile privind raza scurtă de acțiune și dublând capacitățile noastre de rază medie.

Centrul AI al armatei este deja înființat și, până în 2024, vom construi un nou centru de analiză și fuziune a datelor”, a mai declarat șeful Statului Major General al Regatului Unit, generalul Patrick Sanders.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel