Stoltenberg solicită Germaniei să majoreze cheltuielile pentru apărare

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Secretarul General al Alianţei Atlanticului de Nord, Jens Stoltenberg
Secretarul General al Alianţei Atlanticului de Nord, Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, spune înainte de summitului NATO, care va începe miercuri la Bruxelles, ca Germania ar trebuie sa extindă cheltuielile pentru apărare la cel puțin 1,5% din PIB până în 2024.

Vorbind pentru ziarul german Bild am Sonntag , Jens Stoltenberg Stoltenberg a declarat că a salutat angajamentul guvernului german de a majora bugetul de apărare la 1,5% din PIB până în 2024.

Dar ar precizat că se așteaptă ca Germania să "facă și mai mult" pentru a atinge obiectivul NATO ca până în 2024 statele membre ale alianţei să acorde 2% din PIB pentru apărare, potrivt neweurope.eu .

Pragul de 2% pentru apărare a fost stabilit în timpul summitului din 2014 de toate statele membre ale NATO

"Presupun că Germania va continua să urmărească acest obiectiv", a spus Secretarul General al NATO.

Berlinul, a adăugat el, "a avut un rol deosebit de important" în ceea ce privește cheltuielile pentru apărare datorită dimensiunii mari a economiei sale.

Președintele american Donald Trump a criticat în mod regulat bugetul de apărare al Germaniei și a acuzat Berlinul că a profitat de SUA, care cheltuiește peste 3% din PIB-ul său pentru apărare și pentru staţionarea a zeci de mii de militari în Europa.

Tonul președintelui ia îngrijorat pe unii oficiali germani care se tem că SUA ar putea să întoarcă spatele alianței NATO

Până în prezent, doar cinci state membre ale NATO respectă angajamentul privind cheltuielile de 2%: Grecia, Polonia, Marea Britanie, Franța și Turcia. Statele baltice au înregistrat, de asemenea, o creștere a cheltuielilor în apropierea pragului de 2%. Cu toate acestea, Spania și Belgia cheltuiesc sub 1% din PIB-ul național.

SUA cheltuiește peste 3% din PIB-ul său pentru apărare, comasând mii de soldaţi în Europa, inclusiv în Germania. Retragerea trupelor din Europa, refuzul de a participa la exercițiile comune ale NATO și o schimbare semnificativă a politicilor în Ucraina sunt doar câteva din măsurile pe care Washingtonul le-ar putea lua ca represalii față de refuzul Germaniei de a se supune angajamentelor asumate de NATO.

Trupele americane sunt în prezent staționate în Germania, Polonia și statele baltice. Numai în Germania, SUA dispune de 35.000 de militari.

Președintele Donald Trump urmează să se întâlnească cu președintele rus Vladimir Putin luni, 16 iulie, la patru zile după summit-ul NATO. Diplomații se tem că Washingtonul ar putea folosi întâlnirea pentru a face şi mai multe presiuni asupra Germaniei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel