Într-un discurs susţinut în Congresul SUA din Washington, Stoltenberg a lansat de asemenea un apel la 'menţinerea unităţii' celor 29 de state membre, în timp ce Donald Trump a bulversat în trecut aliaţii, iar dispute, precum cea din prezent între SUA şi Turcia, apar cu regularitate.
Fostul premier norvegian a fost ovaţionat în picioare de parlamentari republicani şi democraţi, atunci când a amintit de 'promisiunea solemnă' făcută de către fondatorii Alianţei: 'Unu pentru toţi şi toţi pentru unu' - un principiu fundamental al tratatului, dar pus uneori în discuţie de către actualul preşedinte al Statelor Unite.
'Ne-am depăşit dezacordurile în trecut şi trebuie să ne depăşim divergenţele în viitor', a spus el. 'Este bine să ai prieteni', a insistat Stoltenberg.
Identificând Rusia printre 'provocările fără precedent' cu care se confruntă NATO, secretarul general al Alianţei a cerut încă o dată Moscovei să respecte Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), semnat cu SUA la sfârşitul Războiului Rece.
Washingtonul s-a retras din acest tratat la începutul lunii februarie, acuzând Moscova că nu respectă pactul. Preşedintele rus Vladimir Putin a suspendat apoi participarea Rusiei la Tratatul INF şi negocierile par să se afle în impas.
'Rusia a încălcat Tratatul INF', a denunţat din nou Jens Stoltenberg, atrăgând atenţia că 'timpul se scurge'.
'Nu vrem o nouă cursă a înarmărilor, nu vrem un nou Război Rece', a asigurat el. 'Dar să nu fim naivi. Un acord care este respectat doar de o singură parte nu ne va garanta securitatea', a subliniat Stoltenberg, adăugând că 'NATO va lua întotdeauna măsurile necesare pentru a asigura o descurajare credibilă şi eficientă'.
La fel ca în ajun la Casa Albă, el a salutat insistenţa lui Donald Trump pentru ca cele 28 de state membre să-şi sporească cheltuielile militare. 'Acest mesaj are un impact clar' şi 'întăreşte NATO', a menţionat secretarul general al Alianţei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News