Stoltenberg: NATO nu dorește o nouă cursă a înarmării și un nou Război Rece

Tudor Curtifan / 03 apr 2019 / 21:38

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) 'nu doreşte o nouă cursă a înarmării' sau un 'nou Război Rece' cu Rusia, dar ea va şti cum să se apere dacă va fi necesar, a declarat miercuri secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a Alianţei Nord-Atlantice.

Într-un discurs susţinut în Congresul SUA din Washington, Stoltenberg a lansat de asemenea un apel la 'menţinerea unităţii' celor 29 de state membre, în timp ce Donald Trump a bulversat în trecut aliaţii, iar dispute, precum cea din prezent între SUA şi Turcia, apar cu regularitate.

Fostul premier norvegian a fost ovaţionat în picioare de parlamentari republicani şi democraţi, atunci când a amintit de 'promisiunea solemnă' făcută de către fondatorii Alianţei: 'Unu pentru toţi şi toţi pentru unu' - un principiu fundamental al tratatului, dar pus uneori în discuţie de către actualul preşedinte al Statelor Unite.

'Ne-am depăşit dezacordurile în trecut şi trebuie să ne depăşim divergenţele în viitor', a spus el. 'Este bine să ai prieteni', a insistat Stoltenberg.

Identificând Rusia printre 'provocările fără precedent' cu care se confruntă NATO, secretarul general al Alianţei a cerut încă o dată Moscovei să respecte Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), semnat cu SUA la sfârşitul Războiului Rece.

Washingtonul s-a retras din acest tratat la începutul lunii februarie, acuzând Moscova că nu respectă pactul. Preşedintele rus Vladimir Putin a suspendat apoi participarea Rusiei la Tratatul INF şi negocierile par să se afle în impas.

'Rusia a încălcat Tratatul INF', a denunţat din nou Jens Stoltenberg, atrăgând atenţia că 'timpul se scurge'.

'Nu vrem o nouă cursă a înarmărilor, nu vrem un nou Război Rece', a asigurat el. 'Dar să nu fim naivi. Un acord care este respectat doar de o singură parte nu ne va garanta securitatea', a subliniat Stoltenberg, adăugând că 'NATO va lua întotdeauna măsurile necesare pentru a asigura o descurajare credibilă şi eficientă'.

La fel ca în ajun la Casa Albă, el a salutat insistenţa lui Donald Trump pentru ca cele 28 de state membre să-şi sporească cheltuielile militare. 'Acest mesaj are un impact clar' şi 'întăreşte NATO', a menţionat secretarul general al Alianţei.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy