Stoltenberg: NATO nu dorește o nouă cursă a înarmării și un nou Război Rece

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) 'nu doreşte o nouă cursă a înarmării' sau un 'nou Război Rece' cu Rusia, dar ea va şti cum să se apere dacă va fi necesar, a declarat miercuri secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a Alianţei Nord-Atlantice.

Într-un discurs susţinut în Congresul SUA din Washington, Stoltenberg a lansat de asemenea un apel la 'menţinerea unităţii' celor 29 de state membre, în timp ce Donald Trump a bulversat în trecut aliaţii, iar dispute, precum cea din prezent între SUA şi Turcia, apar cu regularitate.

Fostul premier norvegian a fost ovaţionat în picioare de parlamentari republicani şi democraţi, atunci când a amintit de 'promisiunea solemnă' făcută de către fondatorii Alianţei: 'Unu pentru toţi şi toţi pentru unu' - un principiu fundamental al tratatului, dar pus uneori în discuţie de către actualul preşedinte al Statelor Unite.

'Ne-am depăşit dezacordurile în trecut şi trebuie să ne depăşim divergenţele în viitor', a spus el. 'Este bine să ai prieteni', a insistat Stoltenberg.

Identificând Rusia printre 'provocările fără precedent' cu care se confruntă NATO, secretarul general al Alianţei a cerut încă o dată Moscovei să respecte Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), semnat cu SUA la sfârşitul Războiului Rece.

Washingtonul s-a retras din acest tratat la începutul lunii februarie, acuzând Moscova că nu respectă pactul. Preşedintele rus Vladimir Putin a suspendat apoi participarea Rusiei la Tratatul INF şi negocierile par să se afle în impas.

'Rusia a încălcat Tratatul INF', a denunţat din nou Jens Stoltenberg, atrăgând atenţia că 'timpul se scurge'.

'Nu vrem o nouă cursă a înarmărilor, nu vrem un nou Război Rece', a asigurat el. 'Dar să nu fim naivi. Un acord care este respectat doar de o singură parte nu ne va garanta securitatea', a subliniat Stoltenberg, adăugând că 'NATO va lua întotdeauna măsurile necesare pentru a asigura o descurajare credibilă şi eficientă'.

La fel ca în ajun la Casa Albă, el a salutat insistenţa lui Donald Trump pentru ca cele 28 de state membre să-şi sporească cheltuielile militare. 'Acest mesaj are un impact clar' şi 'întăreşte NATO', a menţionat secretarul general al Alianţei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel