În afară de primele luni ale războiului, care a început în februarie 2022, doar în octombrie (610 kilometri pătrați) și noiembrie (725 de kilometri pătrați) anul trecut Rusia a ocupat mai mult teritoriu al Ucrainei decât în iunie 2025.
Două treimi din câștigurile teritoriale din iunie cad în regiunea Donețk, unde au loc cele mai intense lupte. Moscova controlează acum trei sferturi din regiunea Donețk în totalitate sau parțial, în creștere de la 61% în aceeași zi a anului trecut.
De asemenea, în ultimul an, armata rusă a făcut progrese fără precedent și în alte regiuni ale Ucrainei, unde a ocupat aproape 200 de kilometri pătrați de teritoriu.
Pe 08 iunie, armata rusă a anunțat că a intrat pe teritoriul regiunii Dnipropetrovsk, pentru prima dată de la începutul războiului, deși în prezent controlează doar opt kilometri pătrați acolo, potrivit ISW. Cu toate acestea, armata ucraineană neagă că forțele ruse au obținut câștiguri teritoriale în regiunea Dnipropetrovsk.
Din iulie 2024 până în iunie 2025, armata rusă a cucerit aproape 5.500 de kilometri pătrați de teritoriu ucrainean, față de 1.215 kilometri pătrați în ultimele douăsprezece luni.
La sfârșitul lunii iunie, Rusia controla aproape 19% din teritoriul Ucrainei în totalitate sau parțial, notează ISW.
Rusia a intensificat atacurile cu drone asupra Ucrainei în luna iunie a acestui an, a arătat o analiză AFP publicată marți. Potrivit acestuia, Moscova a tras 5438 de drone cu rază lungă de acțiune împotriva țării vecine, ceea ce este mai mult decât în orice lună de la începutul invaziei ruse în februarie 2022.
Pe de altă parte, numărul de atacuri cu drone rusești a crescut cu 37% în iunie față de mai, când Rusia a lansat 3.974 de drone, potrivit Forțelor Aeriene Ucrainene. În plus, analiza ISW arată că armata rusă a lansat și 239 de rachete în timpul atacurilor nocturne din iunie, aproape de două ori mai multe decât în luna precedentă. Rusia a atacat în fiecare noapte din iunie, potrivit AFP.
Șeful Kremlinului, Vladimir Putin, a declarat în iunie că dronele sunt din ce în ce mai mult o parte integrantă a puterii militare a Rusiei. El a susținut că până la jumătate din toate atacurile care au distrus și deteriorat facilități și obiective din Ucraina au fost efectuate de unități de drone. Recent, el a anunțat, de asemenea, crearea unităților de sisteme fără pilot ca o ramură separată a Forțelor Armate ruse.
Atacurile intensificate pun presiune suplimentară asupra sistemelor de apărare antiaeriană deja epuizate și asupra populației civile obosite din țara sfâșiată de război.
Kievul spune că se adaptează la escaladarea bombardamentelor și a promis Moscovei că se va răzbuna. Reprezentanții ucraineni le cer Statelor Unite și aliaților din Europa mai multe sisteme de apărare antiaeriană pentru a-și proteja infrastructura critică.
Ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, le-a declarat reporterilor săptămâna trecută că Ucraina pune în practică noi tehnologii - drone concepute pentru a intercepta UAV-urile inamice, precum și alte echipamente. Cu toate acestea, se presupune că nu dezvăluie în mod deliberat detalii despre ele. “Toată munca la sistemele anti-drone este un ciclu continuu de inovație și îmbunătățire”, a spus el.
Potrivit analizei prezentate de AFP, forțele de apărare antiaeriană ucrainene au distrus 81% din toate dronele și rachetele lansate de Rusia în mai. Ca urmare a atacurilor mai intense pe parcursul lunii iunie, rata de interceptare a dronelor și rachetelor rusești de către Kiev a crescut la 86%.
AFP recunoaște că evaluarea impactului atacurilor mai mari cu drone rusești este dificilă, deoarece Ucraina ascunde care a fost ținta atacurilor rusești sau ce a fost lovit.
În altă ordine de idei, într-un mesaj postat pe rețelele de socializare, Forțele Aeriene ale Ucrainei și-au publicat marți bilanțul activităților desfășurate în luna iunie 2025.
Din acesta rezultă că, apărarea antiaeriană a Ucrainei a distrus 4.758 de ținte aeriene, astfel:
- opt rachete aerobalistice Kh-47M2 Kinjal;
- 93 de rachete de croazieră Kh-101/Kh-55SM;
- 14 rachete balistice Iskander-M/KN-23;
- 12 rachete de croazieră Kalibr;
- 13 rachete dirijate pentru aeronave Kh-59/69;
- 27 de rachete de croazieră Iskander-K;
- 2.453 de drone de atac de tip Shahed;
- 659 de drone de cercetare;
- 1.479 de drone de alte tipuri.
În același timp, aviația Forțelor Aeriene Ucrainene a efectuat 895 de misiuni de zbor, din care:
- aproximativ 580 pentru acoperirea aeriană a avioanelor de luptă;
- peste 220 pentru atacuri la sol și sprijin aerian al trupelor.
De asemenea, aviația din cadrul Forțelor Aeriene Ucrainene a distrus 646 de ținte aeriene, a lovit puncte de comandă, instalații de sprijin logistic, precum și locuri de acumulare a efectivelor și echipamentelor militare inamice.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News