Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la grupul de luptă ruso-belarus constituit la nord de Ucraina

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

Casa Albă apreciază că Rusia și Belarusul pot construi trupe la granița cu Ucraina pentru a atrage forțele ucrainene departe de Donbass sau de sud – zona Herson, slăbind în acest fel presiunea pe forțele rusești de acolo, aflate în dificultate.

Ghicitoarea rusească din Belarus revine în actualitate după ce s-a anunțat constituirea unui grup comun de forțe ruso-belaruse.

”Va relua Rusia ofensiva terestră dinspre nord asupra Ucrainei, folosind teritoriul Belarusului?” Este noua întrebare care frământă Statul Major General ucrainean, Pentagonul și NATO.

Declarații în acest sens au fost făcute de purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, la un briefing din 20 octombrie, potrivit publicației Radio Svoboda.

„Belarus a oferit cu siguranță sprijin material, moral și material invaziei Rusiei în Ucraina. Cu toate acestea, nu am văzut trupe belaruse luptând efectiv în Ucraina. Și deși suntem conștienți de acest nou aranjament între Rusia și Belarus pentru a desfășura mai multe forțe din ambele țări și a crea un fel de aparat de apărare teritorială (…) și a desfășura exerciții, rămâne de văzut dacă acest lucru este o schimbare strategică majoră în Belarus cu privire la interferența în Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt.

El a adăugat că, în prezent, nu există semne că Belarusul este gata să intre direct în războiul împotriva Ucrainei.

În același timp, el a sugerat că înființarea apărării teritoriale și unei grupări comune de trupe cu Rusia ar avea drept scop atragerea forțelor ucrainene.

„Așadar, aceasta poate fi o încercare de a vedea pur și simplu dacă pot atrage forțele armate ucrainene în această parte a graniței lor, astfel încât să nu poată fi folosite în altă parte în Donbass sau în sud. Poate fi o tactică. Dar asta rămâne de văzut. O vom urmări cât mai atent posibil”, a declarat Kirby.

Tot pe 20 octombrie, Statul Major General (SMG) ucrainean a informat, pentru prima dată din primăvară, că probabilitatea unei tentative de ofensivă de pe teritoriul Belarusului este în creștere. Acest lucru a fost declarat la un briefing din 20 octombrie de către șeful adjunct al Departamentului Operațional Principal al Statului Major al Forțelor Armate, generalul de brigadă Oleksiy Gromov.

„Se intensifică retorica agresivă a conducerii militaro-politice din Rusia și Belarus, care este însoțită de desfășurarea grupării regionale de trupe a așa-numitului Stat al Uniunii. Amenințarea reluării ofensivei pe frontul de nord de către Forțele Armate ale Federației Ruse este în creștere”, a declarat locțiitorul șefului Secției Principale Operații din SMG ucrainean, generalul de brigadă Oleksei Gromov.

Potrivit generalului, Rusia ar putea încerca să separe regiunile de vest ale Ucrainei de restul teritoriului.

„De data aceasta, direcția ofensivei poate fi schimbată mai spre vest (…) pentru a tăia principalele artere logistice, aprovizionarea cu arme și echipamente militare către Ucraina din țările partenere”, a explicat generalul. Reamintim că în februarie, forțele rusești au încercat un atac direct asupra Kievului, dinspre Belarus.

Activitățile de pregătire a forțelor armate de pe teritoriul Belarusului s-au intensificat în ultimele două săptămâni.

Pe 10 octombrie, Lukașenko a anunțat desfășurarea unei grupări regionale comune de trupe bieloruso-ruse, baza acestui grup urmând să fie armata Belarusului. În plus, pe 11 octombrie s-a început o inspecție generală a forțelor armate belaruse.

Aproximativ 9.000 de militari ruși, 170 de tancuri, 200 de vehicule blindate și 100 sisteme de artilerie cu un calibru mai mare de 100 mm vor ajunge în Belarus ca parte a desfășurării grupării regionale de trupe.

Primele eșaloane de militari ruși ca parte a desfășurării unui grup regional comun de trupe au început să sosească în Belarus pe 15 octombrie.

Pe 16 octombrie, au fost înregistrate zboruri rusești cu aeronave MiG-31 în zona capitalei Belarusului. Avioanele au aterizat pe aerodromul militar Machulyshchi, de lângă Minsk, potrivit publicației ucrainene Militarnyi.

Comentariul autorului:Rușii au pierdut deja ”crema” forțelor lor armate, probabilitatea unei ofensive de succes dinspre Belarus devenind extrem de scăzută. Moscovei îi mai rămâne de jucat pe direcția Belarus, doar cartea dezinformării.

În prima fază a invaziei, când Rusia spera într-un război fulger, Moscova a adus pe frontul de nord cele mai bune unități ale sale – trupele aeromobile, care au demonstrat un moral și pregătire bune reușind să execute, cu succes, câteva operații de desant aerian spectaculoase, chiar lângă Kiev. Dar, aceste forțe de elită rusești, rămânând treptat fără muniție și alimente, au fost sistematic distruse de trupele ucrainene, care și-au revenit rapid după șocul surprizei dată de începutul războiului.

Printr-o situație similară au trecut și cele mai bune unități rusești de forțe terestre angajate nord-estul Ucrainei pe direcțiile Cernigov și Sumi.

De asemenea, începând cu 29 august când, forțele ucrainene au trecut la contraofensivă, trupele rusești au pierdut în regiunile Harkov și Herson alte unități bine pregătite și echipate.

Din punctul de vedere al forțelor terestre, Rusia nu mai dispune de trupe suficient de pregătite, capabile să ducă o ofensivă de amploare. Există un număr de aproximativ de 20 - 30 de grupuri de luptă cu un nivel mai ridicat, care au fost concentate pe regiunile Zaporojie și Donețk cu misiunea de a menține coridorul terestru cu Crimeea, dar doar atât mai au. În regiunea Herson se bazează mai mult pe bariera naturală constituită de fluviul Nipru, decât pe forțele lor, situația fiind oarecum similaară în regiunea Lugansk.

Cei 200.000 de rezerviști, mobilizați recent, ar putea atinge, în aproximativ un an, nivelul de pregătire al forțelor rusești care au început invazia. Introducerea lor în luptă, cu o pregătire sumară, este o decizie pripită, mai degrabă o eroare, fiind, probabil, luată datorită situației disperate de pe front.

Din perspectiva forțelor aeriene, rușii au pierdut deja cei mai buni piloți de pe avioanele tactice, dar și de pe elicoptere. În acest domeniu extrem de sensibil, refacerea resursei umane durează și mai mult decât în forțele terestre.

În consecință, rușilor nu le-au rămas forțe suficient de pregătite cu care să declanșeze o ofensivă victorioasă dinspre Belarus. Specialiștii NATO consideră că forțele rusești au nevoie de doi la patru ani pentru a se reface. Totuși, Moscova poate juca cartea unei operații informaționale de amenințare cu un atac dinspre Belarus dar care, în realitate nu are acoperire pe teren. Desigur, situația necesită o monitorizare foarte atentă cu capabilități foarte avansate pe care, din fericire, NATO le are, iar informațiile sunt puse la dispoziția Ucrainei.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel