Statele Unite, pe un nou drum al superiorităţii aeriene: Ce înseamnă alegerea avionului F-47 pentru Forţele Aeriene ale SUA

Cristian Soare |
Data publicării:
Prima randare a avionului F-47 prezentată în momentul în care președintele Donald Trump a anunțat acordarea contractului pentru proiectul NGAD către compania Boeing. Sursa foto: U.S. DoD)
Prima randare a avionului F-47 prezentată în momentul în care președintele Donald Trump a anunțat acordarea contractului pentru proiectul NGAD către compania Boeing. Sursa foto: U.S. DoD)

La 21 martie 2025, președintele american Donald Trump, secretarul apărării Pete Hegseth și șeful Statului Major al Forțelor Aeriene ale SUA, generalul David Allvin, au anunțat atribuirea către Boeing a proiectului „Next Generation Air Dominance”, etapa de proiectare și dezvoltare tehnologică pentru noul avion F-47, care va înlocui avionul F-22A Raptor și va asigura superioritatea aeriană a SUA pentru zeci de ani.

Boeing a fost selectată pentru programul NGAD după o reevaluare strategică în 2024, ceea ce a condus la un contract în valoare de 20 de miliarde de dolari pentru dezvoltarea prototipurilor și o posibilă producție inițială. Această decizie a făcut ca acțiunile Boeing să crească cu 5%, iar cele ale Lockheed Martin să scadă cu 6%. Denumirea F-47 este o aluzie la P-47 Thunderbolt din al Doilea Război Mondial, la administrația Trump și la anul de înființare a Forțelor Aeriene ale SUA.

Succesul Boeing marchează prima sa victorie în cadrul unui contract pentru un avion de luptă al USAF din epoca P-26 Peashooter, excluzând platformele moștenite de la McDonnell Douglas, cum ar fi F/A-18 și F-15.

Oferta companiei a fost susținută de cea mai mare investiție în domeniul apărării din istoria sa, inclusiv dezvoltarea unei facilități avansate de producție în valoare de 1,8 miliarde de dolari în cadrul diviziei sale Defence, Space & Security.

Programul NGAD dezvoltă un avion de luptă de generația a 6-a pentru superioritate aeriană. F-47 este caracterizat prin capacitate avansată, rază de acțiune și arhitectură modulară pentru integrarea rapidă a tehnologiei. Dezvoltarea sa se bazează pe platforme aeriene proiectate de Boeing și Lockheed Martin, testate în cadrul DARPA începând din 2019.

F-47 va dispune de sisteme de propulsie din cadrul programului NGAP (Next Generation Adaptive Propulsion) - XA102 al GE Aerospace și XA103 al Pratt & Whitney. Ambele proiecte se bazează pe programul AETP (Adaptive Engine Transition Program) și urmăresc să sporească puterea, să îmbunătățească eficiența consumului de combustibil, cu 25% mai mult decât motoarele F135.

Potrivit oficialilor militari americani, avionul F-47 va oferi o rază de acțiune mai mare, o semnătură radar mai redusă și mai puțin sprijin logistic și de întreținere decât avioanele de luptă de generația a V-a, fiind în același timp mai simplu de operat decât F-22A.

Programul NGAD se confruntă cu critici legate de costurile preconizate, estimate la 300 de milioane de dolari pe unitate, ceea ce îl face cel mai costisitor program de luptă din istoria USAF.

Oficialii militari americani au indicat că F-47 va fi mai ieftin decât F-22A, produs în cantități mai mari, cu planuri pentru cel puțin 200 de aeronave, iar proiecțiile între 220 și 250 de unități. Bugetul DoD pentru 2025 propune 19,6 miliarde de dolari pentru dezvoltarea NGAD.

Capacitățile pe care le preconizează F-47 îl poziționează ca o platformă nu numai pentru dominația aeriană, ci și ca un nod central într-o rețea de luptă mai largă care integrează sisteme fără pilot, mijloace de război electronic și senzori spațiali. Capacitatea de a opera în medii contestate în timp ce se coordonează cu platforme autonome este considerată un atribut esențial în viitorul spațiu de luptă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel