Soțiile și mamele rușilor mobilizați pot deveni scânteia care aprinde lupta împotriva sistemului represiv de la Kremlin

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Noii recruți în Armata rusă, ”sesiunea” 2023. Foto: Ministerul apărării / Districtul Militar Vest
Noii recruți în Armata rusă, ”sesiunea” 2023. Foto: Ministerul apărării / Districtul Militar Vest

În pofida asigurărilor pe care autoritățile federale se străduiesc să le transmită societății ruse privind succesul implacabil pe frontul din Ucraina, rudele tinerilor trimiși să lupte în țara vecină dau semne că se organizează activ într-o mișcare menită să ceară autorităților ruse aducerea acasă a acestora. Protestul a luat treptat diferite forme, de la pichetări și flashmob-uri, până la apeluri oficiale adresate administrației prezidențiale a Federației Ruse.

Autoritățile ruse încearcă să calmeze spiritele și să izoleze manifestările, temându-se de extinderea sentimentelor anti-război, dar în același timp recunosc că mobilizarea în Rusia nu poate fi oprită decât prin emiterea unui decret prezidențial în acest sens. Mai mult, recruții pot rămâne pe front pe termen nelimitat, întrucât nu sunt prevăzute perioade pentru rotația acestora.

Rudele rușilor mobilizați trimit deja în masă mesaje pentru marea conferință de presă a președintelui Vladimir Putin, programată să aibă loc pe 14 decembrie. Multe informații în acest sens apar pe canalul Telegram „Way Home” dedicat problemelor mobilizaților, canal cu peste 30 de mii de utilizatori, dintre care unii recunosc că sunt în pragul disperării.

În același timp, liderii militari ruși încearcă să obțină succes pe front înainte de discursul lui Putin. Rudele militarilor ruși care activează în UM 95411 (Regiunea Militară Vest) au declarat că în noiembrie, o parte dintre cei mobilizați, inclusiv cei cu răni ușoare și moderate, au fost trimiși să participe la luptele de la Avdiivka. Ca urmare, aproximativ 100 de persoane i-au scris lui Putin o scrisoare oficială cerând întoarcerea rudelor lor de pe front.

 

Oficialii încearcă să calmeze, poliția intimidează

 

Din septembrie 2023 - la un an după începerea mobilizării - rudele personalului militar din multe regiuni ale Federației Ruse au început să reamintească mai activ autorităților despre tinerii plecați pe front, observând că mobilizarea se desfășoară la nesfârșit și fără rotație.

Autoritățile locale din Krasnoyarsk, Novosibirsk, Sankt Petersburg și Moscova au refuzat să permită femeilor să organizeze mitinguri, iar la Chelyabinsk și Nijnevartovsk sprijinul autorităților locale s-a limitat la promisiunea că vor trimite solicitările acestora guvernului federal.

În schimb, la Moscova, fără a mai aștepta permisiunea autorităților, mai multe femei s-au grupat pentru a manifesta, profitând de tradiționalul miting al Partidului Comunist al Federației Ruse, din 7 noiembrie, organizat la monumentul lui Karl Marx din Piața Teatralnaya. Ulterior, fotografiile cu femeile care țineau pancartele au fost difuzate pe scară largă pe rețelele de socializare.

Video cu protestele soțiilor și mamelor militarilor:

Youtube video image

După aceasta, mamele și soțiile din Ulyanovsk au organizat un flashmob, lipind autocolante pe mașini: „Adu-ți soțul înapoi! M-am săturat de asta.” „Adu-ți înapoi ginerele”. Fotografiile au fost discutate activ și pe rețelele de socializare, după care femeile au început să planifice un „miting pentru soțiile celor mobilizați”.

Autoritățile au reușit să oprească acțiunea: unele femei au fost invitate la o întâlnire cu adjunctul guvernatorului unde li s-a cerut eliminarea autocolantelor, iar poliția le-a amintit cât de gravă este „discreditarea” armatei în circumstanțele actuale. Totuși, acest lucru nu a oprit mișcarea generală pentru demobilizare: în noiembrie, canalul Telegram „The Way Home” oficializându-și revendicările într-un manifest și o petiție.

Ulterior, discuțiile regionale pe „Way Home” au fost supuse unui atac masiv din partea bloggerilor pro-guvernamentali. Propagandiștii au susținut în mod activ aceeași afirmație: că grupurile de soții și mame ale celor mobilizați sunt create de angajații Fundației Anticorupție (FBK) a lui Alexei Navalnîi pentru a incita la proteste în Rusia. După aceasta, fără nicio motivare, canalul „Way Home” a fost marcat ca „Fake” de către Telegram.

 

Mobilizarea - o oportunitate pentru mișcarea anti-război din Federația Rusă?

 

Politicianul de opoziție Leonid Gozman crede că protestul rudelor mobilizate devine ascuțit ca un cuțit pentru Kremlin și promițător pentru schimbări politice în țară. Potrivit acestuia, Kremlinul nu poate fi de acord cu cererile de revenire acasă a bărbaților, deoarece aceasta va arăta ca o „slăbiciune a autorităților”.

„Dacă autoritățile se întâlnesc la jumătatea drumului, atunci și alte femei își vor dori întoarcerea rudelor. Dacă nu se conformează, nu vor exista proteste în masă, dar prestigiul guvernului central va continua să scadă”, este încrezător politicianul.

Întrebarea despre soarta mobilizaților nu va dispărea nicăieri, iar odată cu debutul iernii - pentru mulți dintre ei aceasta va fi a doua iarnă pe front - nu va face decât să se intensifice, consideră avocatul și bloggerul Nikolai Bobrinsky. Acțiunile femeilor sunt o oportunitate de a populariza mișcarea anti-război din Rusia, este convingerea acestuia.

Expertul consideră că este important și rolul alegerilor de anul viitor din Rusia, care,”chiar și cu un rezultat oficial prestabilit, pot deveni un moment de renaștere publică și, de altfel, vor permite desfășurarea în siguranță a mitingurilor (dacă unul dintre candidații este gata să vorbească despre mobilizat).”

Din septembrie 2022, în Rusia a funcționat pentru o perioadă și un „Consiliu al mamelor și soțiilor” personalului militar. Acesta a organizat pichete la Sankt Petersburg în apropierea clădirilor parchetului militar și a sediului Regiunii Militare Vest. Femeile au cerut ca soții și copiii lor mobilizați să fie scoși de sub bombardamentele din regiunea Belgorod. Șefa organizației, Olga Tsukanova, a fost reținută de mai multe ori, iar în iulie 2023 a fost declarată drept „agent străin”. După aceasta, organizația a anunțat încetarea activităților sale.

Administratorul grupului „Să aducem băieții înapoi”, care are 30 de mii de utilizatori, Olga Kats, a scris în noiembrie despre „dialogul fragil cu autoritățile”. Ea a încercat să-i convingă pe deputații și oficialii care au contactat-o de necesitatea stabilirii unei perioade limitate de serviciu pentru cei mobilizați. Dar pe 20 noiembrie aceasta a avut o ultimă postare în care informa că fratele său, în vârstă de doar 25 de ani, Alexander, chemat în timpul mobilizării, a murit pe front. După aceea, canalul său de Telegram a încetat să mai funcționeze.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel