Șoigu anunță intensificarea producției de bombardiere strategice Tu-160M. Două aeronave noi și două modernizate vor fi livrate la trupe în acest an

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Tu-160M, foto: Ministerul Apărării din Rusia
Tu-160M, foto: Ministerul Apărării din Rusia

În urma unei vizite la Întreprinderea de aviație S. Gorbunov din Kazan, ministrul rus al apărării, general de armată Serghei Șoigu, a anunțat, pe 11.07.2023, că Aviația strategică a Federației Ruse va primi în acest an patru bombardiere strategice Tu-160M.

,,În acest an, Forțele Armate ale Federației Ruse vor primi două bombardiere strategice noi de tip Tu-160M și alte două aeronave modernizate la aceeași versiune. De asemenea, în baza comenzilor de stat pentru apărare, la întreprinderea din Kazan se află în construcție alte două bombardiere strategice Tu-160M noi”, a declarat Șoigu, citat de agenția de presă Interfax.

Bombardierele Tu-160 (Blackjack în clasificare NATO) au fost dezvoltate de compania Tupolev în anii 1970-1980. Acestea fac parte din componenta aeriană a Triadei nucleare a Federației Ruse, fiind destinate pentru distrugerea cu arme nucleare sau convenționale a țintelor de importanță deosebită din adâncimea teritoriului inamicului. Fiecare bombardier este capabil să poarte 12 rachete de croazieră, care sunt amplasate în interiorul fuselajului.

Producerea în serie a aeronavelor de tip Tu-160 a fost oprită în anii 1990, iar acum Rusia reia construcția avioanelor de acest tip, într-o versiune modernizată Tu-160M.

Un contract pentru livrarea unui prim lot format din 10 aeronave, în valoare de 15 miliarde de ruble (166 milioane de dolari) fiecare, a fost încheiat pe 25 ianuarie 2018. Anterior, Ministerul rus al Apărării și-a anunțat intenția de a comanda aproximativ 50 de bombardiere strategice Tu-160M și de a moderniza toate cele 16 avioane Tu-160 aflate în exploatare la versiunea Tu-160M.

Primul prototip Tu-160M, Igor Sikorsky, a fost realizat pe baza unui bombardier Tu-160 aflat în exploatare. Acesta a efectuat primul zbor pe 02 februarie 2020. De asemenea, pe 12 ianuarie 2022, a zburat pentru prima dată și primul bombardier Tu-160M construit de la zero.

Comentariul autorului: Potrivit planurilor inițiale, Aviația cu rază lungă de acțiune (Aviația Strategică) din cadrul Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse trebuia să primească în acest an în înzestrare trei bombardiere strategice Tu-160M, probabil unul construit de la zero și două modernizate.

Decizia de a adăuga încă o aeronavă Tu-160M pe lista avioanelor livrate Forțelor Aerocosmice în acest an demonstrează faptul că partea rusă intenționează să intensifice livrările de bombardiere strategice, din cauza conflictului ucrainean.

Trebuie precizat faptul că bombardierele strategice Tu-160 execută, alături de aeronavele Tu-95MS, lansări de rachete de croazieră (în special H-101 și H-555) asupra unor ținte terestre de pe teritoriul Ucrainei.

Toate cele 16 bombardiere strategice Tu-160 deținute de Aviația cu rază lungă de acțiune erau dislocate pe aerodromul Engels din Regiunea Saratov. Însă, o parte dintre acestea, adică cel puțin șase avioane, au fost transferate la întreprinderea din Kazan pentru modernizare la versiunea Tu-160M. De asemenea, în urma unor atacuri cu drone ale părții ucrainene asupra aerodromului din Engels, mai multe aeronave de tip Tu-160 și Tu-95MS au fost dispersate pe alte aerodromuri operative, în special pe aerodromul Olenya din Regiunea Murmansk.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel