“Smart logistic”. Opt state membre ale NATO construiesc o rețea comună de aprovizionare cu muniții

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Miniștrii apărării din Belgia, Estonia, Grecia, Italia, Olanda, Norvegia, Slovacia și Spania au semnat vineri (16 iulie 2021) un memorandum de înțelegere privind modernizarea depozitării și furnizării munițiilor. În cadrul noii inițiative multinaționale de depozitare a munițiilor (Multinational Ammunition Warehousing Initiative – MAWI) aliații participanți vor crea un set unic de principii pentru depozitarea și gestionarea stocurilor de muniții în diferite locații de depozite multinaționale.

”Configurarea proiectului multinațional MAWI de înaltă vizibilitate este simplă, dar extrem de eficientă. Urmând exemplul sectorului privat, acesta permite participanților să își rationalizeze amprenta de depozitare și să aducă un grad mai mare de eficiență în sistemul lor logistic. Acest lucru va elibera resurse ce vor fi realocate în scopuri cu prioritate superioară, cum ar fi promovarea ambițioasei agende de inovare a NATO”, a declarat secretarul general adjunct Mircea Geoană.

O caracteristică cheie a MAWI este flexibilitatea și adaptabilitatea, deoarece soluțiile MAWI pot fi personalizate pentru diferite circumstanțe. Cadrul MAWI sprijină, de asemenea, crearea de facilități de depozitare temporară în sprijinul misiunilor NATO, unde aliații își pot depozita muniția necesară.

Stabilirea și asigurarea soluțiilor MAWI va reduce costurile de transport și eliminare a munițiilor pentru fiecare nou ciclu de utilizare. Se așteaptă ca prima facilitate MAWI să devină operațională înainte de sfârșitul anului 2021, urmând ca altele să o urmeze.

Comentariul autorului: În ultimul an, în rândul statelor europene membre ale NATO se remarcă o intensificare a tendinței de utilizare distribuită a resurselor comune de apărare.

Extinderea conceptului, cunoscut sub formularea generală “smart defence”, permite statelor aliate să realizeze economii semnificative în domeniul apărării, stimulează interoperabilitatea între armatele NATO și, poate cel mai important, contribuie la creșterea nivelului de interdependență dintre aliați și, implicit, la gradul de coeziune al acestora.

Din octombrie 2020, în cadrul NATO a mai fost semnat un acord privind dezvoltarea comună a capabilităților terestre de apărare antiaeriană cu rază foarte scurtă, scurtă și medie de acțiune (10 state - octombrie 2020), unul similar pentru asigurarea necesarului de muniție aeriană cu cheltuieli reduse (13 state - februarie 2021), precum și unul pentru pregătirea piloților militari (10 state, printre care și România - iunie 2021).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel