Slovacia vrea ca Polonia şi Cehia să-i protejeze spaţiul aerian. Mass-media ucraineană susţine că Bratislava ar pregăti transferul avioanelor MiG-29 către Ucraina

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Aflat într-o vizită oficială la Praga la 18 iunie, ministrul slovac al Apărării, Jaroslav Nagy, i-a înmânat omologului sau ceh, Yana Chernokhova, o cerere scrisă prin care solicita ca Forțele Aeriene Cehe să protejeze spațiul aerian al Slovaciei. La scurt timp după publicarea acestor informaţii, mass-media ucraineană a susţinut, fără a avea o confirmare oficială, că Bratislava ar pregăti în cele din urmă un transfer de avioane MiG-29 către Ucraina.

"Ministrul Nagy mi-a înmânat o scrisoare în care ne cere să ajutăm la asigurarea protecției spațiului aerian al Slovaciei pentru o perioadă de timp. Acum vom purta negocieri cu privire la condițiile specifice pentru punerea în aplicare a acestei solicitări", a spus ministrul ceh al Apărării, Yana Chernokhova, potrivit Ceskatelevize.cz.

La rândul său, ministerul slovac al Apărării, Jaroslav Nagy a spus că acesta va fi un proiect comun al Republicii Cehe, Slovaciei și Poloniei.

„Sunt foarte recunoscător că cehii și polonezii au decis să-și asume responsabilitatea pentru protejarea spațiul nostru aerian”, a adăugat Nagy.

Citeşte şi: Pentru a sprijini Ucraina, Polonia a donat toate piesele de schimb și muniţia de care dispune pentru aeronavele MiG-29

În timpul vizitei sale în Slovacia din aprilie, ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a spus că atunci când vor efectua o misiune de protecție a spațiului aerian slovac, avioanele de vânătoare F-16 ale Forţelor Aeriene Polonez vor decola de pe aerodromuri din Polonia, dar, dacă va fi necesar, unele dintre ele vor putea fi desfăşurate temporar și pe aerodromuri slovace.

La începutul lunii iunie, Ministerul slovac Apărării a declarat că mai mulţi experții militari purtau deja negocieri cu Polonia şi Cehia pentru ca forţele aeriene ale celor două state vecine să protejeze spațiul aerian al Slovaciei.

La scurt timp după publicarea acestor informaţii, mass-media ucraineană a susţinut, fără a avea o confirmare oficială, că Bratislava ar pregăti, în cele din urmă, un transfer de avioane MiG-29 către Ucraina.

Astfel, potrivit analiştilor militari ucraineni ai publicaţiei Defense Express, Slovacia ar fi recurs la această ''schemă'' pentru a se asigura mai întâi că spaţiul său aerian poate fi protejat, ca după să pregătească transferul unor avioane MiG-29 către Ucraina.

Citeşte şi: Cum ajung avioanele și elicopterele în Ucraina. Reportaj despre avioane de atac Su-25, demontate și trimise ca „piese de schimb”

,,Cât de curând slovacii sunt gata să ne dea MiG-29'', au scris analiştii militari ucraineni ai publicaţiei Defense Express, fără a avea o confirmare oficială din partea ministerului slovac al Apărării că Ucraina ar urma să primească avioane.

Trebuie precizat faptul că, înainte de discuțiile privind un eventual transfer al avioanelor de vânătoare slovace de tip MiG-29 în Ucraina, autoritățile de la Bratislava au cedat părții ucrainene singurul divizion de rachete antiaeriene S-300 aflat în dotarea Forțelor Armate ale Slovaciei. În locul acestora, partea slovacă a primit baterii de rachete antiaeriene de tip Patriot, de producție americană.

Până la o confirmare oficială, ucrainenii au şi de ce să înainteze ideea că Ucraina ar urma să primescă avioane MiG-29 din Slovacia. Astfel, la sfârşitul lunii aprilie, în urma unei întâlniri cu omologul său polonez, Mariusz Blaszczak, ministrul slovac al apărării, Jaroslav Nad, a declarat că este pregătit să discute despre un eventual transfer al aeronavelor MiG-29 în Ucraina, dacă spațiul aerian slovac va fi apărat în alt mod.

 

Cum a început discuţia din jurul transferului de avioane MiG-29 către Ucraina?

 

Ucraina le-a cerut partenerilor săi occidentali să furnizeze avioane de luptă MiG-29 pe care piloții săi știu deja să le piloteze și pe care le au câteva țări din Europa de Est.

De la solicitarea Kievului cu privire la transferul de avioane de provenienţa sovietică, din statele europene care mai deţin astfel de aparate de zbor, au apărut multe speculaţii şi au fost vehiculate multe aşa zis ''oferte de nerefuzat''.

Totul a început cu un du-te-vino în privinţa disponibilităţii Poloniei de a oferi avioanele sale Mig-29 către Ucraina. În primă fază, polonezii au spus că nu sunt dispuşi să facă acest transfer, apoi că sunt, dar să primească avioane F-16 second-hand la schimb din partea SUA. Washingtonul a dat de înţeles că acceptă această propunere, dar Polonia a făcut iar un pas în spate deoarece nu dorea ca ea să transfere avioanele în Ucraina, ci Statele Unite.

Ulterior, a apărut povestea cu Slovacia care ia în considerare donarea întregii sale flote de avioane de luptă MiG-29 către Ucraina, în schimbul garantării protejării spaţiului aerian de către alte națiuni NATO. Cu toate acestea, mig-urile slovacilor nu sunt atât de bune ca ale polonezilor. Aşa că a trecut şi povestea asta!

Bulgaria are și ea avioane de luptă MiG-29, dar nici vorbă să renunţe la el, pentru că la capitolul avioane de luptă este tot ce are până primeşte din Statele Unite primul F-16 Block 70, din cele opt pe care le-a achiziţionat.

Ultimele discuţii pe tema transferului de avioane Mig-29 către Ucraina a atras şi Republica Moldova. Astfel, în mass-media ucraineană au apărut informaţii că oficialii de la Kiev au solicitat Chișinăului vânzarea pe repede înainte a celor 6 avioanelor MiG-29 pe care Republica Molodva le ţine consemnate la sol de ani buni. 

La scurt timp, Chişinăul a răspuns negativ solicitării Kievului, precizând că statutul de neutralitate al Republicii Moldova împiedică transferul acestor aeronave. De vânzarea lor nici nu se pune problema – tot Chişinăul a spus asta – deoarece ar fi un proces greu şi de durată.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel