Cum ajung avioanele și elicopterele în Ucraina. Reportaj despre avioane de atac Su-25, demontate și trimise ca „piese de schimb”

Cristian Soare |
Data publicării:
Su-25 ucrainean, sursă foto: Ministerul Apărării de la Kiev
Su-25 ucrainean, sursă foto: Ministerul Apărării de la Kiev

În cadrul unui reportaj realizat în Germania la un centru recent înfiinţat care se ocupă cu coordonarea transferului către Ucraina, de la statele care oferă asistenţă militară, jurnalistul Jack Detsch, de la prestigioasa revistă Foreign Policy, a vorbit despre modul în care a fost rezolvată problema transferului de avioane și elicoptere către Forțele Aeriene Ucrainene.

Jurnalistul Jack Detsch a vizitat o bază din Germania unde 110 militari din 30 de țări gestionează aprovizionarea cu arme occidentale către Ucraina. Detsch precizează în articolul publicat în revista Foreign Policy că acest centru militar din Germania gestionează transferul de elicoptere Mi-17 și avioane de atac Su-25 către Forțele Armate ale Ucrainei. 

Sarcina principală a acestui ’’centru militar’’ tine de gestionarea cât mai precisă a livrărilor de sisteme de artilerie, tancuri, avioane și alte mijloace tehnice care provin de la state din Europa, şi nu numai, şi trebuie să ajungă către Ucraina.

În urmă cu mai bine de o lună, pe 19 aprilie 2022, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că Ucraina a primit „piese de schimb” pentru a-şi consolida forţele aeriene, refuzând să precizeze care este ţara ce le-ar fi furnizat, dând însă de înţeles că este vorba despre avioane de fabricaţie sovietică.

Ucraina are în dotare avioane de concepţie sovietică MiG-29, Su-25 şi Su-27, iar de la începutul invaziei ruse încearcă să obţină şi alte aparate de acest fel, piloţii săi fiind familiarizaţi cu ele.

Statele Unite au cerut Poloniei să cedeze direct Ucrainei avioane MiG-29, dar guvernul polonez a propus Washingtonului să preia el aceste avioane pentru a le oferi Ucrainei, ceea ce Statele Unite au refuzat.

Ucraina le-a cerut partenerilor săi occidentali să furnizeze avioane de luptă MiG-29 pe care piloții săi știu deja să le piloteze și pe care le au câteva țări din Europa de Est.

 

Potrivit lui Jack Detsch,  Forțele Aeriene Ucrainene au primit avioane de atac Su-25

 

Articolul scris de Detsch, printre alte detalii despre activitatea centrului logistic, indică faptul că mai multe aeronave Su-25 au fost transferate în Ucraina. Se precizează faptul că o echipă de tehnicieni din Europa de Est a ajutat la dezmembrarea mai multor aeronave Su-25 și a unor elicoptere Mi-17 pentru a fi expediate în Ucraina. Numărul de aeronave transferate către Ucraina nu este dezvăluit de jurnalistul Jack Detsch.

În același timp, Jack Detsch nu ne spune când a avut loc exact transferul de aeronave, dacă mai este sau nu în desfășurare acum, câte avioane au fost transferate si de la ce tari provin.

De unde ar fi putea veni avioanele? În prezent, trei state europene mai au în serviciu avioane Su-25 şi anume: Bulgaria (doar 8 Su-25 sunt încă în serviciu activ), Belarus (exclus ca avioanele să vină din această ţară) şi Georgia (ţară care până acum nu a anunţat că este dispusă să facă un transfer major de arme către Ucraina).

Slovacia şi Republica Ceha au deţinut şi ele avioane Su-25. Slovacia a ales să scape de ele şi le-a vândut Armeniei, iar Cehia le-a retras pe toate din dotarea forţelor sale aeriene, în anul 2000.

Detsch mai notează că în fruntea listei de nevoi ale Forțelor Armate Ucrainene se află sistemele americane de rachete cu lansare multiplă M270, pe care Statele Unite sunt reticente momentan în a le furniza de teama unei escaladări a conflictului.

Jurnalistul relatează că militarii armatei ucrainene dau dovadă de determinare în timpul cursurilor de pregătire unde învaţă cum să folosească echipamentele militare occidentale. Aceştia nu vor să ia pauze, vor să continue pregătirea și să se întoarcă cât mai repede în Ucraina.

Pe 16 mai mass-media ucraineana a precizat că trei elicoptere Mi-17 din Statele Unite au fost deja transferate în Ucraina și îndeplinesc misiuni de luptă. S-a subliniat atunci că era vorba de aeronave fabricate în perioada sovietică.

 

Despre ce aeronave ştim până acum că au fost transferate Ucrainei

 

De amintit ca pe 13 aprilie, Statele Unite au anunțat  un pachet de ajutor de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina, care includea 11 elicoptere Mi-8 și Mi-17 din perioada sovietică.

În același timp, trebuie să amintim că Statele Unite au confirmat intenția de a  oferi elicoptere Ucrainei chiar înainte ca Rusia să declanşeze o nou invazie militară. La momentul respectiv era vorba despre aeronave care au aparţinut Forțelor Aeriene Afgane. Astfel, ca parte  a asistenței militare americane, Forțele Armate ale Ucrainei ar trebui să primească șase elicoptere de transport Mi-17-B5 și Mi-8MTV.

Între timp, The Wall Street Journal a precizat, pe 23 mai, ca Republica Cehă a donat Ucrainei elicoptere de atac Mi-35 și, împreună cu Slovacia, şi-a luat angajamentul să repare vehiculele blindate ale armatei ucrainene. 

De asemenea, Polonia a oferit Ucrainei aproape toate piesele de schimb și muniția de care dispunea pentru avioanele MiG-29. Datorită acestui gest, Ucraina are posibilitatea de a-și restabili capacitatea de luptă.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel