Flancul, apărat din România până în Polonia. Sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore, similar cu cel de la Deveselu, devine operațional

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Construcția sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore (AAMDS) în Polonia.
Construcția sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore (AAMDS) în Polonia.

Sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore din Polonia, situat la Redzikowo, urmează să devină operațional până la jumătatea lunii decembrie 2023, după cum a confirmat contraamiralul Douglas Williams. 

Acest amplasament de apărare antirachetă, parte a sistemului antirachetă Aegis Ashore al NATO, a înregistrat întârzieri, dar este acum o componentă-cheie a inițiativei SUA de apărare a forțelor desfășurate și a aliaților NATO din Europa împotriva amenințărilor cu rachete balistice.

De asemenea, sistemul include baza Aegis Ashore de la Deveselu, România, și un radar de avertizare timpurie. Finalizarea proiectului marchează o evoluție semnificativă a capacităților de apărare antirachetă ale NATO în regiune.

U.S. Navy (USN) urmează să declare oficial operaţional amplasamentul Aegis Ashore din Polonia până la jumătatea lunii decembrie, potrivit contraamiralului Douglas Williams, directorul interimar al Agenției americane de Apărare Antirachetă (MDA).

"Marina va vace oficial recepţia Aegis Ashore din Polonia la 15 decembrie", a precizat contraamiralul Williams în fața subcomitetului pentru forțe strategice al Comitetului pentru Servicii Srmate al Camerei Reprezentanților din SUA, într-o declaraţie scrisă la 7 decembrie.

De asemenea, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat în fața parlamentarilor de la Varşovia, ca  baza americană de rachete construită în nordul Poloniei va fi "operațională" începând cu 15 decembrie.

"Americanii tocmai ne-au informat că la 15 decembrie va fi atinsă capacitatea operațională a scutului antirachetă de la Redzikowo", a declarat Morawiecki despre această facilitate, amplasată la 250 de kilometri de exclava rusă Kaliningrad.

Peste 10.000 de soldați americani sunt staționați în prezent în Polonia, membru NATO pe flancul estic al alianței și unul dintre cei mai fermi susținători ai Ucrainei vecine.

Potrivit oficialilor americani și NATO, sistemul de la Redzikowo a fost construit pentru a contracara amenințarea rachetelor balistice cu rază scurtă și medie de acțiune, în special din Orientul Mijlociu. Dar proiectul unei baze construite de SUA în Polonia a fost tratat de Rusia ca fiind o amenințare gravă la adresa securității sale, potrivit Inside Defense.

Baza de la Redzikowo, ale cărei planuri au fost anunțate pentru prima dată în 2009, urma să includă 24 de rachete SM-3, precum și sisteme antiaeriene. O facilitate similară a SUA - numită oficial Aegis Ashore - este deja funcțională în România.

Site-urile militare Aegis Ashore din Polonia și România, precum și o versiune de testare aflată în Hawaii, au toate aceeași configurație de bază. Aceste sisteme de apărare antirachetă sunt compuse din elemente preluate din proiectul distrugătorului american din clasa Arleigh Burke Flight IIA, care au fost transpuse într-o configurație terestră.

Configuraţia include o clădire de tip "deckhouse", proiectată după suprastructura principală a distrugătorului Arleigh Burke, care conține sistemul de luptă Aegis și radarul AN/SPY-1, precum și alte sisteme de comandă şi control.

Există, de asemenea, o structură separată deasupra solului care conține o matrice a sistemului de lansare verticală (VLS) Mk 41, care se găsește, de asemenea, pe distrugătorul Arleigh Burke, precum și pe o serie de alte nave de război americane și străine.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel