Publicaţia ucraineană Militarny explică întru-un articol cuprinzător modul în care sistemele HIMARS au schimbat cursul ostilităților în vara anului 2022 și cum aceste arme au ajutat la ofensivă forțelor ucrainene din acest an.
De asemenea, analiştii publicaţiei au analiza rolul pe care lansatoare de rachete de înaltă precizie în au în distrugerea logisticii și a echipamentelor militare care ajuta forţele ruse.
În prezent, forțele armate ale Ucrainei dispun de 20 de sisteme M142 HIMARS, care provoacă pierderi semnificative forţelor ruse de ocupaţie. Trebuie precizat faptul că, pe lângă sistemele HIMARS, alte lansatoare de rachete multiple occidentale de calibru 227 mm au fost, de asemenea, au fost oferite armatei ucrainene.
Marea Britanie a oferit Ucrainei MLRS-urile M270, Germania - MARS II (aceasta este versiunea germană a M270), iar Franța - LRU, aceasta este o versiune îmbunătățită a M270 pentru utilizarea rachetelor М31 GMLRS.
La 1 iunie 2022, Statele Unite au aprobat un pachet de asistență militară de 700 de milioane de dolari pentru Ucraina, care includea primele patru sisteme de artilerie cu rachete M142 HIMARS și muniție pentru acestea.
Ulterior, Pentagonul a raportat că transferul către Ucraina a mai multor astfel de sisteme este doar începutul, urmând să fie adăugate și alte arme.
Apoi, Statele Unite au comunicat că vor dubla numărul de sisteme de artilerie cu rachete HIMARS pentru Ucraina. Alte patru sisteme de rachete au fost incluse în următorul pachet de ajutor militar american.
La 23 iunie 2022, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că sistemele de rachete-rachetă HIMARS au ajuns deja în Ucraina.
Câteva zile mai târziu, forțele terestre ucrainene au raportat că HIMARS, pe care Statele Unite le-au transferat către Forțele de Apărare ale Ucrainei, operau deja pe linia frontului și loveau trupele de invazie rusești.
Ulterior, Valeri Zalujnîi,, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, a prezentat o fotografie cu sistemele de artilerie cu rachete de înaltă precizie pe care Ucraina le-a primit din partea Statelor Unite. Armata ucraineană a început imediat să utilizeze în mod activ sistemele moderne de artilerie cu rază lungă de acțiune obținute de la partenerii occidentali.
Acest lucru a ajutat la ruperea rutelor logistice și de aprovizionare ale forţelor ruse de ocupaţie. Au fost efectuate lovituri asupra sediilor și posturilor de control ale armatei ruse, aflate pe mai multe direcții ale frontului.
Astfel, cazărmile rusești și depozitele de muniții au intrat în raza de acţiune a rachetelor HIMARS, la fel ca și clădirile în care rușii își ascundeau și reparau echipamentele militare avariate.
Din 2014, invadatorii ruși au creat zeci de depozite de muniție și combustibil pe raza teritoriilor ocupate temporar din Donbas. Odată cu apariția HIMARS în Ucraina, majoritatea depozitelor de muniție, a punctelor de aprovizionare și a rețelelor logistice rusești au intrat în raza de acțiune a acestor sisteme de rachete de precizie și a altor sisteme de rachete.
La începutul lunii iulie 2022, operatorii unui sistem M142 HIMARS au vorbit cu jurnaliști americani despre rezultatele obţinute în prima săptămână de la utilizarea acestora sisteme pe frontul din Ucraina.
Un membru al echipajului unuia dintre primele patru HIMARS ucrainene, militarul ucrainean "Locotenent Koval", a detalita pentru The Wall Street Journal despre prima utilizare a acestui sistem. Militarul a precizat că a fost afectat cartierul general al armatei ruse din Izium, regiunea Harkov. Invadatorii l-au amplasat într-una dintre școlile din oraș. Potrivit serviciilor de informații ucrainene, 17 soldați ruși au fost uciși, inclusiv un colonel și doi maiori. Alți 20 de militari au fost răniți.
Câteva zile mai târziu, același grup de operatori ucraineni a deschis focul cu un sistem HIMARS asupra mai multor cazări ruseşti, unde erau staționate un număr mare de trupe ruse.
În timpul celui de-al treilea atac, toate cele patru HIMARS, care la acel moment se aflau în dotarea Forțelor Armate Ucrainene au funcționat simultan. Au tras 24 de rachete asupra pozițiilor rusești. Cel de-al patrulea atac a fost asupra unui depozit de muniții din orașul Zimohiria din regiunea Luhansk.
M142 HIMARS, utilizat în timpul ofensivei ucrainene din 2023
În timpul campaniei ofensive din 2023, Forțele Armate ale Ucrainei au început să folosească din ce în ce mai mult HIMARS și, probabil, M270. Acest lucru este evidențiat de numeroasele videoclipuri care au fost publicate recent pe rețelele de socializare de către armata ucraineană.
Astfel, armata ucraineană a distrus sistemul rusesc Pantsir-S1 de la periferia orașului Bakhmut în mai 2023. Distrugerea sistemului de apărare aeriană a fost urmată de o detonare puternică a muniției.
Artileriștii ucraineni au lovit, de asemenea, lansatorul autopropulsat rusesc al sistemului de rachete antiaeriene Buk-M1 în apropiere de orașul Popasna, în regiunea Donețk.
În iunie 2023, armata ucraineană a distrus cu rachete ghidate GMLRS un obuzier Msta-S, aflat la periferia satului Yalinske din districtul Volnovakha din regiunea Donețk, care se află acum sub ocupație.
De asemenea, sistemele ucrainene HIMARS au lovit alte patru tunuri autopropulsate rusești Msta-S în regiunea Donețk. Loviturile directe ale rachetelor ghidate GMLRS au distrus trei obuziere autopropulsate rusești. Acestea au luat foc, la fel ca și muniția.
Forțele Armate ale Ucrainei au lovit, de asemenea, un sistem rusesc de apărare antiaeriană Tor-M2, aflat în partea ocupată a regiunii Herson.
Recunoașterea aeriană ucraineană a găsit sistemul antiaerian rusesc pe malul stâng al râului Nipru. O lovitură de artilerie bine țintită a scos apoi din funcțiune sistemul rusesc.
La începutul lunii iulie 2023, președintele Volodimir Zelenski a publicat o înregistrare video a operațiunii ucrainenilor cu М142 HIMARS împotriva artileriei forțelor rusești din Ucraina.
Videoclipul prezintă distrugerea a patru lansatoare de rachete multiple rusești BM-21 Grad. După ce au fost lovite, câteva rachete de 122 mm, care au fost încărcate în unitatea de foc, au explodat.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News