Sisteme antiaeriene IRIS-T și producție comună de drone. Germania preia frâiele înarmării Ucrainei

Ministrul german de externe, Johann Wadephul, vizitează un sistem IRIST-T din Ucraina / Foto: Biroul Federal de Afaceri Externe, X
Ministrul german de externe, Johann Wadephul, vizitează un sistem IRIST-T din Ucraina / Foto: Biroul Federal de Afaceri Externe, X

Germania este cel mai important susținător european al Ucrainei, o demonstrează și noua serie de anunțuri, făcute în ultimele zile.

Contribuția Berlinului la eforul de război al Ucrainei este majoră. Livrările masive de muniție, tancuri Leopard, blindate Marder, sisteme antiaeriene Patriot, IRIS-T sau Gepard sunt dublate de cooperare industrială solidă, derulată între companiile celor două țări.

Amintim că Rheinmetall a deschis încă de anul trecut prima sa fabrică în Ucraina și a declarat  că intenționează să deschidă acolo cel puțin patru fabrici de producție.

Zilele acestea, Germania a început finanţarea unor sisteme de arme cu rază lungă pentru Ucraina, un prim contract fiind semnat pentru fabricarea a peste 500 de drone Antonov-196, potrivit unei informaţii apărute în cotidianul conservator Die Welt, notează Agerpres.

Conform publicaţiei germane, aceste drone kamikaze au o rază de acţiune de 1.200 km şi pot transporta o încărcătură explozivă de 50 kilograme.

Acest lucru le face potrivite pentru atacarea de aşa-numite ţinte 'mai uşoare' la distanţe mai lungi şi care nu sunt protejate în mod special - cum ar fi depozite şi rezervoare de combustibili.

Ministerul Apărării de la Berlin nu a confirmat ce anume exact este finanţat de Germania, iar ”secretomania” reflectă o schimbare de politică anunțată deja de guvernul Merz, care invocă necesitatea secretului atunci când vine vorba de ajutorul militar.

 

Producție comună de arme și livrările IRIS-T

 

La mijlocul lunii iunie, ministrul german al apărării, Boris Pistorius, şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski au confirmat la Kiev că Germania şi Ucraina vor să intre împreună în producţia de sisteme de arme cu rază lungă de acţiune.

Au fost menţionate drone, rachete de croazieră şi rachete de artilerie. Sistemele de arme vor fi fabricate ulterior în ambele ţări. Ulterior, forţele armate germane vor fi echipate treptat cu ajutorul capacităţilor programului.

Subiectul cooperării militare a fost discutat și pe 30 iunie, când președintele Volodimir Zelenski l-a primit la Kiev pe ministrul german de externe, Johann Wadephul, care a venit însoțit de șefii companiilor de apărare germane.

Potrivit lui Zelenski, acesta a discutat cu șeful diplomației germane despre posibilitatea furnizării de noi sisteme IRIS-T,  producția comună de arme în Ucraina și Germania, dar și subiectul dronelor interceptoare, această ultimă problemă fiind, probabil, o referire la sistemele de drone care ar putea intrcepta dronele Shahed și bombele rusești cu planare..

„Vom crește prezența companiilor germane în Ucraina. Am discutat în detaliu problema dronelor interceptoare”, a enumerat el.

Pentru a puncta ajutorul consistent acordat Ucrainei, Johann Wadephul a vizitat pozițiile unde se află în serviciu unul dintre sistemele de apărare aeriană IRIS-T transferate Ucrainei.

Ministrul german de externe, Johann Wadephul, vizitează un sistem IRIST-T din Ucraina / Foto: Biroul Federal de Afaceri Externe, X 

Într-una dintre fotografiile publicate ale vizitei ministrului lui Wadephul, acesta poate fi văzut comunicând cu personalul militar care deservește sistemul de apărare aeriană IRIS-T, ușor de recunoscut după caracteristicile sale externe distinctive.

Sistemul german IRIS-T este o platformă nouă, Ucraina devenind prima țară care a pus în funcțiune aceste sisteme și le-a testat în condiții reale de luptă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel