Anul acesta, accentul festivităților s-a pus mai mult pe invitați. Deși s-a vorbit mult despre venirea slovacului Fico sau a lui Vucic, aceștia au fost doar decor, singurul care conta cu adevărat pe scena Paradei fiind președintele Chinei, care a primit, evident, locul de onoare de lângă dictatorul rus.
După paradă, Xi a declarat la Kremlin că Beijingul stă „umăr la umăr” cu Moscova împotriva „violenței hegemonice” - un mesaj clar îndreptat împotriva presiunii tarifare a președintelui american Donald Trump și a sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei din cauza invaziei Ucrainei, arată o analiză DW.
Fără China, Rusia nu mai era în război
Publicația remarcă relația de interdependență dintre cele două state.
Björn Alexander Düben, expert în relațiile ruso-chineze de la Universitatea Jilin din China, consideră că vizita lui Xi are o „semnificație simbolică ridicată”, menționând că, în afară de președintele brazilian Lula da Silva, Xi a fost singurul lider din afara sferei de influență ex-sovietice care a participat la paradă.
Rusia are nevoie de China mai mult ca niciodată, întrucât sancțiunile occidentale sufocă economia rusă care se bazează din ce în ce mai mult pe Beijing ca partener cheie pentru exportul de energie și materii prime.
China a devenit principalul partener economic al Rusiei, comerțul crescând la aproximativ 216 miliarde de euro anul trecut, legături comerciale impulsionate de ”parteneriatul fără limite” la nivel economic, militar și diplomatic, semnat chiar înainte de invazia din februarie 2022.
De la începutul războiului, exporturile rusești către China au crescut cu 63%, ajungând la aproximativ 115 miliarde de euro, în timp ce importurile chinezești au consolidat economia de război a Rusiei.
Düben afirmă că China a oferit Rusiei acces la produse industriale și tehnologii pe care nu le poate produce singură și pe care Occidentul nu le mai exportă. Potrivit acestuia, fără bunuri chinezești cu „dublă utilizare”, atât civile, cât și militare, „forțele armate ruse probabil nu ar putea continua campania lor militară împotriva Ucrainei”.
La rândul său, China este un beneficiar net de pe urma parteneriatului cu Moscova.
Deși Beijingul proclamă oficial neutralitatea, a încheiat o înțelegere favorabilă cu Kremlinul prin achiziționarea de petrol și gaze rusești la prețuri reduse.
De asemenea, având în vedere războiul comercial cu SUA, exportatorii chinezi ar putea să se îndrepte din ce în ce mai mult către Rusia, chiar dacă acea piață este mult mai mică.
Power of Siberia 2 ar fi poarta de intrare în China prin care Putin vrea să înlocuiască piața europeană
Moscova încearcă neobosit de ani de zile să convingă Beijingul să finalizeze proiectul gazoductului Power of Siberia 2, dar traseul conductei nu a fost încă convenit, demonstrând că Beijingul are un ascendent asupra Moscovei în negocieri.
Subiectul central al discuțiilor dintre Putin și Xi în timpul vizitei lor în China a fost proiectul conductei de gaze Power of Siberia 2, care se așteaptă să transporte anual 50 de miliarde de metri cubi de gaze rusești din Yamal, în nord-vestul Siberiei, către China, prin Mongolia.
Ministrul rus al Energiei, Serghei Țiviljov, a declarat joi că negocierile se află într-o „fază activă”, deși este puțin probabil să se ajungă la un acord în timpul vizitei lui Xi.
Această relație dezechilibrată arată clar slăbirea puterii de negociere a Rusiei într-un parteneriat dominat de Beijing, afirmând supremația Chinei, pe măsură ce Moscova se aliniază din ce în ce mai mult ambițiilor globale ale Beijingului, conchide DW.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News