Serbia vrea cu Occidentul, dar rămâne alături de Rusia și China. Belgradul joacă la două capete aderarea la UE

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării din Serbia
Sursă foto: Ministerul Apărării din Serbia

Urmând narațiunea de „stat neutru”, Serbia a respins orice posibilitatea de a se alătura demersului european și de a impune sancțiuni Federației Ruse sau Chinei.

Serbia, stat care are statutul de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, a devenit în ultimii ani tot mai dependentă nu doar din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere militar, de state precum Federația Rusă sau China.

Iar apropierea dintre sârbi și cele două state mai sus menționate e reiterată de președintele Aleksandar Vucic, care sub statutul de neturalitate al Serbiei anunță că țara sa își dorește aderarea la Uniunea Europeană, dar în același timp dorește relații de prietenie cu Federația Rusă și China.

Suntem de drumul aderării la UE. Serbia este o țară neutră din punct de vedere militar. Și, spre deosebire de alte state care candidează la aderarea la UE, Serbia nu va rupe relațiile excelente pe care le are cu Rusia și China. Nu vom impune nicio sancțiune, nici Rusiei și nici Chinei”, a precizat, cât se poate de clar, președintele Vucic, postului TV Happy, citat de agenția de presă Tass.

 

Depedența Serbiei de tehnica militară rusă și chineză e tot mai evidentă

 

În ultimul timp, Serbia și-a mărit dependența militară față de China, cât mai ales față de Federația Rusă. DefenseRomania anunța săptămâna trecută că Rusia continuă să înarmeze Serbia, prin donații militare. Astfel, în urmă cu câteva zile, vicepremierul sârb și ministrul Apărării Nebojša Stefanović și șeful Statului Major al Armatei Serbiei Milan Mojsilović, au participat la o ceremonie de primire din Rusia a unor tancuri și blindate.

Ministrul sârb al apărării a precizat că Federaţia Rusă a făcut către Armata Sârbă o donaţie în valoare de aproximativ 75 de milioane de euro, care este formată din 30 de transportoare blindate BRDM-2MS și 30 de tancuri modernizate T-72MS.

Totodată, în octombrie 2019 președintele sârb Aleksandar Vucic anunța că Rusia și Serbia  au încheiat un contract pentru livrarea de sisteme de rachete și artilerie antiaeriană Panțir-S1. Livrarea sistemelor de rachete antiaeriene Panțir ca parte a contractului semnat anul trecut între Serbia şi Rusia, a fost încheiată la începutul lunii martie. Iar în derulare există înțelegeri între cele două state și pentru aeronave MiG-29 și MI-35.

Nu în ultimul rând, trebuie specificat și faptul că Serbia este și prima țară din Europa care operează drone de atac CH-92A chinezeşti. Belgradul a primit UAV-urile anul trecut. În anul 2018, adjunctul ministrului sârb al apărării, Nenad Miloradovic, a declarat pentru prima dată ca Serbia va achiziţiona din China arme sofisticate și tehnologie militară de ultimă generaţie, pe care nicio țară din regiune nu le deține.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel