Scurgere de documente clasificate: Mercenarii Wagner Group au încercat să cumpere arme din Turcia

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Mercenari ai PMC Wagner Group în Bakhmut. Sursa Foto: RIA Novosti
Mercenarii ruși din cadrul PMC Wagner au redus numărul de atacuri asupra Bakhmut. Acest lucru înseamnă că atacul asupra orașului se apropie de punctul culminant.
Mercenari ai PMC Wagner Group în Bakhmut. Sursa Foto: RIA Novosti Mercenarii ruși din cadrul PMC Wagner au redus numărul de atacuri asupra Bakhmut. Acest lucru înseamnă că atacul asupra orașului se apropie de punctul culminant.

Potrivit unor aşa-zise documente militare secrete ale Pentagonului, publicate pe reţele de socializare, agențiile de informații americane erau la curent cu încercarea companiei militare private ruse (PMC) Wagner Group de a cumpăra arme din Turcia și cunoșteau foarte bine planurile de război ale Rusiei în Ucraina.

 

Statele Unite ar fi obținut acces la "planurile interne" ale infamilor mercenari Wagner Group, susținuți de Kremlin, care au arătat că grupul "a căutat să cumpere arme din Turcia, un aliat al NATO", a relatat Washington Post pe 8 aprilie, citând documentele de război clasificate recent divulgate online.

Aceste aşa-zis documente militare secrete arată că, la începutul lunii februarie, reprezentanții companiei militare private ruse (PMC) Wagner Group "s-au întâlnit cu contacte turcești pentru a achiziționa arme și echipamente din Turcia" pentru a susţine lupta mercenarilor în războiul din Ucraina și din Mali.

Documentele arată, de asemenea, că liderul din Mali, Assimi Goita, "a confirmat că Mali ar putea achiziționa arme din Turcia în numele Wagner", relatează The Washington Post.

Armata rusă a devenit dependentă de activitatea companiilor militare private

 

Raportul nu clarifică dacă guvernul turc era la curent cu acest lucru și dacă negocierile au avut succes. Dar dezvăluirea faptului că un aliat al NATO ar fi putut ajuta Rusia în războiul său împotriva Ucrainei s-ar putea dovedi a fi un subiect care generează tensiuni, subliniază The Washington Post.

Alte două pagini din dosarul cu informaţii clasificate care a făcut obiectul unor scurgeri de informații descriu planurile Wagner Group de a recruta condamnați ruși pentru a lupta împotriva Ucrainei și subliniază faptul că armata rusă a devenit dependentă de activitatea companiilor militare private ruse (PMC-uri).

"Documentele demonstrează, de asemenea, ceea ce s-a înțeles de mult timp, dar niciodată nu a fost explicat public atât de precis: Comunitatea de informații a SUA a pătruns atât de adânc în armata rusă și în comandanții săi încât poate avertiza Ucraina în avans de atacuri și poate evalua în mod fiabil punctele forte și punctele slabe ale forțelor rusești", potrivit The New York Times

Serviciile americane de intelligence știau că Ministerul rus al Apărării a transmis armatei un plan de atac care viza trupe ucrainene, aflate pe front în două zone,într-o anumită zi din februarie. De asemenea, acestea știau în avans că armata rusă se pregătea să lovească mai multe instalații electrice și poduri din Ucraina.

Documentele au menționat, de asemenea, o potențială alianță între China și Rusia. The New York Times a publicat un articol, citând surse oficiale, despre faptul că Statele Unite ar fi analizat modul în care scurgerea de documente secrete ale aliaților Ucrainei ar fi putut afecta pregătirile pentru viitoarea contraofensivă ucraineană, inclusiv antrenarea de noi brigăzi și furnizarea de arme occidentale.

A doua zi, a apărut o nouă știre pe același subiect - aceea că un nou lot de documente, care ar fi conținut informații ale Statelor Unite și ale aliaților săi apropiați, ar fi fost postate pe Twitter și pe alte site-uri de socializare.

Serviciile militare de informații ucrainene au declarat că documentele de război clasificate, publicate în online pe reţele de socializare, au fost falsificate de Rusia.

Rusia sau elemente pro-ruse se află probabil în spatele scurgerii de informații, au declarat, de asemenea, mai mulți oficiali americani, la 7 aprilie, pentru Reuters.

Grupul Wagner, cel mai mediatizat grup de mercenari din Rusia, a fost fondat de oligarhul rus Evgheni Prigozhin. Alături de armata rusă, grupul a luat parte la luptele pentru Soledar și Bakhmut din regiunea Donețk.

Grupul Wagner a fost acuzat de încălcări ale drepturilor omului, inclusiv tortură și execuții în Ucraina, Siria, Libia, Republica Centrafricană, Sudan și Mozambic.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel