Șase nave rusești de debarcare au intrat în Marea Mediterană

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

În dimineața de 27 ianuarie, trei nave de desant de capacitate mare ale Forțelor Navale ruse au trecut prin Strâmtoarea Gibraltar, intrând în Marea Mediterană.

Grupul aparține Flotei de Nord și este format din navele Olenegorskiy Gornyak, Georgi Pobedonosets și Pyotr Morgunov, primele două din clasa Ropucha (Proiect 775), iar ultima din clasa Ivan Gren (Proiect 11711).

Cu două zile mai înainte, alte trei trei nave de desant din clasa Ropucha, aparținând Flotei ruse din Marea Baltică au intrat în Marea Mediterană.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, cele șase nave vor lua parte la un amplu exercițiu naval care va fi executat în Marea Mediterană. Pe lângă escadra de debarcare, în Mediterana va mai ajunge ajunge și un grup de luptă format din crucișătorul Varyag (clasa Slava) și distrugătorul Amiral Tributs (clasa Udaloy). Cele două nave, însoțite de petrolierul Boris Butoma vin de la Flota Pacificului, iar în prezent se află în Marea Arabiei, unde participă la un exercițiu naval ruso-chinez.

Ministerul rus al Apărării nu a precizat exact când vor avea loc manevrele din Marea Mediterană, dar acestea vor fi incluse într-un scenariu mai amplu de exerciții ale Marinei ruse, care vor cuprinde inclusiv regiunile Atlanticului de Nord și Pacificului, participarea totală fiind așteptată la aproximativ 140 de nave și 60 de avioane.

Navele de desant de capacitate mare din clasa Ropucha pot transporta pentru o misiune de debarcare până la 10 tancuri și 340 de militari, în timp ce la bordul unei nave din clasa Ivan Gren – cea mai nouă generație de nave rusești de desant, se pot afla maxim 13 tancuri, 40 de transportoare blindate și 300 de militari.

Potrivit analiștilor militari, după exercițiile din Marea Mediterană, navele rusești de debarcare vor ajunge în Marea Neagră, cel puțin pentru a crește presiunea asupra Ucrainei sau chiar a participa la operații militare.

Un număr mare de nave rusești de desant în Marea Neagră s-a mai înregistrat în aprilie – iunie, anul trecut, când, de asemenea o impresionantă forță de peste 100.000 de militari ruși a fost dislocată la granița cu Ucraina. Atunci, desfășurarea de forțe a Moscovei a precedat summitul NATO de la Bruxelles, din 15 iunie, și a avut ca scop prevenirea avansării dialogului Alianței cu Ucraina pe tema aderării.

Se poate spune și că manevra de anul trecut a fost un antrenament important pentru cea din prezent, iar acum se pare că Moscova este mult mai aplicată în planurile sale, prefigurându-se un joc la cel puțin trei capete.

 

Rusia a testat într-o primă fază determinarea și unitatea NATO

 

După realizarea dispozitivului terestru în jurul Ucrainei, Rusia a testat, într-o primă fază, determinarea și unitatea NATO, prin trimiterea unor cereri de renunțare a extinderii spre est și chiar retragerea din România și Bulgaria.

Desigur, Rusia s-a așteptat să fie refuzată, dar un câștig din această situație este faptul că Alianța s-a văzut obligată să își pună în aplicare planul de contingență pentru flancul estic și să își dezvăluie o parte din acesta.

În continuare, Moscova și-a intensificat dispozitivul de luptă de la granița cu Ucraina prin aducerea trupelor sale în Belarus, mărind în continuare presiunea asupra Kievului. Pe acest fond de amenințare cu războiul, corelat și cu faptul că NATO nu se va implica în Ucraina, se intenționează destabilizarea din interior a Ucrainei și înlocuirea guvernului cu unul care să anunțe clar renunțarea intenției de aderare la NATO.

Dacă nici acest plan nu va funcționa, Moscova pare pregătită pentru cea de-a treia și ultima etapă, care, cel mai probabil, va fi invazia Ucrainei, iar aducerea unei mari capacități de debarcare în Marea Neagră se încadrează perfect în acest scenariu.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel