Vineri, miniștrii UE pentru Europa au adoptat la Bruxelles cel de-al 18-lea pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei. Potrivit șefului politicii externe a UE, Kai Kallas, acesta este unul dintre cele mai dure pachete de sancțiuni de la începutul războiului.
Pachetul presupune, printre altele, impunerea de restricții asupra altor 105 nave din așa-numita flotă din umbră a Rusiei, care transportă materii prime vizate de sancțiuni, asupra armatorilor acestora și limitarea accesului băncilor rusești la finanțare.
Prin acest pachet, numărul navelor listate ca parte a flotei fantomă a Rusiei ajunge la un total de 444, iar numărul persoanelor incluse pe lista de sancțiuni depășește 2.500. Acest pachet include, de asemenea, noi sancțiuni împotriva Belarusului.
De asemenea, UE a redus plafonul prețului petrolului rusesc la 47,6 dolari pe baril, ca parte a celui de-al 18-lea pachet de sancțiuni, au declarat diplomați pentru Reuters sub condiția anonimatului.
Reuters relatează că revizuirea „plafonului prețurilor” a dus imediat la o creștere a prețurilor globale ale petrolului. Costul Brentului a crescut cu 62 de cenți, ajungând la 70,14 dolari pe baril. Iar prețul WTI a crescut cu 64 de cenți, ajungând la 68,18 dolari pe baril.
”Comisia Europeană salută adoptarea de către Consiliu”, se aratăși în comunicatul Executivului european.
Noile măsuri se concentrează pe cinci piloni principali:
reducerea veniturilor Rusiei din energie,
lovirea sectorului bancar rus,
slăbirea în continuare a complexului militar-industrial al Rusiei,
consolidarea măsurilor de combatere a eludării sancțiunilor și
tragerea la răspundere a Rusiei pentru crimele comise împotriva copiilor ucraineni și a patrimoniului cultural.
UE a redus „plafonul de preț” pentru petrolul rusesc
UE a redus plafonul prețului petrolului rusesc la 47,6 dolari pe baril, ca parte a celui de-al 18-lea pachet de sancțiuni, au declarat diplomați pentru Reuters sub condiția anonimatului.
Anterior, „plafonul de preț” pentru „aurul negru” rusesc era de 60 de dolari pe baril.
Plafonul prețurilor interzice comercializarea petrolului rusesc transportat de petroliere dacă acesta este mai scump decât un anumit nivel (de exemplu, 47,6 dolari pe baril în prezent). În plus, companiilor de transport maritim, asigurări și reasigurări le este interzis să manipuleze încărcături de petrol rusesc la nivel mondial, cu excepția cazului în care acestea sunt vândute la un preț sub plafon.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia va încerca să „minimizeze” impactul celui mai recent pachet de sancțiuni anunțat de Uniunea Europeană, avertizând că restricțiile vor avea „consecințe negative” pentru țările care le-au impus.
„Desigur, va trebui să analizăm noul pachet de sancțiuni pentru a-i minimiza consecințele”, a declarat Peskov în timpul unei conferințe de presă. „Cu toate acestea, fiecare pachet nou are un impact negativ asupra țărilor care i se alătură. Este o sabie cu două tăișuri”, a argumentat el.
***
Comisia Europeană a prezentat cel de-al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei încă de la începutul lunii iunie.
Cu toate acestea, adoptarea sa a fost blocată de Slovacia, care a insistat asupra unor „garanții” suplimentare în legătură cu restricțiile UE asupra resurselor energetice rusești, precum și cu potențialele reclamații legale din partea Rusiei. În plus, Grecia, Cipru și Malta nu au fost mulțumite de noile restricții.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News