Sancțiuni aspre împotriva Rusiei

Eduard Pascu |
Data publicării:

Camera Reprezentanților a SUA a aprobat joi un amendament la proiectul bugetului apărării pentru anul fiscal 2020, care prevede introducerea unor măsuri restrictive privind datoria suverană a Rusiei din cauza amestecului acestei țări în procesul electoral american. Ședința camerei a fost transmisă în direct de canalul C-Span, anunță paginaderusia.

Amendamentul propus de democrații Brad Sherman și Maxine Waters prevede interzicerea totală de noi tranzacții cu datoria suverană a Rusiei. De asemenea, acesta prevede un mecanism de ridicare a acestor sancțiuni dacă administrația americană ajunge la concluzia că Rusia nu a intervenit în alegerile americane cel puțin pe durata unui ciclu electoral și dacă Congresul este de acord cu această concluzie.

Dispute pe bugetul Pentagonului

 

„Avem nevoie de un mecanism serios pentru a pedepsi Rusia pentru ceea ce a făcut cu alegerile noastre anterioare și pentru a o împiedica să se amestece în viitoarele alegeri”, a argumentat Sherman.

Proiectul bugetului de apărare în sine, modificat de amendament, urmează să fie aprobat de către camera inferioară a Congresului. Amendamentul va trebui să treacă prin procedura de aprobare a legiuitorilor din ambele camere, înainte ca proiectul de lege să fie trimis spre semnare președintelui american Donald Trump.

În declarația de 10 pagini a Casei Albe pe acest subiect, se spune că Trump ar putea impune dreptul de veto asupra proiectului de lege. Dar administrația Trump nu este nemulțumită de amendament, ci de camera inferioară, controlată de Partidul Democrat, alocă Pentagonului 733 miliarde de dolari, fața de 750 miliarde de dolari solicitate anterior.

La sfârșitul lunii iunie, Senatul SUA a aprobat un alt proiect de buget al apărării în valoare de 750 de miliarde de dolari. Acum, legiuitorii ambelor camere vor trebui să convină asupra detaliilor celor două proiecte care conțin diferențe semnificative.

Acuzele la adresa Rusiei

 

Agențiile americane de informații acuză Rusia de amestec în 2016 în procesul electoral din SUA. Investigarea acestor presupuse încercări de influență a fost efectuată timp de aproape doi ani de procurorul special Robert Mueller, care a probat acest amestec cu dovezi, însă l-a dezincriminat pe Donald Trump, susținand că nu a existat nicio înțelegere între Moscova și candidatul republican a președinție.

Trump a denunțat în repetate rânduri suspiciunile legate de contactele ilegale cu oficialii ruși în timpul campaniei electorale. La rândul sau, Moscova a respins în mod repetat concluziile privind încercările de a influența cursul alegerilor în Statele Unite.

În luna februarie a acestui an, un grup de senatori americani a înaintat Congresului un proiect de lege care prevede sancțiuni „de coșmar” împotriva Rusiei: interzicerea oricărei tranzacții cu obligațiuni suverane noi, a finanțării de proiecte energetice rusești, inclusiv de proiecte de gaz natural lichefiat în afara teritoriului Federației Ruse.

De asemenea, proiectul de lege prevede impunerea de sancțiuni sectorului cibernetic și băncilor din Rusia, despre care senatorii americani susțin că sprijină amestecul în campaniile electorale din străinătate. În cele din urmă, vor fi impuse sancțiuni persoanelor care sunt „implicate direct sau indirect în corupție și acte criminale în interesul președintelui rus Vladimir Putin”.

În cadrul proiectului de lege privind noi sancțiuni împotriva Rusiei, senatorii propun, de asemenea, restricții din cauza atacarii și sechestrării, la sfârșitul anului 2018, a trei nave ucrainene în strâmtoarea Kerci. De asemenea, Congresul consideră că Rusia ar trebui să răspundă pentru catastrofa umanitară din Siria, sprijinul președintelui Bashar al Assad și „eroziunea normelor internaționale”.

Vezi și: Putin, despre relațiile dintre Rusia și SUA: Din rău în mai rău...

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel