Saga avioanelor F-35 pentru Turcia continuă. Erdogan: Statele Unite, fie vor livra avioanele, fie vor rambursa banii

S.I. Catalin / 30 ian 2020 / 18:18

Statele Unite au la dispoziţie două variente, fie livrează avioanele F-35 pe care Turcia le-a achiziţionat, fie vor returna banii pe care Ankara i-a plătit pentru aceste aeronave, a declarat, miercuri, președintele turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit Ahval News.com.

Washingtonul a blocat livrarea avioanelor F-35 către Turcia, după ce Ankara a început să primească, în iulie 2019, sisteme de apărare aeriană S-400 ruseşti.

Moscova și Ankara au semnat un acord de împrumut pentru livrarea sistemului S-400 în decembrie 2017. Furnizarea de sisteme de rachete ruseşti S-400 către Turcia a început în iulie 2019 și a complicat relațiile dintre Ankara și Washington.

Statele Unite sunt foarte critice cu privire la decizia Turciei de a achiziționa sisteme S-400 rusești. Senatul american a cerut președintelui Donald Trump să impună sancțiuni Turciei, deoarece consideră un astfel de parteneriat cu Rusia periculos, dăunător Turciei și NATO.

Washingtonul i-a transmis Turciei că sistemele S-400 nu sunt compatibile cu NATO şi că reprezintă o ameninţare pentru secretele tehnologice ale avionului F-35, avertizând Ankara că va suporta sancţiuni dacă nu renunţă la sistemele de fabricaţie rusească.

Chiar dacă Statele Unite nu vor livra Turciei avioanele F-35, Ankara are alte alternative, a spus Erdogan. „Le vom cumpăra din altă parte sau le vom construi noi înșine", a spus el.

Erdogan a declarat că nu s-au înregistrat progrese concrete în ceea ce privește propunerea Ankarei către președintele SUA, Donald Trump, de a înființa o comisie bilaterală pentru a rezolva disputa privind achiziţionarea sistemelor de rachete S-400 și livrarea avioanelor F-35.

"Problema S-400 s-a terminat", a spus Erdogan. „Nu se pune problema să ne retragem din acest acord."

 

Un mesaj care nu a ajuns la urechile oficialilor de la Ankara

 

Statele Unite sunt tot mai aproape de a impune sancțiuni Turciei pentru achiziționarea sistemelor de rachete rusești S-400, iar Ankara a rămas fără timp pentru a aborda şi soluţiona această problemă, a declarat, la începutul acestei luni, Clarke Cooper, adjunctul secretarului de stat pentru afaceri politico-militare.

Turcia riscă sancțiuni din partea SUA pentru achiziționarea sistemelor ruseşti S-400, în temeiul Legii Congresului Statelor Unite privind Combaterea Adversarilor Americii prin Sancțiuni (CAATSA), care are drept scop descurajarea ţărilor care intenţionează să achiziţioneze echipamente militare din Rusia.

,,Turcia are o portiţă de ieşire îngustă pentru a rezolva această problemă", a declarat Coope.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy