Criza rachetelor S-400. Clarke Cooper: Timpul Turciei a expirat

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
sisteme ruseşti de apărare antiaeriană S-400
sisteme ruseşti de apărare antiaeriană S-400

Statele Unite sunt tot mai aproape de a impune sancțiuni Turciei pentru achiziționarea sistemelor de rachete rusești S-400, iar Ankara a rămas fără timp pentru a aborda şi soluţiona această problemă, a declarat Clarke Cooper, adjunctul secretarului de stat pentru afaceri politico-militare, a precizat The National.

Turcia riscă sancțiuni din partea SUA pentru achiziționarea sistemelor ruseşti S-400, în temeiul Legii Congresului Statelor Unite privind Combaterea Adversarilor Americii prin Sancțiuni (CAATSA), care are drept scop descurajarea ţărilor care intenţionează să achiziţioneze echipamente militare din Rusia.

,,Turcia are o portiţă de ieşire îngustă pentru a rezolva această problemă", a declarat Cooper pentru The National.

Moscova și Ankara au semnat un acord de împrumut pentru livrarea sistemului S-400 în decembrie 2017. Furnizarea de sisteme de rachete ruseşti S-400 către Turcia a început în iulie 2019 și a complicat relațiile dintre Ankara și Washington.

Statele Unite sunt foarte critice cu privire la decizia Turciei de a achiziționa sisteme S-400 rusești. Senatul american a cerut președintelui Donald Trump să impună sancțiuni Turciei, deoarece consideră un astfel de parteneriat cu Rusia periculos, dăunător Turciei și NATO.

Washingtonul i-a transmis Turciei că sistemele S-400 nu sunt compatibile cu NATO şi că reprezintă o ameninţare pentru secretele tehnologice ale avionului F-35, avertizând Ankara că va suporta sancţiuni dacă nu renunţă la sistemele de fabricaţie rusească.

 

Washingtonul a solicitat guvernului de la Ankara să renunțe complet la sistemul de rachete rusesc, amenințând cu impunerea de sancțiuni

 

În pofida avertismentelor și a amenințărilor cu impunerea de sancțiuni transmise de Washington, Turcia a primit primul lot de echipamente în iulie. Autoritățile americane au răspuns în consecință, înlăturând Turcia din cadrul programului F-35, în care aceasta avea rol de producător și cumpărător.

,,Am eliminat imediat Turcia din programul comun de dezvoltare și achiziție a avioanelor F-35... și i-am contestat apartenența la Alianța Atlanticului de Nord (NATO)", a spus Cooper.

Sancțiunile CAATSA ar putea fi impuse în vară dacă Turcia va pune în funcție, în aprilie, sisteme rusești de apărare antiaeriană S-400, a declarat pentru The Naţional o sursă diplomatică. Dar, Rusia şi Turcia lucrează în prezent la un nou contract pentru livrarea suplimentară de rachete sol-aer S-400 către Ankara. O asemenea decizie ar putea tensiona şi mai mult relaţiile dintre Turcia şi Statele Unite.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel