Criza rachetelor S-400. Clarke Cooper: Timpul Turciei a expirat

S.I. Catalin / 16 ian 2020 / 22:12
sisteme ruseşti de apărare antiaeriană S-400
sisteme ruseşti de apărare antiaeriană S-400

Statele Unite sunt tot mai aproape de a impune sancțiuni Turciei pentru achiziționarea sistemelor de rachete rusești S-400, iar Ankara a rămas fără timp pentru a aborda şi soluţiona această problemă, a declarat Clarke Cooper, adjunctul secretarului de stat pentru afaceri politico-militare, a precizat The National.

Turcia riscă sancțiuni din partea SUA pentru achiziționarea sistemelor ruseşti S-400, în temeiul Legii Congresului Statelor Unite privind Combaterea Adversarilor Americii prin Sancțiuni (CAATSA), care are drept scop descurajarea ţărilor care intenţionează să achiziţioneze echipamente militare din Rusia.

,,Turcia are o portiţă de ieşire îngustă pentru a rezolva această problemă", a declarat Cooper pentru The National.

Moscova și Ankara au semnat un acord de împrumut pentru livrarea sistemului S-400 în decembrie 2017. Furnizarea de sisteme de rachete ruseşti S-400 către Turcia a început în iulie 2019 și a complicat relațiile dintre Ankara și Washington.

Statele Unite sunt foarte critice cu privire la decizia Turciei de a achiziționa sisteme S-400 rusești. Senatul american a cerut președintelui Donald Trump să impună sancțiuni Turciei, deoarece consideră un astfel de parteneriat cu Rusia periculos, dăunător Turciei și NATO.

Washingtonul i-a transmis Turciei că sistemele S-400 nu sunt compatibile cu NATO şi că reprezintă o ameninţare pentru secretele tehnologice ale avionului F-35, avertizând Ankara că va suporta sancţiuni dacă nu renunţă la sistemele de fabricaţie rusească.

 

Washingtonul a solicitat guvernului de la Ankara să renunțe complet la sistemul de rachete rusesc, amenințând cu impunerea de sancțiuni

 

În pofida avertismentelor și a amenințărilor cu impunerea de sancțiuni transmise de Washington, Turcia a primit primul lot de echipamente în iulie. Autoritățile americane au răspuns în consecință, înlăturând Turcia din cadrul programului F-35, în care aceasta avea rol de producător și cumpărător.

,,Am eliminat imediat Turcia din programul comun de dezvoltare și achiziție a avioanelor F-35... și i-am contestat apartenența la Alianța Atlanticului de Nord (NATO)", a spus Cooper.

Sancțiunile CAATSA ar putea fi impuse în vară dacă Turcia va pune în funcție, în aprilie, sisteme rusești de apărare antiaeriană S-400, a declarat pentru The Naţional o sursă diplomatică. Dar, Rusia şi Turcia lucrează în prezent la un nou contract pentru livrarea suplimentară de rachete sol-aer S-400 către Ankara. O asemenea decizie ar putea tensiona şi mai mult relaţiile dintre Turcia şi Statele Unite.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy