Safdar Hayat, ambasadorul Pakistanului, explică votul țării sale după ce România a ratat Consiliul de Securitate al ONU

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:
ONU
EXCLUSIV
ONU

Relațiile diplomatice se cultivă în ani și se distrug în câteva secunde, spunea un fost diplomat. Acest lucru s-a văzut de curând cu ocazia alegerilor în Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite loc pe care România l-a pierdut în favoarea Estoniei. Ambasadorul Pakistanului la București, E.S. Safdar Hayat a declarat în cadrul interviului că țara sa a sprijinit România în aceste alegeri.  

În ceea ce privește realțiile dintre România și Pakistan, diplomatul spune că ele sunt foarte bune. „Avem o excelentă colaborare la nivelul Națiunilor Unite și a diplomațiilor militare, ne susținem reciproc în diferite foruri și candidaturi, și totul decurge foarte bine", a precizat ambasadorul.

Totodată, ambasadorul Safdar Hayat a mai precizat că Pakistanul a sprijinit România pentru un loc în Consilul de Securitate al ONU, loc pe care țara noastră l-a pierdut în favoarea Estoniei după ce Guvernul de la București a anunțat că intenționează să mute ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim, fapt pentru care o parte din țările din Orientul Mijlociu au votat împotriva României.

 

Pakistanul și-a respectat angajamentul

 

„Deja ne luasem angajamentul. Și odată ce ne luăm angajamentul, îl îndeplinim. Aceasta este regula. 

Nu toate țările din Golf au avut aceeași poziție. Unele au votat pentru România și poate că au schimbat votul în a doua rundă. Dar prima dată, conform angajamentului au votat pentru România.

Problema a fost una destul de serioasă când și-au exprimat rezerve cu privire la mutarea ambasadei din Israel, de la Tel Aviv, dar acest lucru a fost de înțeles iar în acel moment, eu împreună cu alți ambsadadori islamici ne-am întâlnit cu Ministrul de Externe, în biroul consilierului președintelui, domnul Bogdan Aurescu și ne-am exprimat rezervele în această privință. Mulți dintre acești ambasadori arabi au convenit că dacă înțelegerea rămâne așa, ar afecta multe aspecte, inclusiv candidatura la Consiliul de Securitate. Deci asta a fost discuția", a mai adăugat ambasadorul Safdar Hayat.

Amintim că la începutul lunii iunie, Estonia a avut nevoie de două tururi pentru a învinge România pentru un loc ca membru nepermanent în cadrul Consiliului de Securitate al ONU. Pentru Europa de Est era prevăzut un singur loc de membru nepermanent, această zonă neajungând la un acord asupra unui singur candidat, cum a fost cazul în celelalte regiuni.

După ce în primul tur nu a obţinut majoritatea necesară de două treimi din partea celor 193 de ţări din Adunarea Generală a ONU, Estonia a învins în cele din urmă în al doilea tur, cu 132 de voturi, faţă de 58 România. Ţara noastră a primit 78 de voturi în primul tur.

Vezi și: Safdar Hayat, ambasadorul Pakistanului la București, interviu despre tensiunile din Kashmir   

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel