Stocul de muniții al SUA nu e sac fără fund, recunosc oficialii americani. ”Necesarul este net superior previziunilor”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Armata americană nu va putea în curând să mai furnizeze Ucrainei echipamentele de vârf pe care i le-a furnizat până în prezent.

Rezervele SUA se apropie de limite, în special, în materie de muniţii, potrivit unor responsabili şi experţi americani, citaţi de AFP.

SUA sunt de donatorul principal de armament pentru Ucraina , cu o asistenţă militară acordată Kievului de peste 16,8 miliarde de dolari (doar în ultima săptămână americanii au anunțat 2 pachete de ajutor în valoare totală de 1,75 miliarde de dolari).

Totuși, o analiză France Presse, citată de Agerpres, arată că stocurile americane de anumite echipamente se epuizează.

SUA nu poate intra în stocurile de rezervă, prevăzute de planurile de contigență ale Pentagonului.

Mai mult decât atât, reaprovizionarea stocurilor la nivelul lor de dinaintea invaziei ar putea lua "mai mulţi ani", potrivit lui Mark Cancian, de la Center for strategic and international studies (CSIS).

 

Consumul de muniții în război a depășit total orice așteptări



Pentagonul va apela probabil la echipamente mai vechi.

"Acestea vor reprezenta o parte din ce în ce mai importantă a transferurilor" în viitor, adaugă într-o notă recentă acest ex-colonel al Corpului de puşcaşi marini care a fost responsabil de achiziţionarea armamentului pentru Pentagon între anii 2008 şi 2015.

"Suntem pe cale să tragem învăţăminte" din necesităţile de muniţii ale armatei americane într-un conflict între mari puteri, care sunt "net superioare" previziunilor, a recunoscut un responsabil militar american, sub rezerva anonimatului.

Industria americană de apărare, care a fost forţată să-şi reducă producţia în mod drastic în anii 1990, când SUA au dorit să recolteze beneficiile păcii după destrămarea URSS, s-a micșorat pentru a amortiza şocul.

Numărul grupurilor din industria de apărare şi de construcţie aeronautică a scăzut de la 51 la 5, în câţiva ani.

Citește și: Lista impresionantă a armelor trimise Ucrainei: De la HIMARS la elicoptere și drone de ultimă generație

 

Planuri de relansare a industriei



În prezent, guvernul american trebuie să convingă industria să redeschidă lanţuri de montaj şi de relansare a producţiilor care fuseseră abandonate, precum cele de rachete antiaeriene Stinger, a căror producţie a încetat în 2020.

Unele dintre aceste echipamente au devenit emblematice în războiul din Ucraina, precum Javelin, arma antitanc larg utilizată de forţele ucrainene la începutul conflictului pentru a respinge o coloană de tancuri ruseşti care încercase să intre în Kiev, sau sistemele HIMARS.

Stocurile americane HIMARS din muniţii necesare pentru GMLERS, rachetele cu o rază de acţiune de peste 80 km, sunt totuşi limitate, potrivit lui Cancian.

"Dacă SUA au livrat Ucrainei o treime din inventarul lor de GMLERS, aşa cum au făcut-o pentru Javelin şi Stinger, Ucraina a primit între 8.000 şi 10.000 din ele", un număr suficient pentru "câteva luni", explică expertul CSIS.

Or, Lockheed Martin nu produce în prezent decât 5.000 de astfel de rachete de înaltă precizie anual şi chiar dacă guvernul american a deblocat fonduri pentru accelerarea acestei producţii, SUA vor avea nevoie de mai mulţi ani pentru a-şi reconstitui stocurile, adaugă el.

Washingtonul a livrat Kievului circa 8.500 de rachete pentru Javelin, dar producţia anuală a acestui armament simbol al rezistenţei ucrainene nu este decât de 1.000 de rachete.

SUA au comandat în mai rachete de 350 milioane de dolari societăţii comune între Raytheon şi Lockheed Martin care le fabrică, dar vor trebui mai mulţi ani pentru ca stocurile americane să fie reconstituite.

Armata americană a furnizat Kievului 880.000 de obuze de calibru 155 mm, adică trei sferturi din aceste muniţii la standardele NATO livrate Ucrainei de ansamblul ţărilor occidentale, potrivit cifrelor Pentagonului.

"Numeroase ţări fabrică astfel de muniţii în lume şi este puţin probabil ca livrările pentru Ucraina să se întrerupă, concluzionează Cancian.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel