Înfrângerea Rusiei ar fi imposibilă fără SUA. Lista impresionantă a armelor trimise Ucrainei: De la HIMARS la elicoptere și drone de ultimă generație

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Lansator de tip M142 HIMARS american. Foto: U.S. Army
Lansator de tip M142 HIMARS american. Foto: U.S. Army

La 7 luni de la declanșarea invaziei barbare și neprovocate a Rusiei în Ucraina, e cât se poate de clar că țara vecină nu ar fi reușit să reziste atacului total al Rusiei fără sprijinul militar al SUA. Iar lista armamentului trimis Ucrainei e cu adevărat impresionantă. Pe timp de pace o asemenea donație ar fi transformat radical orice Armată din lume.

În pofida faptului că multe state europene au donat tehnică militară Ucrainei, inclusiv state din vest, tehnică nu doar sovietică, dar și occidentală modernă, sprijinul pe care Europa l-a acordat din punct de vedere militar Ucrainei e infim față de cel acordat de SUA.

Odată cu anunțul de săptămâna trecută cu privire la o nouă tranșă de asistență militară acordată Ucrainei, în valoare de 1.1 miliarde de dolari, sprijinul acordat Ucrainei de americani s-a ridicat la nu mai puțin de 16.8 miliarde de dolari (dacă luăm în considerare și ultima tranșă, de 625  de mil. de dolari, anunțată în această săptămână). O cifră cu adevărat impresionantă.

CITEȘTE ȘI: SUA au anunțat ce conține noul pachet pentru Ucraina: Un nou lot de HIMARS, dar și sute de MaxxPro - vehicule anti-mină

Iar dacă în prima fază a conflictului miile de sisteme antitanc Javelin au stopat avansul invadatorilor ruși, sistemele de artilerie de tip HIMARS au contribuit decisiv la preluarea inițiativei și la contraofensiva pe care Ucraina o poartă în nord-est Harkov și sud Herson.

Azi, la 7 luni de la invadarea neprovocată a Ucrainei de către Federația Rusă, e cât se poate de clar că Armata ucraineană nu ar fi putut rezista doar cu ajutorul pe care statele europene le-au acordat, iar sprijinul SUA s-a dovedit și se dovedește în continuare crucial pentru învingerea Rusiei agresoare.

 

Arsenalul american pe care SUA l-au donat Ucrainei pentru a învinge invazia rusă e cu adevărat impresionant

 

 

Jurnaliștii de la Breaking Defense au publicat un grafic extrem de interesant cu armamentul pe care SUA l-au donat Ucrainei în cele 7 luni de invazie. 

Și, cum se poate observa pe imaginea de mai jos, cifrele sunt cu adevărat impresionante, inclusiv în ceea ce privește tehnică militară de ultimă generație. 

Vorbim de nu mai puțin de 38 de lansatoare multiple de înaltă precizie de tip M142 HIMARS, dar și alte sisteme de lansare, inclusiv sute de obuziere. În total au fost donate de către americani peste 8.500 de sisteme antitanc Javelin, peste 1.400 de sisteme antiaeriene Stinger, dar și 20 de elicoptere Mi-17.

SUA au donat și drone, 700 de UAV-uri Phoenix Ghost  și peste 700 de drone kamikaze de tip Switchblade.

Totodată, ajutorul militar conține sute de vehicule blindate, radare, sisteme antinavă Harpoon, dar și dispozitive ce țin de echiparea și protecția individuală a soldaților ucraineni.

CITEȘTE ȘI: Ucraina vrea pentru HIMARS rachete ATACMS care lovesc la 300 km și e dispusă să ofere SUA control total asupra țintelor rusești

O listă cu sistemele de arme americane și numărul acestora, donate de SUA către Ucraina, publicată de jurnaliștii de la Breaking Defense

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel