Având în vedere că va putea lovi ținte la peste 2.000 km, este foarte probabil vorba despre un sistem de lansare a rachetelor balistice sau de croazieră. În general, raza mare de acțiune este specifică rachetelor balistice, în timp ce precizia este caracterică celor de croazieră. Tehnologia modernă face însă ca în ultimii ani aceste aspecte distinctive să se omogenizeze, iar diferențierile de acest tip să devină irelevante.
Noua capabilitate a fost anunțată pe 15 mai, când ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, l-a găzduit pe omologul său britanic, John Healey, într-o reuniune a Consiliului Miniștrilor Apărării organizată la Berlin. Cei doi lideri au discutat despre eforturile comune asumate în baza Acordului bilateral Trinity House, încheiat în octombrie 2024.
Ca parte a acestui acord bilateral de apărare și securitate, cele două națiuni partenere, ambele membre NATO, au convenit să își coordoneze strategia în încercarea de a consolida apărarea și securitatea Europei.
Cei doi miniștri ai Apărării se vor întâlni din nou pe 16 mai, la Roma, împreună de omologii lor francezi, italieni și polonezi, într-o reuniune a Grupului European al celor Cinci Miniștri ai Apărări..
Proiectul intracomunitar ELSA
Anunțul este strîns legat de evenimentul de anul trecut, când, în marja summitului NATO de la Washington, patru țări membre UE - Franța, Germania, Italia și Polonia - au semnat o scrisoare de intenție pentru a dezvolta o capabilitate europeană de abordare a atacului la distanță lungă, denumită ELSA (European Long-range Strike Approach), a cărei rază de acțiune era stabilită la peste 1.000 km.
O armă europeană de „atac la distanță”, a declarat Ministerul Francez al Forțelor Armate la acea vreme, constituie „un instrument esențial pentru apărarea continentului”, oferind profunzime operațională și strategică loviturilor.
Deși designul ELSA rămâne vag în această etapă incipientă, există deja speculații cu privire la potențialii contractori. MBDA este considerată favorită, fiind printre cele mai specializate companii europene în producția de armament, mai ales că directorul executiv al companiei, Eric Beranger, a declarat recent că grupul ar putea livra în termen scurt sisteme europene complet independente (de tehnologia SUA), dacă clienții i-ar solicita acest lucru.
Proiectul britanic Brakestop
Deși este prima dată când Marea Britanie și Germania își anunță un proiect comun de armament, guvernul britanic a făcut deja unele progrese în urmărirea propriului efector cu rază extinsă de acțiune, în cadrul a ceea ce a denumit Proiectul Brakestop.
Această capacitate, însă, are ca limită inferioară specificată raza de acțiune de 500 km. Chiar și așa aceasta este semnificativ mai mare decât cea a rachetei de croazieră anglo-franceză Storm Shadow, lansată din aer, care acoperă până la 250 km sau decât cea a rachetei de croazieră antinavă Harpoon, fabricată în SUA, cu raza de lovire de 240 km, ambele aflate în prezent în arsenalul britanic.
Este însă de remarcat apropierea dintre Regatul Unit și Germania după decenii în care relațiile militare bilaterale nu au fost nicidecum extrem de aprofundate. Foarte probabil, ca și în cazul aeronavei europene de generația a 6-a (în care cele două state fac parte din proiecte diferite care inițial își făceau reciproc concurență) s-a ajuns la concluzia că cea mai realistă soluție este cea a convergenței proiectelor.
Complexitatea sistemelor militare avansate și costurile ridicate ale acestora, într-un context geopolitic agravat de poziția schimbătoare a SUA, obligă practic statele europene să acționeze mai strâns și mai coordonat, determinând în același timp Regatul Unit să se apropie de UE într-o măsură mai mare.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News