Rușii nu prea învață din greșeli: Mai multe bombardiere Tu-95 și Tu-160, staționate în aer liber la o bază aeriană, ca o „invitație” pentru Ucraina

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Războiul din Ucraina este monitorizat îndeaproape de multe grupuri de experţi, în general de tineri analişti OSINT. Recent, grupul de investigații Rybar, cu sediul în Rusia, a publicat informaţii despre activitatea forţelor aeriene ruse, lăsând să se înţeleagă că ruşii nu au învăţat din greşeli şi lasă unele dintre cele mai importante aeronave staţionate în aer liber. Imprudenţa militarilor ruşi face ca aceste bombardiere să fie ţine sigure în cazul unor acte de sabotaj din partea ucrainenilor. După cum precizează analiştii grupului Rybar, un posibil obiectiv militar pe care ucrainenii l-ar putea sabota este baza aeriană rusă Olenia, situată în Murmansk. 

Într-o recentă analiză, grupul Rybar indică faptul că această bază aeriană ar putea fi considerată drept un obiectiv militar vulnerabil şi poate fi luată în calcul pentru viitoare acte de sabotaj. Forțele Aerospațiale Ruse ar fi lăsat diverse tipuri de avioane cu rază lungă de acțiune, inclusiv bombardierele Tu-95, Tu-160 și Tu-22M3, să fie uşor de observat atât din aer, cât și din satelit. Pe lângă acestea, avioanele de realimentare aparținând Forțelor Aeriene Ruse nu beneficiază de protecţie.

Rybar consideră că orice atac asupra acestei facilități militare de către serviciile secrete ucrainene ar putea provoca tensiuni regionale. Acest lucru este posibil mai ales dacă Moscova suspectează țările occidentale de implicare în atac, având în vedere recenta extindere a NATO spre est.

Analiştii ruşi ai grupului Rybar sugerează că aliații Ucrainei ar putea încuraja Ucraina sa efectueze un posibil atac la baza aeriană Olenya - un punct de vedere analizat de un observator rus. Această acțiune a serviciilor de informații occidentale ar putea fi văzută ca o încercare de a alimenta conflictul. 

În urma incidentelor de la gazoductul Nord Stream, crede Rybar, capacitatea și hotărârea Occidentului de a lovi instalațiile vitale ale Rusiei nu trebuie subestimate.

Pe lângă utilizarea dornelor de diferite tipuri în operaţiuni militare, războiul din Ucraina este diferit de celelalte conflicte purtate până în prezent şi datorită importanţei pe care a căpătat-o utilizarea tehnologiei de imagistică prin satelit - date şi informaţii cules prin geolocalizare cu ajutorul sateliţilor. Astfel, staţionarea la întâmplare a unor bombardiere strategice nu poate fi considerată decât un act de imprudenţă din partea ruşilor.

Ucraina nu deține sateliți proprii, dar, cu toate acestea, tehnologia de imagistică prin satelit a jucat un rol esențial în susținerea operațiunilor sale. Când a început invazia, Ucraina a solicitat rapid asistență pentru a urmări și ținti trupele rusești. De atunci, mai mulți furnizori de sateliți comerciali s-au oferit voluntar să ofere ajutor.

După seria de atacuri pe care ucrainenii le-au efectuat anul trecut asupra mai multor baze aeriene ruseşti, utilizând imagini prin satelit pentru a stabilii cu exactitate poziţia unor aeronave militare, Rusia a dat atunci primele semne disperate că este în căutare de soluţii pentru a se ascunde de ''ochii nevăzuţi din cer''. 

La 20 august 2023, mai multe drone au fost lansate asupra aeroporturilor rusești, avariind cel puțin cinci bombardiere strategice.

Un atac cu drone efectuat pe 21 august 2023 a avut ca rezultat distrugerea unui bombardier supersonic Tu-22M, capabil să atingă de două ori viteza sunetului. Acest tip de aeronavă a fost utilizată intens de Rusia pentru a efectuat atacuri cu rachete asupra Ucrainei.

Cel mai recent act de sabotaj a avut loc chiar zilele trecute. Pe 4 ianuarie, mai multe publicaţii mass-media ucrainene au indicat că un avion rusesc Su-34 a fost incendiat pe pista unui aeroport aflat în regiunea rusă Chelyabinsk.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel