Rusia va avea prima fregată echipată cu propulsie de fabricație autohtonă

Eduard Pascu |
Data publicării:
Fregata Amiral Gorshkov Sursa foto: Ministerul Apărării din Rusia
Fregata Amiral Gorshkov Sursa foto: Ministerul Apărării din Rusia

Comandamentul marinei ruse a declarat că Flota Nordului va primi cea de a doua fregată de serie, Amiral Golovko în 2022. Această fregată va echipată cu o propulsie fabricată complet în Rusia, înlocuind astfel importurile.

Fregatele Proiect 22350, cum este și Amiral Golovko, sunt nave de război maritime care pot lupta singure sau în grup împotriva navelor, submarinelor și pot respinge atacurile aeriene, transmite Naval News.

Fregatele rusești de nouă generație au fost anunțate la sfârșitul anilor 1990, când navele de război construite de sovietici au devenit depășite. Navele de război sovietice erau de diferite tipuri și modele, ceea ce complica întreținerea. Astfel s-a decis construirea unei serii de fregate de nouă generație.

Construcția noii fregate Amiral Gorshkov a început la șantierul naval Severnaya Verf pe 1 februarie 2006, iar în 2009 cea de a doua fregată Amiral Kasatonov. Ambele erau propulsate de motoare cu turbină cu gaz fabricate în Ucraina. Cooperarea ruso-ucraineană în construcția de motoare a existat încă din perioada sovietică.

Cu toate acestea, în 2014 când Rusia a anexat Crimeea, Ucraina a întrerupt total cooperarea tehnico-militară cu Rusia și punând astfel în impas continuarea construcției navelor din clasa Proiect 22350.

În 2018, vicepremierul Yuri Borisov a declarat că Rusia a înlocuit propulsiile aeriene și navale fabricate în Ucraina cu unele autohtone.

Fregata Amiral Golovko a fost lansată la apă, în 2020, la șantierul naval Sankt Petersburg fiind echipată cu propulsia M55R fabricată total în Rusia. Acesta este alcătuită dintr-un motor cu turbină pe gaz M90FR cu capacitate maximă de 27.500 CP, un motor diesel 10D49 de 5.200 CP, un reductor și transmisie RO55R.

Directorul Saturn, Viktor Polyakov, a declarat că motoarele rusești cu turbină pe gaz sunt mai fiabile decât cele ucrainene fabricate cu tehnologie învechită din anii 1960-1980. Astfel, se laudă rușii, consumul de combustibil este mai mic, iar timpul între revizii este mai mare.

Întreaga unitate de propulsie are un sistem modern de control și diagnosticare unică a vibrațiilor și parametrilor, care nu au fost utilizate până acum pe navele de război rusești. Rușii susțin că noile motoare cu turbină pe gaz sunt universale și pot alimenta nave de război din diferite clase.

Vor fi construite opt fregate Proiect 22350. Șase dintre ele vor avea motoare fabricate în Rusia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel