Rusia și aliații ei: Un zbor neobișnuit la Phenian. Economia Coreei de Nord e atât de mică încât un contract rus de 250 milioane $ reprezintă 1% din PIB

Cătălin Costea |
Data publicării:
Kim Jong Un, dictatorul nord-coreean, face poze alături de ofițerii și soldații săi
Kim Jong Un, dictatorul nord-coreean, face poze alături de ofițerii și soldații săi

Identificarea unui zbor neobișnuit al unei aeronave militare ruse de transport, în Coreea de Nord, stârnește îngrijorarea că Kim Jong Un vinde arme Rusiei pe măsură ce legăturile între cele două state aflate sub sancțiuni internaționale se întăresc.

Datele de monitorizare din aplicația FlightRadar24 arată că o aeronavă de transport Ilyushin IL-62M, aparținând Forțelor Aeriene Ruse, s-a deplasat de la Moscova la Phenian pe 31 iulie și s-a întors pe 2 august. Imaginile din satelit au confirmat prezența aeronavei pe aeroportul internațional din Phenian timp de aproximativ 36 de ore, potrivit site-ului american de știri cu sediul în Seul (Coreea de Sud) NK News.

Zborul către Coreea de Nord cu acest tip de aeronavă “rară”, destinată în special transportului personalităților militare ruse, este primul de la jumătatea anului 2019, când ministrul adjunct al Apărării, Alexandr Fomin, a călătorit la Phenian. 

Nici Rusia, nici Coreea de Nord nu făcut publice informații privind zborul contestat și nu este clar cine se afla la bord. Ministerul rus al Apărării nu a răspuns la o solicitarea de comentarii.

De remarcat că zborul aeronavei a avut loc la doar câteva zile după ce ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a călătorit la Phenian pentru a participa la o paradă militară găzduită de Kim, care i-a făcut și un tur al unei expoziții de armament. 

„Pare (că zborul este) o urmare a vizitei delegației lui Șoigu și, eventual, a acordurilor încheiate cu Kim”, notează NK News, adăugând că la nivelul analiștilor se consideră că cei doi ar fi putut încheia tranzacții cu armament provenit din stocurile acumulate de Coreea de Nord pe fondul tensiunilor cu Seulul.

 

Acordul cu armament, un “win-win” ruso - nord-coreean

 

Coreea de Nord a încercat să-și revigoreze economia, în mare parte prin reluarea comerțului cu China și sustragerea sancțiunilor internaționale. Rusia a reluat recent transporturile de petrol către Coreea de Nord, pentru prima dată din 2020, după reluarea anterioară a exporturilor de cereale, potrivit datelor furnizate de ONU.

„Ne-am exprimat în mod clar preocupările privind cooperarea dintre Rusia și Coreea de Nord, în special îngrijorările legate de faptul că Coreea de Nord încearcă să sprijine Rusia în agresiunea sa din Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, la un briefing la Washington, ca răspuns la o întrebare despre zborul acestei aeronave.

Cele mai evidente mijloace pe care Phenianul le are și de care are nevoie Moscova sunt obuzele de artilerie și rachetele pe care Moscova le poate folosi cu sistemele din epoca sovietică. Mașina de război a Kremlinului și-a consumat stocurile și se luptă pentru reaprovizionare acum, în al doilea an de război, consideră NK News.

 

Economia Coreei de Nord este atât de mică, încât un acord militar între cele două părți estimat la aproximativ 250 de milioane de dolari ar reprezenta aproximativ 1% din PIB-ul țării

 

Economia Coreei de Nord este atât de mică, încât un acord militar între cele două părți estimat la aproximativ 250 de milioane de dolari ar reprezenta aproximativ 1% din PIB-ul țării și ar fi un adevărat balon de oxigen pentru țara eliminată din sistemul financiar global din cauza sancțiunilor care vizează încetarea programului său de arme nucleare.

Rusia își “stoarce” depozitele de armament și muniții în căutarea a tot ceea ce poate fi folosit. Aceasta a reactivat sisteme de luptă absolut vechi, cum ar fi tancurile T-54 și T-62 și ar putea avea nevoie de ajutor pentru a le menține în funcțiune. Coreea de Nord este probabil ultimul producător rămas de piese de schimb pentru aceste tipuri de tehnică de luptă, deoarece încă mai menține un stoc extins de astfel de arme.

Kim i-a arătat, de asemenea, lui Șoigu drone noi, dar este puțin probabil ca acestea să ajungă pe câmpul de luptă din Ucraina în curând. „Pur și simplu nu sunt într-un stadiu matur”, a declarat Yoon Sukjoon, un căpitan în rezervă din marina Coreei de Sud. membru senior la Institutul Coreean pentru Afaceri Militare. Oricum, Coreea de Nord nu are capacitatea de a le produce în număr semnificativ, a subliniat acesta.

Oricare ar fi motivul exact al misteriosului zbor militar, Rusia și Coreea de Nord sunt conștiente că prin astfel de acțiuni reaprind flăcăra acuzațiilor privind existența unui acord de armament între ele. Însă, dincolo de orice astfel de acord, rezultă în mod clar dorința celor două țări de a arăta lumii că se sprijină reciproc indiferent de cât de mult s-ar opune comunitatea internațională, și în special SUA.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel